Hisztamin intolerancia és az ösztrogénszint kapcsolata

2019.11.27

Az írásaim, általában a hozzám fordulók kérdései, kérései alapján születnek, tehát az élet hozza elém. Ebben az esetben is, mivel egyre gyakoribbak az 'ismeretlen' eredetű allergiás tünetek, ráadásul negatív tesztek születnek allergiára/intoleranciára, de a tünetek jelen vannak/lesznek.

Érdekes, hogy a testünkkel kapcsolatos legtöbb kérdésre a válasz egy láthatatlan dolog köré épül, amelyeket hormonoknak hívnak, sajnos itthon erre nagyon kevés figyelmet fordítanak még a konzervatív orvoslásban, méltatlanul keveset! Pedig...

Nem tudod, miért sírsz? Hormonok.

Gyakran folyik az orrod, szipogsz, nehézlégzés, köhécselsz? Igen, igen, ez is lehet hormonális!

Nem tudod, miért puffadsz? Igen gyakran a hormonok is állhatnak a háttérben.

Mindent befolyásolnak a jótól a rosszig bezárólag. Mindenki rendelkezik ösztrogénnel, a nőknél magasabb szinttel, ez elősegíti a menstruációs ciklust, és a szaporodást. Férfiak estében is elengedhetetlen az ösztrogén a szexuális funkciókhoz, de akár nőként, akár férfiként az ösztrogén többlet nem igazán jó dolog.

Gyakran nem is gondolnak rá, hogy az ösztrogén dominancia és a hisztamin intolerancia (HIT) karöltve járhat együtt.

Nézzük mit is jelent a hisztamin intolerancia

A HIT egyensúlyhiány, a szervezetben felszabadult hisztamin mennyisége és a képességet a felszabadult hisztamin lebontása között jelenti. A DAO azaz enzim, amely elsősorban a hisztamin lebontásért felel az emésztőrendszerben. A csökkent DAO aktivitás a megnövekedett hisztamin mellett, olyan tüneteket eredményezhet, amelyek hasonlóak egy 'allergiás' reakcióhoz.

Bizonyos hisztaminban gazdag ételek, valamint a túlzott hisztamin felszabadulás és/vagy DAO enzimeket gátló gyógyszerek fogyasztása tüneteket okozhat.

Mik lehetnek ezek:

 • fejfájás
 • asztma rohamok
 • szorongás
 • alvászavarok/insomnia
 • hasmenés
 • orrdugulás/folyás
 • alacsony vérnyomás
 • keringési rendellenességek
 • csalánkiütés
 • bőrpír
 • 'ködös' gondolkodás
 • szezonális allergia


Ösztrogén és a hisztamin kapcsolata

Ahhoz, hogy megértsük, ez a folyamat a szervezetben milyen negatív következményekkel járhat, és ezeket komolyan vegyük, jobban bele kell merülnünk a testünk fiziológiájába! Ebben a folyamatban nagy szerep jut a progeszteronnak, tehát őt is be kell vennünk a képbe.

Az ösztrogén és a progeszteron nemi hormonok, a működésük ellentétes hatású. Az ösztrogén felépíti a méh nyálkahártyáját, növeli a testzsírt, depressziót és fejfájást eredményezhet, növeli az emlő és az endometrium (méhnyálkahártya) rák kockázatát. Ezzel szemben a progeszteron segíti a nyálkahártya leválást, a petesejt beágyazódását, energiát használ fel a zsírokból, antidepresszáns és rákellenes hatású. Mindkét hormon szintje csökken az életkor előrehaladtával a nőkben 35-50 éves kortól azonban a progeszteron 75 %-kal, míg az ösztrogén csak kb. 35 %- kal. De most egy olyan helyzet állhat elő, amikor természetes módon olyan állapotba kerülünk, ahol az ösztrogén automatikusan magasabb lesz, mint a progeszteron, ez közismert néven az ösztrogén dominancia.Ösztrogén dominancia

Az ösztrogén dominancia vagy hormonegyensúly hiánya az ösztrogén megemelkedett szintjére utal, amely előfordulhat férfiaknál (tesztoszteron/ösztrogén), a nőknél (progeszteron/ösztrogén) arányainak eltolódásával.

