Szója izoflavonoid és a bélegészség, hormonok

2023.01.08

A gyógynövények hatásának megértése az egészségünkre vagy a hormonjainkra, emésztésünkre gyakran bonyolult lehet. Ebben közrejátszanak a sokszor egymásnak ellentmondó nyilatkozatok. Vendégeim, a tanfolyamokon résztvevők és a blogomat/közösségi oldalaimat olvasók is gyakran felteszik a kérdést/ fejezik ki aggodalmukat olyan gyógynövények használatával kapcsolatban, amelyek potenciálisan befolyásolhatják a hormonszintet. Különösen az ösztrogén tartalmú gyógynövényeknek és azoknak az ösztrogénszintre gyakorolt hatása miatt. Annak érdekében, hogy elősegítsük szervezetünkben az egészséges ösztrogénszintet, mérlegelnünk kell, egyrészt az, hogy a növényi fitoösztrogének miként védenek meg minket a káros xeno-hormonoktól (toxinoktól) és az ösztrogéndominanciától, így támogathatják az általános hormonális egyensúlyt.

Arra a bejegyzésem végén külön kitérek, hogy önmagában a szójából készült élelmiszeripari adalékanyagokról (főleg lisztek, fehérje kivonatok) vagy magáról a szója fogyasztásról mit gondolok. Ezt ne keverjük össze a belőle kivont izoflavonoiddal.Mik azok a fitoösztrogének?

A fitoösztrogének (vagy növényi ösztrogének) természetesen vannak jelen a hüvelyesek családjába tartozó számos növényben és élelmiszerben. Bár nem ugyanazok, mint a bennünk emberekben megtalálható hormonok, viszont egyes fitoösztrogének hasonlóak a szervezet által természetesen előállítottakhoz és úgy is viselkednek.


A fitoösztrogének típusai és hatásuk

A fitoösztrogének képesek egyensúlyba hozni az ösztrogént, ösztrogén vagy anti-ösztrogén hatásokkal, ahogyan éppen a szervezetnek szüksége van rá.

A közvetlen növényi ösztrogén hormonreceptorokhoz kötődik. Kémiai felépítésük hasonló az emberi hormonokéhoz. A legtöbb nagyon enyhe, például egyes kutatások azt sugallják, hogy a fitoösztrogének csak 1/400-1/1000-ét teszik ki a természetesen keringő ösztrogénnek. Mivel alacsony a hatékonyságuk, amikor a receptorokhoz kötődnek, sok nőnél az ösztrogénszint csökkenését eredményezik. Azoknál a nőknél, akiknél nagyon alacsony az ösztrogénszint, a fitoösztrogének az ösztrogénreceptorokhoz kötődve mérsékelten emelhetik a szinteket.

A fitoösztrogének megvédhetik a szervezetet a xenoösztrogénektől (gyógyszeripar által készített hormonutánzók), más néven xenohormonoktól. Napjainkban a túlzott ösztrogén (vagy ösztrogén dominancia) egyre nagyobb problémát jelent a nők (sajnos a férfiak sem kivételek) számára. Ez nagyrészt annak tudható be, hogy rengeteg xenoösztrogén jut szervezetünkbe peszticidekből (vegyszerek), hormoninjekciókkal kezelt állati élelmiszerekből, műanyagokból, testápoló és kozmetikai termékekből, szennyezett vízből és hormontartalmú gyógyszerekből.

A fitoösztrogének a xenoösztrogén előtt kötődhetnek a hormonreceptor helyekhez, blokkolva annak káros aktivitását. Az egyik tesztben a méhpempő (szintén fitoösztrogén tartalmú) gátolta a mellráksejtek BPA-indukálta növekedését (biszfenol A, műanyagból származó xenoösztrogén).

Azonban nem minden fitoösztrogén közvetlen növényi hormon, amely a szervezetben lévő receptorokhoz kötődik. Sok gyógynövény, amelyet fitoösztrogénnek nevezünk, valójában hormonutánzó, kiegyensúlyozó vagy úgy is mondhatjuk endokrin tonik. Ezek a növények hormonokat utánoznak, vagy arra ösztönzik az endokrin rendszert, hogy természetes módon termelje meg saját hormonjait.

Ezekről a növényekről a végén találsz összefoglalót.

