SIBO avagy a baktériumok háborúja

2020.05.03
W. Erika engedélyével
W. Erika engedélyével

Sibo - Small Intestinal Bacterial Overgrowth

(Vékonybélben bakteriális túlnövekedés/Kontaminált bélszindróma)

Nagyon sokan szenvednek és élnek együtt a fájdalmaikkal, diszkomfort érzettel, holott a változtatás kulcsa ezen, a saját kezükben van az esetek többségében. Javítani ezeken az emésztőrendszert érintő tüneteken, kórképeken sokszor adott egyén tud. Emésztőrendszer = etesd jó tápanyagokkal a téged szolgáló, éltető baktériumokat!

Kiváltó okok vagy társbetegségek:

 • Hypochlorhydria: Gyomorban található sósav csökkent termelődése. A sósav (HCl) feladata, hogy a gyomor tartalmát megsavanyítsa, előeméssze és felkészítse a vékonybélbe érve a táplálékot a felszívódásra, asszimilációra. Sok dolog megváltoztathatja a sósav előállítását. Ha a betegnél hypoglykaemia (alacsony vércukorszint), inzulinrezisztencia (magas vércukorszint), B-vitamin- vagy cinkhiány, élelmiszer-intolerancia, gyomor-bélrendszeri gyulladás, gyomor-bélrendszeri fertőzések (paraziták, Candida, baktériumok) vagy hypothyroid (pajzsmirigy alulműködés) van, akkor a szervezetnek nehézséget okoz a megfelelő mennyiségű HCL előállítása. Ezt az állapotot hypoclorhydriának hívják. A csökkent sósav termelés viszont kedvez egyes fertőzéseknek, mint a Helicobacter pylori.

Az egyik különösen virulens fertőzés a Helicobacter pylori-ból származik. A H. pylori olyan baktérium, amely behatol a gyomorbélbe, lebontva a parietális sejteket, így már nem tudják elvégezni a megfelelő mennyiségű HCl előállítását. Erősen ajánlott, hogy ezt a fertőzést azonnal és alaposan kezeljék.  • Gyógyszerek: Egyes gyógyszerek használata pl. protonpumpa gátlók (savcsökkentő szerek) mellékhatása a bélflóra összetételének kóros elváltozása.   
 • Enzim hiány: Enzimek segítségével történik az ételek lebontása ahhoz, hogy a felszívódjanak és az asszimilálódjanak a vékonybélben. Általában a közismertek az amiláz (keményítőket bontja), lipáz (zsírokat), protáz (fehérjéket). Ha ezeket a szervezet nem termeli vagy választja ki megfelelő időben vagy mennyiségben, az étel erjedni kezd (keményítők, cukrok, és szénhidrátok) a zsírok avasodnak, a fehérjék rothadásnak indulnak. Itt kérem gáz képződés fog elindulni, amely egy felrázott pezsgősüveg erejével hathat. Tehát a SIBO betegek belében a feszültséget ez okozhatja.
 • Ileocecalis szelep hibás működése: A szelep feladata, hogy elválassza a vékonybelet és vastagbelet, mint egy kapu. Ennek egy egyirányú folyamatnak kell lennie, a kapu azonnal bezárul, hogy a vastagbél tartalmának visszafolyását megakadályozza a vékonybélbe. Amennyiben ez a szelep hibásan működik (nyitva vagy zárva marad) akkor a vékonybél tartalma hosszabb ideig megmaradhat a lumenben, ami erjedési folyamtokhoz vezethet lsd. feljebb. Másrészt a gázképződés, felfúvódás hosszabb ideig megnyithatja a szelepet, ami érthető okoknál fogva a vastagbélben levő tartalmak visszakerülnek a vékonybélbe, annak baktérium tartalmával együtt. Ez egy hatalmas gond, amely nagyban hozzájárul a SIBO kialakulásához. 
 • Neurodegeneráció: Az idegrendszer fokozatos elvesztésére utal. A kutatásokból tudjuk, hogy egyes idegrendszeri károsodások, betegségek az emésztőrendszer állapotával, azon belül is a bélflóra összetételével függnek össze. Ilyen például a Parkinson és az Alzheimer kór. Az agy és az idegrendszer jeleket küld a beleknek a beleket behálózó bél-idegrendszeren keresztül. A bél-idegrendszer (Enteric Nervous System) zavarai mögött gyakran a helytelen táplálkozási szokások állnak és a megváltozott bélflóra.
 • Cöliákia: Magas rizikófaktor a folyamatos gyulladások miatt az emésztőrendszerben.
 • Hypothyroidism -pajzsmirigy alulműködés: Akik ebben szenvednek, gyakran panaszkodnak a lelassult anyagcsere miatt székrekedésről. Ennek oka az alacsony pajzsmirigyhormon (TSH) szint csökkenti a bélidegrendszer és a vagus ideg aktivizációját - csökken ezzel a HCl termelése is. Ez csökkenti az ileocecalis szelep vezérlését, lelassítja a motilitást (belek perisztaltikája). Gyakran az egyre romló állapot és laborértékek mögött az is állhat: egy alulműködéssel élőnél amennyiben kialakul a SIBO, annak következtében csökken a pajzsmirigy hormon pótlására használt gyógyszer felszívódása!      Gyakori kísérő tünet a hasi fájdalom. Forrás: Google
Gyakori kísérő tünet a hasi fájdalom. Forrás: Google

