Gluténmentes grissini
Kedves vendégem Laci hívta fel a figyelmemet arra, hogy nagy szükség lenne egy sós ropogtatni valóra. Annál is inkább, mivel nem mindenki a kevés gyomorsavval küzd, vannak akik épp az ellenkezőjével, vagy epés reflux-al bajlódnak. Nekik jól jöhet ez a recept, de azoknak is, akik éppen kerülik a glutén tartalmú liszteket, de valami sós nassolni, mártogatni való hiányzik egy bekuckolódós, őszi napon, filmnézés, társasjátékozás közben.

Glutén, tojás, tej, és cukormentes, vegán, paleo.
Hozzávalók:
- 225 g mandulaliszt esetleg érzékeny vagy erre, akkor javaslom ezt a kukoricától is mentes lisztkeveréket. Ha ezzel a termékkel dolgozol, vékony gumikesztyűt mindenképp viselj, ha kézzel gyúrod, mert rendkívül ragacsosak az efféle lisztek. Dagasztó gépben nincs ezzel gondod.
- 64 g nyílgyökér liszt - amennyiben a fenti lisztkeveréket választottad, erre sem lesz szükség
- ½ teáskanál szódabikarbóna
- 1 teáskanál só - plusz extra a szóráshoz
- 60 ml bio almaecet
- 30 ml extra szűz olíva (plusz extra kenéshez)
- 60 ml szűrt víz
- 2 tk Provence-i fűszerkeverék
- Szezámmag a tetejére (opcionális)
Elkészítés:
- Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra.
- Egy nagy tepsit bélelj ki sütőpapírral.
- Egy nagy tálban keverd össze a mandulalisztet, a nyílgyökeret, (vagy a mentes lisztkeveréket) a szódabikarbónát és a sót.
- Add hozzá az almaecetet, az olívaolajat és a vizet, majd villával alaposan keverd össze, amíg a tészta golyóvá formálhatóvá válik. (A tészta elsőre ragacsosnak tűnhet, de egy kis kézi dagasztással összeáll.) A lisztkeverékből készült tésztát, pihentetni érdemes, mielőtt a következő lépésre váltanál.
- Vágd a tésztát körülbelül 16 egyenlő részre. Enyhén zsírozott kézzel nyújtsd ki és sodorj hengereket a darabokból egy szilikon nyújtólapon, vagy enyhén olajozott konyhapulton. Körülbelül tizenhat 30 cm hosszú rudakat készítve. Helyezd egymástól 2-3 cm távolságra az előkészített tepsire. Kicsit kend meg az extra olívaolajjal, szórd meg a fűszerkeverékkel, és egyszer forgasd át, hogy teljesen bevonja. Szórd meg csipet sóval és a szezámaggal.
- Süsd 15-17 perc alatt ropogósra, aranybarnára.
- Vedd ki, és tedd rá egy rácsra kihűlni.
Mit szólnál egy finom mártogatóshoz hozzá? Itt találsz Vegetáriánus/vega dresszingek , itt pedig low fodmap barát Bazsalikom pesto receptet.
Jó étvágyat! <3 Z