Vajon te hány kg-ot fogynál ezzel a kényelmes módszerrel?

2021.01.06

Oké, oké a cím az tényleg csábítóra sikeredett, de ha elolvasod mindjárt megérted, semmi túlzás nincs benne és miért választotta ezt a módszert Jennifer Lopez is a bomba forma eléréshez!

De engem ettől sokkal jobban érdekelt az, mennyire jó eredményekkel kecsegtettek a külföldi kutatási eredmények a hormonegyensúly, egyes autoimmun és anyagcsere betegségekben a tünetek csökkentésében.
A kiválasztott hölgyeknél is, bizony beszélhetünk ezekről...

Rendkívül népszerű lett az elmúlt időszakban az Intermittent Fasting vagyis az időszakos böjt. Mint minden diétás/étrendi irányzatban itt is vannak szélsőségek vagy félinformációk, amik nem igazán tesznek jót azoknak akik éppen belevágnának. Ezért kezdtem egy kis kutatásba, és választottam ki  hölgyet a jelentkezők közül, hogy élesben megoszthassák veled a talapasztalaikat.Két különböző életúttal, anyagcsere és testalkattípussal rendelkeznek, így még inkább a kulisszák mögé láthatunk, ebben a metódusban.

Az 5.2 időszakos böjt

Hogy is néz ki ez a mindennapokban? 

A hét 5 napján az alap étrendet követed a meghatározott kalória mennyiségeddel (ez függ mennyit mozogsz, hány éves vagy, anyacsere, hormontípusod...) a másik 2 napban ennek a kalória mennyiségnek az 1/3-át eszed (nem lehet kevesebb 500 kcal-nál) 2 étkezésre (ez általában reggeli és a vacsora) lebontva, hogy meglegyen a 12 órás időablak.

Miért épp így?

Először magamon próbáltam ki az időben korlátozott étkezésnek ezt a típusát és fantasztikus eredménye volt, úgy hogy hashimotoval élek , ami egy autoimmun pajzsmirigy betegség. 59 kg-ról 1.5 hónap alatt 54 kg-ra fogytam úgy, hogy nem voltak falási rohamaim, energikus voltam és vagyok, nem vesztettem az izommennyiségből, a narancsbőröm viszont eltűnt! A hormonális működésemre, emésztésemre/anyagcserémre, energiaszintemre csodásan hatott.

Juhhuuu...

Tehát a kérdésre visszatérve, olyan módszert szerettem volna, amit dolgozó, és/vagy családos nőként is lehet tartani anélkül, hogy nagy erőfeszítést kellene tennünk. Másrészt amit akár egy ilyen típusú betegséggel élő is követhet nagy haszonnal. Az már csak hab a tortán, hogy segédanyagként összeállítottam egy bélflóra regeneráló receptekből álló gyűjteményt, amivel két legyet üthetsz egy csapásra, fogysz, miközben regenerálod az emésztőrendszeredet!

De most, következzenek a hölgyek kertelés nélküli beszámolói!

Kriston Gitka

Már az alap étrenddel is látványos eredményeket értünk el!
Már az alap étrenddel is látványos eredményeket értünk el!

Kriston Gitkának hívnak, 38 éves vagyok.

Zitával 2,5 éve találkoztam, amikor Székesfehérvárra költöztem. Először, mint személyi edző segített nekem az edzésekben, de rövid idő elteltével már tanácsadásra is jelentkeztem hozzá.

Sajnos a munkámból kifolyólag eléggé stresszesek a hétköznapjaim (versenyszférában mérnökként dolgozom Budapesten-melyből kifolyólag napi szinten ingázom, továbbá egy márka megálmodója és alapítójaként szintén nagy felelősség és sok elintéznivaló hárul rám), így évek alatt a hormonegyensúlyom sajnálatos módon szépen lassan elkezdett felborulni. 

Ösztrogéndominanciát diagnosztizáltak, melyre azelőtt egyetlen egy orvos sem hívta fel a figyelmemet. Először csak a plusz kilók "jöttek", majd azt követte a hajhullás, az ingerlékenység, a szorongás. Borzalmas volt.. 

Szerencsére már csak múlt időben mesélek erről, ugyanis Zitának köszönhetően cca. 1 év alatt a hormonegyensúlyom szépen lassan visszaállt a normális szintre. A ciklusom ismét 28 napos, a hajam dús és erős, és a plusz kg-ok is távoztak. Hála Zita étrendjének, és az általa javasolt természetes hormonoknak a progeszteron-ösztrogén egyensúly a normál szintre változott. Így nem is volt kérdés, mikor fél éve elküldte az 5:2 időszakos böjt bemutatkozó anyagát, hogy jelentkezem a programra. Az általa korábban követett értrend is "csodákat" tett, így biztos voltam benne, hogy jól döntök.