Szója izoflavonodi és a SIBO, IBS, vastagbél egészsége

Bizonyított, hogy a szójatermékekben található izoflavonok csökkentik (1) a metán és a hidrogén-szulfid termelést. Ennek az az oka, hogy a hidrogént (a metánt és a szulfátot redukáló baktériumok táplálékát) az equol-termelő baktériumok fogyasztják, amikor a daidzein (2) néven ismert szója izoflavon equollá alakul. Ez azt jelenti, hogy az alacsonyabb FODMAP-tartalmú és fermentált szójatermékek, például a tamari, a tempeh és a miso (ha tolerálják), hasznos kiegészítése lehet a metán SIBO diétának.


Ehhez kapcsolódó kutatások voltak IBS-ben (3) szenvedő hölgyek esetében is, ahol a napi 40 mg szója izoflavonoid mellett heti 1 x 50.000 NE D-vitamin pótlást is kaptak. Az eredmény: a puffadás, gázképződés, gyulladásos markerek (a székletben is) csökkentek. 

Azt is vizsgálták, miként hat a vastagbél lakóira és a probiotikumokra (4). A laboratóriumi (in vitro) végzett kísérlet  eredményei azt mutatják, hogy a szója izoflavonok emésztése elsősorban a vastagbélben történik, és az emésztés előrehaladtával változik az antioxidáns kapacitás. Szabályozhatja a bél mikrobiótáját, gátolja a káros baktériumok szaporodását, és befolyásolhatja az elhízással kapcsolatos baktériumok növekedését. Ráadásul, a szója izoflavonok elősegíthetik a probiotikumok növekedését és jelentősen javíthatják antibakteriális képességüket. Összességében a szója izoflavonjai funkcionális élelmiszerekké válhatnak, mivel javítják a bél mikrobiótáját.

Mi újság magával a szójababbal és a termékenységgel, bélegészséggel?

A szójabab közvetlen fitoösztrogén.
Tartalmaz: izoflavonokat, geniszteint - A szója izolátumok vagy a feldolgozott szójaételek nagy dózisai problémát okozhatnak. 

Az erjesztett szójaételeket - ahogy feljebb írtam-, mint a miso és a tempeh, általában jól tolerálható az egészséges, kiegyensúlyozott  étrend részeként. A fermentált szója rendkívül enzimaktív és gyorsan emészthető. A fermentált szója fitoösztrogén potenciáljának nagy része korlátozott, mivel a szervezet olyan gyorsan metabolizálja (felhasználja) és eliminálja (eltávolítja).

Pozitívum, hogy a kutatások azt találják, hogy a szója fogyasztása a kiegyensúlyozott étrend részeként csökkentheti a menopauza tüneteit, védi a szívet, és esetleg csökkenti az endometrium és a mellrák kockázatát. (5)

A szójának azonban van egy sötétebb oldala is. A túlzott mennyiségű feldolgozott szóját tartalmazó étrend (gondoljunk a szójavirslikre, szójaitalt, szójakészítményt) befolyásolhatja a pajzsmirigyet, csökkentheti az ásványi anyagok felszívódását, és gátolhatja a termékenységet. A pajzsmirigy egészségét érintő kutatások sajnos nem készültek a probléma nagysághoz mérten elegendő számban és vizsgálati spektrumban, de azok amik rendelkezésre állnak hangsúlyozzák a jód fogyasztásának fontosságát a szója mellett! (6)

Kijelenthetjük, hogy a szója élelmiszeripari felhasználása rendkívül nagy haszonnal jár. Viszonylag olcsón és egyszerűen termeszthető, feldolgozható. Magas a fehérje tartalma, rendkívül jó 'töltelék' anyag emiatt és a semleges íze okán is. Az Egyesült Államokban gyártott élelmiszerek több mint 60 százaléka tartalmaz valamilyen szintű szóját - a természetes ízesítőktől, a növényi zsírsavaktól, a hidrolizált fehérjéktől, a texturált növényi fehérjéktől és a szójababolajtól a szójafehérjéig. Sokan fogyasztják a szója valamilyen formáját: fehérjeporokat, szójatejet, fehérjeszeleteket, és még bébiételeket is. A szójatermékek forgalma éves szinten közel 100 milliárd dollárt tett ki 2012-ben az USA-ban.

Ráadásul ugye ott, a géntechnológia (GMO) alkalmazása a kultúrnövényekben teljesen megengedett, ezzel viszont a humán szervezetben sejtszinten kedvezőtlen elváltozások kockázata hatalmas. 

