10 jele, hogy áteresztő bél szindrómád van

2021.08.16

Mik a tünetei és mit tehetsz ellene

Kép forrása: Google
Kép forrása: Google

Az áteresztő/lyukas/szivárgó bél szindróma gyakori gyomor-, bélrendszeri probléma, amelyre az utóbbi időben nagy figyelmet fordítanak, mert a kutatások számos más egészségügyi problémával, betegséggel hozzák összefüggésbe. A SAD (Standard American Diet) a nyugati típusú étrendet, a stresszt, a toxinok felhalmozódását és a bélbaktériumok egyensúlyhiányát a szervezetben hozta fel a legfőbb indokoknak, amik minden bizonnyal hozzájárulnak a szivárgó bél szindróma tüneteinek járványszerű terjedéséhez, amely ma világszerte emberek millióit érinti.


Megmagyarázhatatlan tünetek?

Lehet, veled is megtörtént, elmentél az orvoshoz, mert szokatlan, megmagyarázhatatlan tüneteid/érzéseid voltak. Elküldött esetleg egy általános laborvizsgáltra, ahol persze voltak eltérések, de azt a választ kaptad esetleg, ezekkel nincs semmi gond. Azután elkezdtél kutakodni, kipróbáltál egy csomó dolgot a netről vagy hallottál valakitől valamit, lehet egy kicsit jobban érezted magadat, de azután visszatértek a kellemetlen, olykor kínos tüneteid és csalódott voltál/vagy, mert szinte semmi változást nem értél el.... Függetlenül attól, hogy milyen módszerekhez folyamodtál - egészséges táplálkozás, testmozgás, szemléletmódváltó és/vagy relaxációs technikák - úgy tűnik, semmi sem nyújt megkönnyebbülést, megoldást a problémádra?

Miket érezhetsz?

 • Puffadás
 • Sajgó fájdalom az emésztőrendszeredben bárhol
 • Rosszkedv
 • "Nehéz" gyomor/belek érzet
 • Kimerültség
 • Szorongás, aggódás
 • Ködös gondolkodás
 • Viszketés

Előfordulhat, hogy a fentiek közül mindegyiket!

Amennyiben minimum 3 a fentiekből igaz rád, akkor a bajaid forrása a....

Beleidben keresendők!

Az immunválasz 70-80% -a a beleinkben található, így magától értetődő, hogy az egészségtelen bélrendszer, egészségtelenné tehet téged. Az egyik fő fiziológiai jelzője lehet annak, hogy valami bélrendszeri rendellenességről lehet szó, a bél belső nyálkahártyája a bélgát veszélybe kerül - Ez a szivárgó bél (áteresztő) néven ismert állapot. A szivárgó bél tucatnyi egészségügyi probléma és makacs tünetek kiváltó oka.... Még azoké is, amelyek teljesen függetlennek tűnnek ettől!

A jobb közérzet kulcsa, a  belek egészséges működésének támogatásával és a gyulladások okozta szivárgások elhárításával kezdődik.


Mi az, hogy szivárgó bél?

A bélnyálkahártya elsődleges rétegei magágában foglalja az epitéliumot (hámszövetet), a lamina propriát és a nyálkahártya izomrétegét. Az epitélium összefüggő sejtrétegekből áll, amely közvetlenül érintkezik az elfogyasztott ételekkel. Ezeket a sejteket a tight junction (desmoszómák) tartják össze, amelyek megakadályozzák a molekulák szivárgását a sejtek között. Ez a ragasztóanyag az, amely a helytelen táplálkozási szokások és egyéb külső és belső hatások miatt 'elenged' és a kapillárisokon keresztül kijut a véráramba számos olyan patogén -amelynek a beleinken kívül semmi keresnivalója szervezetünkben-, amik gyulladásokat okozhatnak testszerte. Ezt nevezzük szivárgó bél szindrómának.