Hogy érthetőbb legyen az írásom, hétköznapian két dolgot leírnék itt az elején, ami lényeges szerepet játszik, minden olyan betegségeben és tünetben, ami összefüggésben van a bélflóra összetevőivel:

 • Gram pozitív baktériumok - ők a jó fiúk, lányok csapata
 • Gram negatív baktériumok- rájuk is szükségünk van, de ők azok akik szeretnek rosszalkodni, ha túlsúlyba kerülnek.

A microbiome-ról és annak egészséges baktérium közösségéről még keveset tudunk. A bennünk és rajtunk élő mikroorganizmusok fajtáinak eddig csak körülbelül 30% -át sikerül azonosítani, megismerni. A mai világ emberénél tehát elég nehéz behatárolni azt, mit nevezhetünk egészséges bélflórának például.

Ebbe az irányba egyre több kutatás és eredmény születik, hiszen az elmúlt időszak is felismerések sokaságát hozta arról, hogy a bennünk élő baktériumok egyensúlya nagyban meghatározza az állapotunkat.

A SIBO, amelyet a vékonybélben található baktériumok túlszaporodásaként írnak le, még kevéssé megértett betegség itthon is. Azt már feltételezik, több embert érint, mint eddig gondolták. A betegségben szenvedő betegeknél a tünetek az egészen enyhétől a krónikus hasmenésig, indokolatlan testsúlyvesztésig és a felszívódási zavarokig, alhasi fájdalmakig terjedhet.

Néhány jellegzetes tünete:

 • Hasfájás
 • Fáradtság
 • Fokozott gázképződés
 • Hasmenés vagy székrekedés
 • Puffadás
 • Émelygés
 • Csontritkulás
 • Tápanyaghiány, felszívódási rendellenességek

Általános tévhit az, hogy a SIBO csak azokat érintheti, akiknek valamilyen anatómia rendellenessége vannak a tápcsatorna felső részében vagy csökkent emésztőrendszeri (bél) mozgással rendelkeznek.

Jobban megértsük, mi áll a folyamat hátterében, nézzük meg mi áll a SIBO hivatalos meghatározása mögött.

Eszerint a vékonybél baktérium populációja meghaladj a - organizmust /mL. Általában ez kevesebb mint, organizmus/mL van a vékonybél felső szakaszában és fő organizmusok ezek közül is a Gram pozitívak (ezek a ' jó' fiúk/lányok). Az organizmusok abszolút számán túl a jelenlévő mikrobiális környezet játszik fontos szerepet a betegség tüneteiben és megjelenésében!

Például olyan baktériumok túlsúlya, amelyek az epe sóit (máj állítja ezeket elő, tehát az is érintett ebben) konjugálatlan vagy oldhatatlan vegyületekké alakítják át, ez zsír felszívódáshoz ('zsírosabb' széklet) és epesav eredetű hasmenéshez vezethet ( világos sárga színű széklet).