2 hónapja követem az előírtakat, amit bevallom őszintén az elején nem volt egyszerű. És nem konkrétan azért, mert pl. minimális cukorbevitellel (kevesebb gyümölcs-amit imádok, és több zöldség amit eddig nem annyira kedveltem ) jár, hanem a mennyiségekkel. A heti 2 böjtnap az első 3 hétben nagyon nehezen ment, de szépen lassan átállt az agyam, s mára már gond nélkül megy a napi 2 étkezés azokon a napokon.

És nem utolsó sorban eléggé motiváló volt a kezdeti 72.4 kg súlyról 67.6 kg súlyra való változás a 3 hét alatt. Az étrendem sok zöldséget tartalmaz, de ettől függetlenül változatos és ízletes, a Párom is nagyon szereti amiket főzök (persze ő böjtöket nem tart, de ettől függetlenül ugyanazt fogyasztjuk mindketten). A program része egy igazán hasznos szakácskönyv is, mely az első időkben óriási segítséget nyújtott.

Amiket tapasztaltam, normalizálódott az emésztésem, elmúlt a fáradékonyságom, és a bőröm szerkezete is láthatóan javult az arcomon és a testemen egyaránt. Ami abszolút megdöbbentő volt, hogy ugyanazzal a heti 2 szeri edzéssel sokkal látványosabb eredményt értem el. A kilók pedig azóta is olvadnak.

Nagyon hálás vagyok a sorsnak, hogy összehozott Zitával, és köszönöm neki, hogy ennyire figyelt rám ebben a 2,5 évben és figyel azóta is. Mindenkinek csak ajánlani tudom, ugyanis azon kevés SZAKEMBEREK közé tartozik, aki anyagiaktól függetlenül az egyén egészségi állapotának javulását tartja szem előtt, s minden egyes emberrel személyre szabottan foglalkozik, legyen az edzés, táplálkozás, diéta, homonegyensúly "terápia".

Ez az én rövid és őszinte történetem fogadjátok szeretettel:

Gitka

Tóth Renáta

Az én történetem

Csak egy kis bevezető és bemutatkozás:

Tóth Renáta vagyok, 40 éves nőként, feleségként 2 gyermekes (6 és 11 éves lányok) családanyaként, Kormányhivatalban dolgozom. Tehát naponta korán kelek (3/4 5kor), 8 órát a munkahelyemen dolgozom, aztán otthon folytatom, logisztikázom, háztartás vezetek. Természetesen azért van segítségem is.

Egy életmódváltást soha nem tudtam volna elképzelni.... Hisz az olyan sok munka, szervezés, bonyodalom... kell ez még nekem? pluszba? Isten ments.... Csak hogyha figyeled a jelzéseket rájössz, hogy de... IGEN kell, mert tenned kell valamit, ha jobban akarod élni az életed további részét.

Zitával már elég rég ismerjük egymást. Kapcsolatunk akkor vált komolyabbá, mikor 2017 júliusában idegsebészeti műtétem után megkerestem, hogy segítsen a felépülésben és regenerálódásban. A stabilizációs aztán az erősítő edzések alkalmával egyre többet beszélgettünk, hogy testmozgás mellett mennyire fontos a helyes táplálkozás, mennyire befolyásolja az immunrendszerünk hogy mit mivel, mikor hogyan fogyasztunk. Hiszen nem közhely, most már tudom, tapasztalom, hogy: AZ VAGY AMIT MEGESZEL!

Sokat panaszkodtam, voltak kínos tüneteim, Zita előtt nem szégyelltem semmit. Puffadás, reggel egy pohár víztől is felfújódtam, napközben sokszor nassoltam, nem igazán egészséges dolgokat.

Bélrendszerem már sokszor annyira odavolt, hogy egy egyszerű húslevestől futhattam a wc-re. L

Kedves, igen sokat tanult és tapasztalt edzőm mesélt, hogy előadást fog tartani a hormonális egyensúlyról, a megfelelő hormonháztartás és jól működő immunrendszerről. Barátnőmmel együtt voltunk egy ilyen előadáson is akkor elhatároztam, hogy felkérem Zitát egy egyéni tanácsadásra is.

Személyre szabott életmód leírást kaptam, közel 30 oldalban. Sokat olvasgattam, megkaptam a megfelelő instrukciókat, internetes oldalakat, ami segítségemre lehet, hogy változtassak.

Nagyon lassan apránként bevezettem az étkezésembe azokat, amit Zita tanácsolt. Viszont nem voltam sem kitartó, és ami legfontosabb - röstellem is magam emiatt,- hogy hiába felnőtt fejjel tudja az ember mit kéne okosan tennie, ha nincs kontroll, ellenőrzés, nem mindig megy.

Jött az újabb ötlet, kísérlet/kutatás - Zitánk már megint valami újat tanult, nem tud nyugton maradni, folyton fejlődik, tanul és fejleszti magát- a bélflóra regenerálás. Gondoltam, ha most nem akkor soha, már a neve megragadott.

Testalkatom hál istennek nem kívánta a fogyókúrás programokat soha - habár már az utolsó hónapokban a súlyom is megindult, nagyon rosszul éreztem magam a bőrömben.

