Romesco szósz

2022.07.27

Itt van a friss paradicsom szezon, ezért hoztam egy csodás receptet, amely Katalóniából, jobban mondva Tarragonából származik. Alapja a paradicsom, és nem csak halas vagy húsos ételekhez nagyszerű öntet, de burgonyához, egyéb zöldségekhez vagy tortillához is szuper mártogatós lehet.

Kép forrása: Google
Kép forrása: Google
  • Előkészület 10 perc + 10 perc főzési idő
  • Fázis 2 - a paradicsom miatt a hisztamin  intoleranciával közdőknek nem ajánlott az eliminációs szakaszban-, glutén-, tej-, és tojásmentes
  • 1 adag 178 Kcal I Zs: 14 g I Sz: 10 g I F: 4 g 

Hozzávalók 6 személyre:

  • 1 bögre sült kápia paprika ( 1 bögre 240 ml), lehet jó minőségű üveges konzerv is
  • 1/3 bögre grillezett vagy napon aszalt paradicsom - lehet ez is üveges
  • 1/3 bögre pirított dió vagy mandula 
  • 1/3 csésze vörösbor vagy almaecet
  • 2 gerezd fokhagyma, zúzva
  • 1 ek petrezselyem zöldje, felaprítva
  • 1/4 bögre olívaolaj
  • 1 tk őrölt paprika
  • Só ízlés szerint

Elkészítés:

  1. Tegyél bele mindent az alábbiak kivételével (az olívaolaj, a só és a petrezselyem kivételével) egy konyhai robotgépbe vagy turmixgépbe. Többször pulzálva keverd az alapanyagok feldarabolásához.
  2. Folyamatos keverés mellett, lassan csepegtesd hozzá az olívaolajat, amíg össze nem áll, és ízlés szerint fűszerezd sóval.
  3. Öntsd ki egy tálba, és keverd hozzá az apróra vágott petrezselymet. Szobahőmérsékletűn tálald húsok, tenger gyümölcsei, sült zöldségek mellé, vagy mártogatósként, de finom lehet egy szelet kovászolt kenyéren/pirítóson szendvicskrémként.

Csodás nyarat, jó egészséget kívánok szeretettel! Z