Sült paradicsomszósz

2023.10.26

Ez a házi készítésű szósz jól jöhet nem csak húsokhoz, de például olyan ropogtatni valóhoz is, mint a Fűszeres, 'fokhagymás' kréker , Keto/low carb kréker 4 hozzávalóból- videóval vagy a Gluténmentes grissini -hez. 

Hisztamin intoleranciával nem ajánlott!

Hozzávalók kb. 200 g-hoz:

  • 1 teáskanál só

  • 3 evőkanál/45 ml extra szűz olívaolaj

  • 2 nagy vagy három kisebb gerezd fokhagyma, finomra aprítva vagy fokhagymanyomon átpasszírozva

  • Egy marék friss kakukkfű gallyak (a leveleket eltávolítva) vagy 1 teáskanál szárított kakukkfű

  • 10-11 közepes méretű hosszúkás paradicsom pl. Roma. Télen, javaslom használj bio paradicsomlé sűrítményt (passata), amit ízlésed szerint fűszerezhetsz

Elkészítés:
  1. Melegítsd elő a sütőt 90ºC-ra
  2. A paradicsomot negyedekre vágd fel, és a többi hozzávalóval forgasd össze
  3. Vágott oldalukkal felfelé egy tepsibe vagy tűzálló edénybe rakd bele
  4. Hagyd a sütőben 4 órán keresztül, amíg ráncos nem lesz és veszít a nedvesség tartalmából
  5. Vedd ki a sütőből, és botmixerrel pürésítsd vagy daráld le
  6. A maradék légmentesen záródó edényben hűtőszekrényben akár egy hétig is eltartható.

Jó étvágyat! <3 Z