A lamina propria összeköti az emésztőrendszert a nyirokrendszerrel a zsírok felszívódása érdekében az elfogyasztott tápanyagokból, tovább ez az a hely, ahol a nyirokcsomók, limfociták, plazmasejtek és a makrofágok (falósejtek) az első védelmi vonalat képezik a fertőzések ellen. A nyirokrendszer által keringtetett folyadék az egész testen áthalad, 'összeszedi' és eltávolítja a felesleges folyadékot a sejtek között, immunválaszt indít a fertőzések és allergiás folyamatok ellen, szállítja a zsírban oldódó vitaminokat (A,D, E, K), és az emésztett zsírokat viszi tovább a véráramba. A lamina propria az a hely, ahol a citokinek is készülnek, amik lehetnek gyulladás gátlók, illetve indukálók is. Ezt nevezzük az adaptív vagy szerzett immunrendszernek.


Mitől alakulhat ki?

A világban számos fenyegetés van, amik káros hatással lehetnek a bél nyálkahártya védekező képességére...Ezért küzdenek emberek milliói a szivárgó béllel...akkor is, ha nem veszik észre vagy nem gondolják ez lehet a háttérben!


Ezen fenyegetések némelyikét megpróbálhatjuk elkerülni, míg másokat (például a környezetben található toxinokat) szinte lehetetlen teljesen kivédeni. Mindegyikük megterhelheti a bélgátat, és szivárgó bélt okozhat.

A bélgátat fenyegető tényezők a következők lehetnek:

 • Növényvédő szerek, mint a glifozát
 • Állandó stressz
 • Gyulladást okozó ételek (például glutén és tejtermékek)
 • Magas cukortartalmú étrend
 • Bélfertőzések (beleértve az ételmérgezést és a candida )
 • Dysbiosis (amikor a bélben lévő rossz baktériumok meghaladják a hasznos baktériumokat)
 • Gyógyszerek (például antibiotikumok és NSAID -ok)
 • Bélparaziták (gyakoribb, mint gondolnád)
 • Nehéz fémek
 • BPA és más a műanyagokban található vegyi anyagok

Az alábbi tényezők szintén hozzájárulhatnak az USA-ban található  National Health Services szerint:

 • Cölikália
 • Kemoterápia
 • Krónikus vesebetegség
 • Komplikált műtét
 • Cisztás fibrózis
 • HIV/AIDS
 • Immunszupresszív szerek
 • Gyulladásos bélbetegségek - például Crohn -betegség
 • Bélfertőzés (szalmonella, norovírus és giardiasis)
 • Sugárkezelés a hasi régióban
 • Vérmérgezés
 • 1 -es típusú cukorbetegség

Gyerekek esetében:

 • Rák
 • Autoimmunitás
 • Asztma
 • Krónikus gyulladásos rendellenességek
 • Allergiák
 • Autizmus
 • 1 -es típusú cukorbetegség


Sajnos ez csak egy részleges felsorolás, még számos olyan eset vár visszaigazolásra, amelyek károsíthatják a bélgátat, és szivárgó bél szindrómát okozhatnak.


Hogyan okozhat a szivárgó bél testszerte problémát, gyulladásokat?


Ha az ártalmas részecskék a szivárgó bélgáton keresztül a véráramba kerülnek, akkor a test bármely pontjára eljuthatnak, és problémákat okozhatnak. Az immunrendszered észreveszi ezeket a bajkeverőket, és támadást folytat ellenük, mint betolakodókkal szemben.

Ez az immunválasz - amely szinte mindig gyulladással jár - sokféle tünetet okozhat.

Valójában a szivárgó bél annyira megzavarhatja az immunrendszert, hogy önhibáján kívül támadni kezd. Ezért kijelenthetjük, gyakorlatilag minden autoimmun betegség szivárgó bélrendszerrel jár/kezdődik.

A szivárgó bél esetében számos olyan tünettel találkozhatsz, amelyek teljesen függetlennek tűnnek. És bár mindegyik a belekben kezdődik... nem állnak meg itt...