Ezzel szemben, azok a mikroorganizmusok, amik elsősorban szénhidrátokat rövid láncú zsírsavakká (SCFA) és gázzá metabolizálják, hasmenést okozhatnak (nincs fertőzés mögötte pl. szalmonella) , mivel az anyagcsere termékek felszívódhatnak. A Gram negatív coliform baktériumok, mint a Klebsiella fajok, toxinokat képezhetnek, amelyek károsítják a nyálkahártyát, akadályozva a felszívódási funkciókat, szekréciót okoz, ezáltal utánozva egy trópusi fertőzés eredetű hasmenés tüneteit például.

Kutatások a kórelőzményben megnevezték, hogy a SIBO akkor nyer teret és fejlődik ki, ha valamilyen oknál fogva a normál homeosztatikus mechanizmusok, amik szabályozzák a bakteriális populációt megsérül, ez lehet fertőzés, de leggyakrabban a egészségtelen étkezési szokások állhatnak a háttérben. 

A nyugati típusú táplálkozásra a kevés rostfogyasztás jellemző ami egyet jelent a renyhe bélműködéssel, csökkent perisztaltikával, továbbá a hasznos bélbaktériumok számára az élelmi rostok az egyik legfontosabb tápanyagok! Rostfogyasztás hiányában kialakuló renyhe bélműködés következtében az ételek és velük a baktériumok is megállnak (pang) hosszabb időre a tápcsatorna felső szakaszában és elindul a fent leírt erjedés folyamata, ami gyulladásokhoz vezethet. A bél immunfukciójának zavarai és az tápcsatorna anatómiai rendellenességei, szintén növelhetik a kialakulásának valószínűségét.

Természetesen senki ne akarja magát diagnosztizálni, de ha a fent említett tünetekből valaki gyanítja, esetleg bakteriális diszbiózis állhat a háttérben, keressen fel egy jó gasztroenterológust vagy belgyógyászt először, majd a meglévő leletekkel egy bélflóra regenerálásban járatos táplálkozási szakembert, aki segít a megfelelő regeneráló étrend kialakításában.

Tesztelnéd magadat? Kattints ide és töltsd ki a SIBO kérdőívet, amiből megtudhatod, mekkora eséllyel lehet nálad is erre gyanakodni.


Segítségre van szükséged a regeneráló étrendben, keress bátran az info@zsolnaizita.hu 

Konzultációk és étrendek
Szakirodalom:

 1. Bures J. Small intestinal bacterial overgrowth syndrome. World J Gastroenterol. 2010;16(24):2978-2990. doi:10.3748/wjg.v16.i24.2978.
 2. Jacobs C, Coss Adame E, Attaluri A, Valestin J, Rao SSC. Dysmotility and proton pump inhibitor use are independent risk factors for small intestinal bacterial and/or fungal overgrowth. Aliment Pharmacol Ther. 2013;37(11):1103-1111. doi:10.1111/apt.12304.
 3. Bested AC, Logan AC, Selhub EM. Intestinal microbiota, probiotics and mental health: from Metchnikoff to modern advances: Part II - contemporary contextual research. Gut Pathog. 2013;5(1):1-14. doi:10.1186/1757-4749-5-3.
 4. Owens SR, Greenson JK. The pathology of malabsorption: current concepts. Histopathology. 2007;50(1):64-82. doi:10.1111/j.1365-2559.2006.02547.x.
 5. Gabrielli M, D'Angelo G, Di Rienzo T, Scarpellini E, Ojetti V. Diagnosis of small intestinal bacterial overgrowth in the clinical practice. Eur Rev Med Pharmacol Sci. 2013;17(Suppl 2):30-35. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24443065. Accessed September 12, 2014.
 6. Pyleris E, Giamarellos-Bourboulis EJ, Tzivras D, Koussoulas V, Barbatzas C, Pimentel M. The prevalence of overgrowth by aerobic bacteria in the small intestine by small bowel culture: relationship with irritable bowel syndrome. Dig Dis Sci. 2012;57(5):1321-1329. doi:10.1007/s10620-012-2033-7.
 7. Weinstock LB, Fern SE, Duntley SP. Restless legs syndrome in patients with irritable bowel syndrome: Response to small intestinal bacterial overgrowth therapy. Dig Dis Sci. 2008;53(5):1252-1256. doi:10.1007/s10620-007-0021-0.
 8. De Palma G, Collins SM, Bercik P. The microbiota-gut-brain axis in functional gastrointestinal disorders. Gut Microbes. 2014;5(3):419-429. doi:10.4161/gmic.29417.