Megkaptam a lehetőséget és bizalmat Zitától, hogy belevágjunk ebbe a közös munkába.

Nem mondom, hogy könnyű volt... sőt még mindig tart, és most is vannak nehézségek. Hónapokat nem, de hosszú heteket töltöttem azzal, hogy tervezgettem. Receptfüzet alapján már fejben készültem a főzésekre, bevásárlásokra.

Így november első napjaiban (pontosan november 9-én) elkezdtem az 5:2 bélflóra regeneráló programot. Étkezéseimet a program recept füzet és saját tapasztalataim eddig bevált étrendem alapján állítottam össze. Előre megterveztem majdnem 2 hetet, persze nem sikerült betartani. Az ételek amiket megfőztem, kicsit sok volt, a maradékokkal logisztikáztam. A lényeg hogy heti két nap böjtölök, a keddet és csütörtököt neveztem ki ennek. Reggel, legkésőbb 7 körül megreggelizem, este 6-ig pedig megvacsorázom.

Még az első héten a recept alapján elkészített reggeli - jó kis zsírokban, vitaminokban, antioxidánsokban gazdag - avokádós tojásrántotta, keto kenyérrel elkészítve, szinte felfordította a gyomor és bélrendszerem, hogy estig nem hogy éhes nem voltam, de nem is kívántam enni. Gondoltam, ha minden böjtös napom így, - hányingerrel és émelygéssel- telik nem lesz egy leányálom. Zita biztosított étkezési napló biankót is. Így mindezeket a tapasztalatokat le is jegyzetelhettem, pl. ilyet:

  • joghurtos zabpelyhes turmix, gyümölccsel : 40 perc után 
  • haskurttyogás, hasmenés közeli állapot, diszkomfort érzet, de egy órán belül el is múlt. :)

Egy-egy ilyen nap után is, megnyugtatott, hogy minden szokás, idő és türelem. Kiképzés nemcsak nekem mentálisan és néha fizikálisan, de a szervezetemnek is az.

A receptek könnyűek, vannak viszont alapanyagok beszerzése miatt kicsit bonyolultabbak is.

Vannak már beváltak, heti szinten fogyasztottak, kedvencek. Természetesen nem csak én eszem ezeket, viszont a család többi tagjának úgy tervezem, hogy valamivel kiegészítve, variálva, más körettel, más adagokkal.


Mióta így étkezem nincsenek vagy csak nagyon minimális tüneteim jelentkeznek8 és ilyenkor is figyelek, hogy máskor ezt elkerüljem). Sokkal jobban érzem magam a bőrömben, érzem elindult egy folyamat. Sajna nincsenek adataim, sem előtte-utána fotóm, csak a súlyom, ami szemmel is látványos legalább 5-6 kg-mal kevesebb vagyok. Alkatilag változtam. J

Nem mondom, hogy könnyű, voltak és vannak nehéz napok. A mai világban, ami március óta körülöttünk van, mindenkit megvisel, sajna az immunrendszerem támogatását kicsit későn - de jobb későn, mint soha - kezdtem el, így nem voltam elég erős, kicsit megviselt engem is, akkor nehogy főzésre te az evésre is nehezen vettem rá magam.

De mondok még cifrábbat, itt van- volt - a karácsonyi dínom-dánom. Ilyenkor a szervezetünk nem tudja, hogy miért terheljük jobban, mint máskor, így próbáltam ezt szem előtt tartani. Mint minden családnál, a karácsonyi látogatások alkalmával, ebédnél a klasszikus repertoár volt terítéken. Okosan, mindenből csak annyit és olyat ettem, ami pont elég és jó volt a gyomromnak. (húslevest kihagytam, a húsból és főtt zöldségekből ettem, rántott hús helyett inkább sültet választottam, kevés salátával, és természetesen a süti sem maradt ki de mértékkel)

Tegnap a vendégeknek is igyekeztem egészséges ételt tálalni, reszelt cukkinivel és répával kevert pulykafasirtot sütőben sütöttem, édeskrumplival. Olyan nagyon boldog voltam egy morzsa sem maradt. A böjt napok most kicsit megcsúsztak, de betartom, ahogy tudom, hisz ha alhatok, mert épp a szabadságomat töltöm, nem kelek reggel azért korán, hogy 7kor reggelizzek. Legkésőbb január 4én minden visszaáll a régi kerékvágásba.

Nagyon-hálás vagyok Zitának a támogatásért, a segítségért - hogy bármikor kérdezhetek, kérhetek - és nem utolsó sorban a bizalomért. J

Tényleg nem olyan nagy ördöngösség és kivitelezhető, ha tényleg tudatosan készülünk minden egyes napra.

A jövő évi 3 kívánságom is erre fokuszál: egészség, tudatosság, énidő (ha anya jól van, a család többi tagja is jól van) Kicsit már belekóstoltam, de még dolgozni kell ezen is.

Kívánom, hogy legyetek bátrak és ne féljetek változtatni, mert egy életünk van!

Köszönöm, hogy elolvastátok! 

Reni