Íme 10 jel, amely arra utalhat, hogy szivárgó béllel van dolga:

 1. Emésztőrendszeri (GI) problémák, beleértve a puffadást, gázképződést, hasmenést és irritábilis bél szindrómát (IBS)
 2. Bármilyen autoimmun betegség, beleértve a reumás ízületi gyulladást, a lupust, a lisztérzékenységet és a pikkelysömört
 3. Allergia és asztma
 4. Depresszió, szorongás és egyéb hangulatingadozások
 5. Nehézkes gondolkodás, koncentrálás emlékezés és tanulás
 6. Gyulladásos bélbetegségek (IBD), például Crohn -betegség és fekélyes vastagbélgyulladás
 7. Vércukorszint -problémák, beleértve az 1 -es és 2 -es típusú cukorbetegséget
 8. Ekcéma, pattanások és egyéb bőrbetegségek
 9. Álmatlanság és más alvászavarok
 10. Elhízás és a fogyás nehézségei

Lehet, hogy az orvosod, táplálkozási szakember akihez fordulsz/fordultál más diagnózist ad/adott neked. De amíg az alapvető probléma - a szivárgó bél - meg nem oldódik, az igazi gyógyulás mindig csak karnyújtásnyira lesz.


Leggyakoribb társbetegségek a szivárgó bél szindrómában

Kép forrása: Google
Kép forrása: Google


Amennyiben te is úgy gondolod, hogy a tüneteid alapján neked is áteresztő bél szindrómád lehet, de az orvosod szerint viszont nem, akkor érdemes megemlítened neki ezt az 5 társbetegséget neki.

1. Bőrproblémák

A bél és a bőr közötti kapcsolatára -amelyet először több mint 70 évvel ezelőtt határoztak meg-, számos bőrirritáció utal, beleértve a pattanásokat és a pikkelysömört is a bél hyper-permeabilitása (fokozott áteresztő képesség) esetén. Sajnos a legtöbb orvos veszélyes krémekre és más gyógyszerekre (szteroid tartalmúak vagy immunszupresszorok) támaszkodik ezeknek a rendellenességeknek a kezelésére, ezeket általában a belek gyógyításával ezek használata nélkül lehet megoldani.

2. Kedélyállapot zavarok (depresszió)

A Neuro Endocrinology Letters folyóiratban publikált tanulmányok azt mutatják, hogy a szivárgó bél számos hangulatzavarokkal járó állapothoz vezethet. Például a bél hyper-permeabilitás a gyulladásos válaszokat elősegítő citokineket aktiválják és más kémiai vegyületek felszabadulását a szervezetben, amelyek depressziós tüneteket váltanak ki. Olyanokat mint a fáradtság, levertség, szorongás, gyomor-bélrendszeri zavarok és számos, úgynevezett "betegségekre vonatkozó viselkedés".

3. Emésztési zavarok

Ahogy várható, ha a belek nem működnek megfelelően, akkor az az emésztésre is hatással lesz. Ilyen például a szivárgó bél, mivel a bélpermeabilitása összefüggésbe hozható a krónikus székrekedéssel és a mikroflóra egyensúlyhiányával, amelyek közvetlen okai az immunrendszer károsodásának. A kutatók felfedezték, hogy ekkor az immunsejtek megzavarodtak, és a patogén baktériumok voltak többségében jelen a hosszan fennálló székrekedés esetében.

Azoknál az embereknél, akiknél megnövekedett a belek áteresztő képessége, az immunrendszer 'túlerőltetésre' válthat, ha mérgező anyagok kerülnek be a véráramba, veszélyes mértékben megemelve az antitestek termelését. Ez sebezhetővé tesz az élelmiszerekben lévő antigénekkel, például tejtermékekkel és a gluténnal szemben is.

A szivárgó bél különböző hiányállapotokat is okozhat, beleértve a B12 -vitamin, a magnézium és más fontos enzimek hiányát, amelyek segítik az emésztését.

