Folát hiány? Hogyan hathat rád?

2022.03.02

Az alapvető tápanyagok óriási szerepet játszanak egészségünkben. Ha nem jutunk hozzá ezekhez a kulcsfontosságú tápanyagokhoz, szervezetünk nem működik optimálisan. Valójában a tápanyaghiányokra vezethető vissza számos krónikus betegség, vagy legalábbis egy olyan tényező ez, ami miatt az emberek egyszer csak megbetegednek. Például a folát az egyike azon kritikus tápanyagoknak, amelyeket az étrendünkből kellene bevinnünk. Ha nem jutunk elegendő mennyiséghez, az olyan problémákhoz vezethet, mint a pajzsmirigy alulműködése.

Hogyan befolyásolják az alapvető tápanyagok a pajzsmirigy működését?

Mint a test minden más rendszere, a pajzsmirigy is attól függ, hogy beviszünk-e bizonyos tápanyagokat elegendő mennyiségben, így lesz képes ellátni a feladatát. A jód az egyik legfontosabb tápanyag, amelyre a pajzsmirigynek szüksége van a pajzsmirigyhormon előállításához. Ha a diéta jódhiányos, az a pajzsmirigyhormonok alultermeléséhez és végül golyvához vezethet.

A pajzsmirigy működéséhez további nélkülözhetetlen tápanyagok közé tartozik a B-vitaminok, a szelén, a cink és a D-vitamin. Mindegyik tápanyag szerepet játszik a pajzsmirigy megfelelő működésében. Tehát, ha egy tápanyag hiányzik vagy hiányzik, az az egész rendszert kiütheti.

Mit csinál a folsav a testedben?

A folát (a folsav vagy a B9-vitamin ember által előállított változata) egy esszenciális B-vitamin, amelyre a szervezetnek szüksége van a vörös- és fehérvérsejtek képzéséhez. A vörösvérsejtek oxigént szállítanak testünk összes szövetébe, a fehérvérsejtek pedig megvédik a szervezetet az idegen betolakodóktól, például baktériumoktól és vírusoktól.

A folát különösen fontos gyors növekedés esetén, például terhességben, csecsemőkorban és gyermekkorban. Például azok a nők, akik nem vesznek be elegendő folátot a terhesség alatt, csecsemőjüket veszélyeztetik veleszületett agyi és gerincvelői fogyatékosságokkal (például spina bifida).

A csontvelőben a vörös- és fehérvérsejtek előállításában betöltött szerepe mellett a folát segít a szénhidrátok energiává alakításában, valamint támogatja az RNS és DNS képződését.

A kapcsolat  folát és pajzsmirigy alulműködés között

Pajzsmirigy alulműködésről akkor beszélünk, ha a pajzsmirigy nem termel elegendő pajzsmirigyhormont a szervezet anyagcsere szükségleteinek kielégítésére. 

A hypothyreosis gyakori tünetei:

 • Fáradtság
 • Hideg intolerancia
 • Székrekedés
 • Száraz bőr
 • Súlygyarapodás
 • Puffadt arc
 • Rekedtség
 • Izomgyengeség
 • Emelkedett vér koleszterinszint
 • Izomfájdalmak, érzékenység és merevség
 • Ízületi fájdalom, merevség vagy duzzanat
 • Súlyosabb vagy rendszertelen menstruációs időszakok
 • Vékony haj
 • Lelassult szívverés
 • Depresszió
 • Csökkent memória
 • Meddőség
 • Megnagyobbodott pajzsmirigy (golyva)

Kapcsolj egészségesebb üzemmódba

Ismerkedj meg az egészéges étrend, táplálkozás alapjaival, próbáld ki a 15 napos boldog belek méregtelenítő étrendi programokat 

Szabadulj meg a felhalmozódott salakanyagoktól, emésztőrendszeri diszkomforttól, puffadástól, fáradékonyságtól, székelési, testsúly problémáktól.

Alacsony folát szint és a hypotiroidizmus

A pm. alulműködésben szenvedőknek gyakran alacsony a folátszintje. A folát és a pajzsmirigy alulműködés közötti kapcsolat azonban rendkívül összetett, mivel természetesen más szereplőket is érint a szervezetben

Az alacsony folsav a homociszteinszint növekedését okozhatja a szervezetben. A homocisztein a szervezet által termelt aminosav, amely növelheti a szív- és érrendszeri betegségek, például az érelmeszesedés, a vérrögképződés, a stroke és a szívroham kockázatát. A folát szükséges a homocisztein lebontásához. Tehát, ha a szervezetben nincs elég, akkor nem tudja lebontani ezeket a káros aminosavakat.

Ráadásul az alulműködő pajzsmirigy nehezíti a folsav felszívódását!

Jellemzően a szervezet a folátot L-metil-foláttá alakítja a májban, amely ennek a vitaminnak egy olyan formája, amelyet a szervezet fel tud használni. Érdekes módon a pajzsmirigy alulműködése csökkenti az L-metil-folát előállításának képességét. Pontosabban, a hypothyreosis csökkenti a metilén-tetrahidrofolát-reduktáz aktivitását, amely enzim segíti az L-metil-folát előállítását.

Ha nincs elegendő L-metil-folátja a homociszteinszint leküzdéséhez, előfordulhat, hogy megnő a nemkívánatos szívbetegségek száma. Ezért a hypothyreosisban szenvedők szív- és érrendszeri betegségek kockázatának vannak kitéve.

