Vegetáriánus/vega dresszingek

Nagyon jó ötletet kaptam az egyik férfi vendégemtől, aki most kicsit szigorúbb étrendet kénytelen követni. Mivel a húsok közül számos kiesett az étrendjéből Petinek, ezért a növényi alapú ételekből is kell beiktatni. A magyar konyhában valahogy ezekre nem igazán vannak ínycsiklandó receptek, a két leggyakoribb opció az ecetes lé vagy a majonézes....Nézzük, hogyan dobhatjuk fel a salátáinkat, de húsok mellé mártogatósnak/öntetnek sem utolsó!

Más diéták/étrendek közül is meríthetsz ötletet, például a Low Fodmap - SIBO , Növényi étrend, lúgosító hatású ételek receptjeiből, ahol kizárólag növényi alapúakat is találsz.

Például: Bazsalikom pesto , Krémes karfiol és répa leves


Itt van az ősz és vele együtt a káposzta, téli retekfélék, cékla szezon. Szóval most sem maradunk olyan zöldségfélék nélkül, amiből ne lehetne egy isteni, vitamin és rostdús salátát összedobni. Pár egyszerű hozzávalóból pillanatok alatt készíthetsz salátaöntetet vagy mártogatóst húsokhoz, zöldségchips-hez...

Romesco szósz

2022.07.27

Itt van a friss paradicsom szezon, ezért hoztam egy csodás receptet, amely Katalóniából, jobban mondva Tarragonából származik. Alapja a paradicsom, és nem csak halas vagy húsos ételekhez nagyszerű öntet, de burgonyához, egyéb zöldségekhez vagy tortillához is szuper mártogatós lehet.

Valahonnan pótolni kell a fehérjéket, ha már húsból kevesebb jut vagy semennyi. A szezámmag és a tökmag gazdag növényi fehérjékben. Arra azonban oda kell figyelni, a 8 esszenciális aminosavat kizárólag növényi étrenden keresztül nem tudjuk bevinni!