4. IBD -Inflammatory Bowel Disease

Magyar tudósaink egy csoportja, 2011-ben már közzétettek egy rövid tanulmányt arról, hogy az irritábilis bél szindrómában és a fekélyes vastagbélgyulladásban szenvedő emberek összefüggést mutatnak a szivárgó bél szindrómával. Ennek oka, hogy a nagyobb áteresztőképesség általában a vastagbélben lokalizálódik.

Egy másik tanulmány megállapította, hogy a Crohn -betegségben szenvedő betegek többségének volt szivárgó bél szindrómája is. Ezenkívül rámutatott arra is, hogy a "klinikailag egészséges rokonaik" 10-20% -ának szintén volt szivárgó bél szindrómájuk, ami a genetikai kapcsolat jele. Tanulmányok azt mutatják, hogy a cink hatékonyan javíthat a bélsejtek kapcsolódásán.

5. Autoimmun zavarok

Mivel természeténél fogva gyulladásos betegség, nem csoda, hogy ennyi autoimmun betegségben szenvedő ember szivárgó bél szindrómában szenved. Az egyik specifikus autoimmun betegség, amelyet a kutatók a bélbetegségekhez kötnek, a Hashimoto vagy a "krónikus pajzsmirigy gyulladás". A pajzsmirigybetegség számos problémához vezethet, beleértve a súlygyarapodást, a fáradtságot, a depressziót és az anyagcserezavarokat. A "zonulin" nevű fehérjével végzett kutatás kulcsfontosságú a szivárgó bél és az autoimmun betegségek közötti kapcsolat megértésében. A Physiologic Reviews folyóiratban megjelent 2011 -es tanulmány szerint:

"A Zonulin az egyetlen olyan fiziológiai modulátor az eddig leírt sejtek közötti 'ragasztóanyagban' a tight junctionban, amely részt vesz a makromolekulák szállításában, és ezért a tolerancia/immunválasz egyensúlyában. Ha a finoman hangolt zonulin útvonalat szabálytalanná teszik a genetikailag érzékeny egyéneknél, mind a bélrendszeri, mind az extraintesztinális autoimmun, gyulladásos és daganatos betegségek előfordulhatnak. "

Ezt a veszélyes áramlást gyakran a gabonafogyasztás váltja ki. Valójában a Marylandi Egyetem Orvostudományi Karának tudósai kimutatták, hogy a "glutén aktiválja a zonulin jelátvitelt, függetlenül az autoimmunitás genetikai expressziójától, ami növeli a makromolekulák bélpermeabilitását".


Hogyan szüntesd meg a szivárgást?

Ha a cikk elolvasása után úgy gondolod, a szivárgó bél felelős lehet az egészségügyi problémáidért, akkor két dolgot mondhatok:

 • A szenvedésednek nem kell folytatódnia. Van remény.
 • A szivárgó bél szindróma gyógyítása nemcsak lehetséges, hanem meg is történik.

Az egészséges és ép bélgátnak köszönhetően a méreganyagok, kórokozók és egyéb káros anyagok zárva maradnak a bélben, ahová tartoznak.

A bélgát egészségének megőrzése magában foglalja:

 • Amennyire csak lehet, kerüld a káros anyagokat, toxinokat - például a glutént, a növényvédőszereket (pl. glifozát) és a non szteroid szereket,xeno-ösztrogéneket -.
 • Az egészséges, lehetőleg bio, állati eredetű trágyával kezelt talajon termesztett, teljes értékű növényeken és legeltetett, kapirgálós boldog állatok fogyasztásán alapuló étrendet. Beszerző forrásokat itt is találsz.
 • A bélfertőzések kezelése (ha van ilyen)
 • A nyálkahártya védőrétegének támogatása
 • A bél kiegyensúlyozott microbiome-jának fenntartása, ahol a hasznos (probiotikus) baktériumok száma meghaladja a káros (patogén) baktériumokat

Amikor a bélflóra támogatásáról van szó, a kiváló minőségű spórákat tartalmazó probiotikumok és a metabiotikumok lehetnek az egyik legerősebb szövetségeseid. Amellett, hogy kiszorítják a káros baktériumokat, bizonyos típusú spóra probiotikumok segítenek más hasznos baktériumoknak is felvirágozni az egészséges, kiegyensúlyozott bél-microbiome érdekében.