Összegezve:

Meglátásom szerint rövid ideig alkalmazva SIBO-ban vagy IBS-ben a bélflóra helyreállításának protokolljában a szója izoflavonoidot érdemes megfontolni. Előtte érdemes étel intolerancia tesztet készíttetni, megvizsgálni a hormonegyensúlyt és más kockázati tényezőket. 

A szója rendszeres fogyasztását személy szerint soha nem javasoltam és nem is fogom, számomra az a sokat hangoztatott alaptétel vonatkozik ide is, hogy azoknak az élelmiszereknek a rendszeres fogyasztása javasolt, amely a születési helyen, illetve az adott klímán őshonosan megteremnek.

Legjobb fitoösztrogén, hormonutánzó és endokrin tonizáló növények

Vörös lóhere (Trifolium pratense)
-közvetlen erős fitoösztrogén
Tartalmaz: kumesztánokat (talán a legerősebb ismert fitoösztrogént), izoflavonokat, lignánokat és laktonokat

Dong Quai (Angelica sinensis)
-direkt fitoösztrogén
Tartalmaz: béta-szitoszterolt

Édesgyökér (Glycyrrhiza glabra)
-direkt fitoösztrogén
Tartalmaz: béta-szitoszterolt

Komló (Humulus Lupulus)
-direkt fitoösztrogén
Tartalmaz: erős fitoösztrogén 8-prenylnaringenint, amely nagyon nagy mennyiségben menstruációs problémákat okozhat. A komló táplálékkiegészítőkben vagy mértékkel az étrendben biztonságos.

Ginseng - Amerikai ginzeng (Panax quinquefolius vagy P. quinquefolius) és ázsiai ginzeng (Panax ginseng vagy P. ginseng)
-közvetlen fitoösztrogén aktivitás
Tartalmaz: béta-szitoszterolt és enyhe tesztoszteronutánzó hatással rendelkezik

Lenmag (Linum usitatissimum)
-direkt fitoösztrogén
Tartalmaz: enyhe ösztrogén aktivitású lignánokat

Vad Yam (Dioscorea villosa)
-hormon kiegyensúlyozó és hormonutánzó
Tartalmaz: szaponin diosgenint, a progeszteron prekurzor anyagát

Vitex (Vitex agnus-castus) - Barátcserje
-endokrin tonik, hormonutánzó
Szabályozza az agyalapi mirigy tevékenységét, részt vesz a hormonális visszacsatolási körben. Növeli a progeszteron és a természetes luteinizáló hormon termelését.

Enyves kuszagyűszű (Rehmannia glutinosa) - Rehmannia
-direkt fitoösztrogén, endokrin tonik
Tartalmaz: béta-szitoszterolt

Fürtös poloskavész (Actaea racemosa) - Black cohosh
-közvetlen fitoösztrogén.
Tartalmaz: izoflavonokat - Egyes gyógynövénykutatók úgy vélik, hogy a Black Cohosh hatással van a hipotalamuszra, a test hőmérséklet-szabályozó rendszerére.

Maca (Lepidium meyenii)
-endokrin tonik és termékenységi szuperétel
Tartalmaz: alkaloid glükozinolátokat, amelyek férfiak és nők termékenységét egyaránt befolyásolják

Méhpempő
-direkt fitoösztrogén, hormonutánzó, termékenységi szuperélelmiszer
Tartalmaz: folsavat és arginint, amelyek mindkét nemnél támogatják a termékenységet

Tribulus (Tribulus terrestris) - Királydinnye
-endokrin tonik, hormonutánzó
Tartalmaz: szaponinokat, amelyek jótékony hatással lehetnek a férfiak és nők reproduktív egészségére

Fo-ti (Fo Ti Tieng, He Shou Wu, Polygonum multiflorum )
-közvetlen fitoösztrogén
Tartalmaz: sztilbén-glükozidokat, antrakinon-glükozidokat, magas vas- és cink-, valamint lecitin ásványi anyagokat tartalmaz. Az in vitro kutatások azt mutatják, hogy a Fo-ti ösztrogénaktivitása a 17 béta-ösztradiol erejének 1/300-a - megegyezik a szója és a vöröshere aktivitásával.

Hasznosnak találtad? Oszd meg facebookon vagy messengeren barátaiddal, ismerőseiddel! :)


Ez is érdekelhet....Kapcsolódó, korábbi bejegyzések