Fűszeres, 'fokhagymás' kréker

2023.01.09

Nem tudom hogy vagy vele, de bizony nekem néha elegem van mindenféle ételből, legyen az zöldségből, gyümölcsből, húsból, gabonafélékből készült...Vagy nézek filmet, és úgy ropogtatnék valami sósat...csak utána ne legyen gáz, szó szerint :)))))

Na, ezért hoztam ezt az egyszerű kréker receptet, amely a kovász kréker 'sibosított' változata.  Pontosan ezért fokhagymás olajat (infuse) tartalmaz, hogy az ízét érezd, de a magas FODMAP-ba tartozó fokhagyma használata nélkül.



  • Elkészítési idő: kb. 25 perc
  • Fázis 1 és 2
  • Gluténmentes, laktóz és tojásmentesen is elkészíthető

Hozzávalók:

  • 1 és 3/4 bögre (1 bögre 250 ml) mandulaliszt
  • 1/2 teáskanál só
  • 1/4 bögre finomra vágott alacsony Fodmap fűszernövények pl. rozmaring, kakukkfű, zsálya és/vagy bazsalikom
  • 1 evőkanál fokhagyma olaj, vagy ha nem szereted mág ilyen formában sem a hagyma ízét, akkor olvasztott bio ghí/vaj/kókuszolaj
  • 1 tojás vagy tojáspótló - én az aquafaba-t ajánlom

Elkészítés:

  1. Melegítsd elő a sütőt 180°C fokra.
  2. Keverd össze a mandulalisztet, a sót és az apróra vágott fűszernövényeket egy nagy tálban.
  3. Készítsd mélyedést a közepébe.
  4. Öntsd a folyékony hozzávalókat a mélyedésbe, majd keverd fokozatosan össze.
  5. Alaposan dolgozd össze és a tésztát formázd gömbölyűre.
  6. Két sütőpapír között nyújtsd ki sodrófával kb. 3mm vastagságúra. Ne legyen vastag, mert akkor nem lesz olyan ropogós.
  7. A felső sütőpapírt vedd le róla és vágd fel pizzavágó vagy sima késsel (használhatsz derelye vágót is) kb. 5x5 cm négyzetekre vagy amilyen formára szeretnéd.
  8. Tedd bele egy tepsibe a sütőpapírral együtt és kb. 10-12 percig süsd, vagy amíg aranybarna nem lesz.

Jó ropogtatást!

Szeretettel: Z <3