Ezenkívül egy úttörő humán klinikai vizsgálat megállapította*, hogy 4 féle probiotikum törzs célzott keveréke jelentős javulást mutatott a szivárgó bélrendszerrel - és minden hozzá kapcsolódó immunaktiváció - mindössze 30 nap alatt. * https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5561432/

Ezek a probiotikus törzsek a következők:

BACILLUS SUBTILIS ™ : Ezt a törzset számos klinikai vizsgálatban alaposan tanulmányozták, és kimutatták, hogy hiper-erős harcos a káros baktériumok ellen, amelyek negatív hatással vannak a bélre. Rendkívül erős és rugalmas immunstimulátor.

BACILLUS INDICUS: támogatja a bélnyálkahártya védelmét azáltal, hogy a belek szabad gyökök elleni védekezésében részt vesz. Szükséged van rá, ha meg akarod állítani a beleket károsító szabad gyököket.

BACILLUS CLAUSII: Mint megtudtuk, az egyik fő bűnös a szivárgó bél mögött az antibiotikumok széles körű használata. A Bacillus clausii az egyetlen olyan probiotikus törzs, amelyről ismert, hogy ellenáll a különféle antibiotikumok okozta károknak.

BACILLUS COAGULANS: HUmán kísérletben a Bacillus coagulans -szal történő 90 napos kezelés, jelentős javulást eredményezett a bél egészségében, és jelentősen csökkentette a hasmenést, puffadást, hasi fájdalmat és nem várt székelési inger gyakoriságát. A Bacillus coagulans erőteljes immunerősítő aktivitásáról is ismert, mivel egyedülállóan, tejsavat is termel - különösen a tejsav L+ optikai izomerjét. Bebizonyosodott, hogy ez alapos hatással van az immunstimulációra, az emésztésre, és egészséges nyálkahártya védelmet biztosít.


Remélem ezzel az írásommal is tudtam segíteni a felismeréshez és a gyógyuláshoz vezető utad megtalálásában! Bár a probiotikumokat már régóta a legjobb béloptimalizáló "barátainknak" tartják, sok embernek nehézséget okoz a ténylegesen működő probiotikum beszerzése. Sajnos a fent említett specifikus törzseket tartalmazó termékek idehaza még nehezen szerezhetők be.

A webáruházban most már kapható a PROGIOGEN speciális probiotikum étrend kiegészítő, amely a fent említett törzsekből 3 is tartalmazza a Saccharomyces boulardii-val kiegészítve! 

Személyre szabottan keresel megoldás, várlak Konzultációra vagy rendeld meg a saját Étrendedet.

Szeretettel: Z<3
Felhasznált szakirodalmak:

 1. https://www.webmd.com/digestive-disorders/features/leaky-gut-syndrome#1
 2. https://www.nhs.uk/conditions/leaky-gut-syndrome/
 3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16092447/
 4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21248165/
 5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3038963/
 6. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18283240/
 7. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16169298/
 8. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22179430/
 9. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10980980/
 10. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20351569/
 11. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16635908/
 12. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6790068/
 13. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4246018/
 14. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6313445/
 15. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5988153
 16. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22109896/
 17. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22955358/
 18. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29908580/
 19. https://www.lupus.org/news/the-gutlupus-link-how-gut-bacteria-may-impact-disease-development-and-activity
 20. https://chriskresser.com/got-allergies-your-microbes-could-be-responsible/
 21. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5871166/
 22. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6587489/
 23. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5641835/
 24. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4437570/
 25. https://jneuroinflammation.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12974-020-1705-z
 26. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4637104/
 27. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21382153/
 28. https://nationaleczema.org/leaky-gut/
 29. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6678709/
 30. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6290721/
 31. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6140100/