Folát tartalmú ételek


Az élelmiszerforrásokból, például sötét levelű zöldekből és hüvelyesekből származó folátok a bélfalon keresztül szívódnak fel. Felszívódásuk után az élelemből kinyert folátnak több enzimatikus lépésen kell keresztülmennie, mielőtt a szervezetben felhasználhatóvá válik. Számos élelmi folát tartalmú élelmiszer létezik; azonban kihívást jelenthet az elegendő folsav bevitele a napi táplálékbevitelből, főleg azért, mert a legtöbb ember nem eszik minden nap megfelelő mennyiségű leveles zöldséget.

Ez sajnos abban az esetben szintén nem fog megvalósulni, ha áteresztő bél szindróma áll fenn. Akkor a tápanyagok felszívódása részben vagy teljesen lecsökken, kialakulnak a gyulladások és a hiányállapotok. Ezt mindenképp kezelni kell, az állapot javulása érdekében.

Hiánya esetében hogyan válasszuk folsavat, amikor fel szeretnénk tölteni a szervezetünket?

MTHFR és folát

A metiltetrahidrofolát-reduktáz (MTHFR) nevű enzim létfontosságú a bioaktív folát előállításában. Lehet, hogy már hallottál az MTHFR génről, amely genetikai szintű mutáció esetén az enzim működésképtelenné válását okozhatja. Ez azt jelenti, hogy ha MTHFR mutációd van, előfordulhat, hogy nem termel a szervezeted bioaktív folátot a szükséges mennyiségben.


Nem mindegy milyen készítmény választasz!

Folsav kontra metylfolát

A működő folát- és metilációs útvonalak elengedhetetlenek a növekedéshez, fejlődéshez, szív- és érrendszeri egészséghez és az egészség sok más vonatkozásában. Ahhoz, hogy a metilációs útvonalad működjön, folátra van szükséged metilfolát formájában. A metil-folát az úgynevezett "metilcsoporthoz" kötődik, és ez a folát kedvenc formája a szervezetben. A metilfolát támogatja a metilációt - például a genetikai expressziót (gének kifejeződése/ki-be kapcsolásának szabályozása) -, ami egy alapvető folyamat, amelynek optimálisan kell működnie ahhoz, hogy szervezeted a legjobban érezze magát.

Vannak azonban a piacon a folátnak olyan formái, amelyeket a szervezet nem hasznosít jól, ilyen például az ember által előállított, szintetikus folsav. A folsavnak ezt a formáját élelmiszer-dúsításban használják a gabonafeldolgozás során elvesztett folát pótlására, például a reggelire fogyasztható gabonafélékben és a tésztákban. A B9-vitamin ezen formájának alacsony a biológiai hozzáférhetősége (mennyire "felhasználható" a szervezet számára). A folsav még az MTHFR enzimet és más enzimeket is lelassíthatja a folát termelés folyamatában! 


Hogyan lehet azonosítani a jó folsavat?

Anélkül, hogy érdeket sértenék, pár képen keresztül megmutatom mire figyelj vásárláskor.

Íme egy példa egy jó termékre:

Van néhány más bioaktív, jó minőségű formula is. Például, ha érzékeny vagy a metilezett tápanyagokra, akkor nagy valószínűséggel a folsav nem metilezett formáját, az úgynevezett folinsavat kell választanod. Ez egy bioaktív és természetes forma, amely gyakran folát néven szerepel a kiegészítő címkéken, vagy "folinsav" vagy "kalcium-folinát" van feltüntetve.

A folsav legrosszabb és legjobb formái 

Összefoglalva, itt vannak a folsav formái, amelyeket érdemes keresni és elkerülni a kiegészítőkben.

A folsav legjobb formái:

 • L, 6(S) vagy L-5 formák: L-metilfolát, L-5-MTHF, L-5-metiltetrahidrofolát, (6S)5-MTHF glükózamin só (gyakran Quatrefolic védjegy alatt)
 • L-metilfolát-kalcium, metafolin vagy levomefolinsav
 • Folinsav vagy kalcium-folinát

A folsav legrosszabb formái:

 • Folsav
 • A metilfolát D és 6(R) formái

Vedd figyelembe, hogy ha csak az "5"-öt látja a név előtt, például "5-MTHF", "5-metilfolát" vagy "5-metil-tetrahidrofolát", akkor ez biológiailag aktív forma lehet, de lehet, hogy NEM!

Ajánlott napi dózis

A folsav ajánlott napi mennyisége felnőtteknél napi 400 mcg DFE.

Példaként, mikor érdemes Egy adag főtt spenót (kb. 225 g) körülbelül 262 mcg folátot, 112g nyers pedig 58 mcg-ot tartalmaz. De ez csak akkor igaz, ha megfelelő termesztési körülmények közül származik. Meglehet ez éppen nulla... Jó minőségű folát kiegészítők azonban adagonként 1000 mcg-ot tartalmazhatnak, mivel egyes hiányállapotok sokkal nagyobb adagokat igényelhetnek. A számodra megfelelő mennyiséget, ha teheted szakemberrel beszéld meg.


Remélem hasznosnak találtad! Ha igen, egy megosztással a közösségi oldalakon segíts másoknak is abban, hogy eljusson hozzájuk is!