Általános tünetei:

 • PMS
 • Endometriózis
 • PCOS
 • Terméketlenség/meddőség
 • Fáradtság
 • Libidó csökkenés
 • Hízás
 • Fájdalmas menstruáció
 • Ciklus zavarok
 • Fejfájás
 • Miómák
 • Fibrocisztás mellek
 • Depresszió
 • Pajzsmirigy betegségek
 • Rák (emlő, méh, petefészek, vastagbél, prosztata)


Milyen tényezők vezethetnek az ösztrogén dominanciához

Természetesen az életkor előrehaladtával több ösztrogén lesz a szervezetben. Ehhez még hozzájárul a jelenkor életmódjával együtt járó stressz, környezeti hatások, toxinok, ami a 'nem jó ' ösztrogén felhalmozódásához vezethet. A krónikus stressz, az elhízás, a helytelen étrend és táplálkozási szokások, a testmozgás hiánya, fogamzásgátlók és a mesterséges hormonpótlás, xeno-ösztrogén tartalmú szerek használata, ezek mind hormonegyensúly hiányhoz vezethetnek.

Krónikus stressz hatása

A mellékvese főszereplője az endokrin rendszer működésének, ami a stressz kezeléséhez kapcsolódik szervesen, amikor a kortizol a véráramba kerül válaszként egy stresszhelyzetre. A tartósan megemelkedett kortizol szint, garantálja, hogy a máj nem képes az ösztrogént hatékonyan lebontani és eltávolítani a szervezetből. Ez az emelkedett kortizol érték a progeszteron kimerüléséhez is vezet. Ez az elégtelen működése a májnak okozza az ösztrogén emelkedését a progeszteron csökkenését, ami az ösztrogén dominancia tüneteihez és kialakulásához vezet. Mindez azért, mert nem tudjuk kezelni a stresszt vagy hagyjuk, hogy tartósan jelen legyen az életünkben pl. azáltal, hogy van egy ostoba főnökünk!

Elhízás és testzsír

A zsírsejtekben olyan enzim található, amely a kortizolt ösztrogénné alakítja; az ösztrogén meg a zsírt tárolja. Tehát, ha valaki például életmódot és étrendet vált és elkezd fogyni, akkor több ösztrogén lesz jelen a véráramban, ami ideiglenesen ösztrogén dominanciát okoz, a máj nem lesz képes kiüríteni a szervezetből.

A férfiakban a testzsírban található aromatáz enzim a tesztoszteront ösztrogénné alakítja. A testzsír szint növekedése, az aromatáz enzim szintjét is megemeli, ezáltal az ösztrogén mennyisége is emelkedni fog.

Tápanyaghiányos étrend

Sajnos az élelmiszerboltok kínálata, de a mi igényeink is megváltoztak. A nők többsége már nem érez késztetést arra, hogy a családjának vagy magának minőségi alapanyagokból ételeket készítsen/főzzön. Távol áll tőlem, hogy bárkit minősítsek ezzel, de ez a szerepkör változás (emancipáció?), magával hozott jó pár negatívumot is, a gyerekeknél megnövekedett számban jelentkező elhízás, inzulinrezisztencia, diabétesz és a pajzsmirigy betegségei többek között. A boltok kínálata az igényekhez igazodik, rengeteg feldolgozott, finomított, adalékanyagokkal, transz-zsírokkal és egyszerű cukrokkal telenyomott félkész/kész termékek formájában. Ezek mind felesleges kalóriák, amik elhízáshoz és gyulladásokhoz vezetnek életkortól függetlenül (az anyaméhben várakozó magzatra is hatással lesz!). A túlzott kávéfogyasztást is az ösztrogén szintjét emelő tényezők közé sorolhatjuk, főleg a koffeinmentes (kátrány), 3+1 kávék és egyéb instant minőséget nem képviselő termékek fogyasztása jelent veszélyt. A kávé kivonja a magnéziumot, a C- és B- vitamint, amelyek kulcsfontosságú tápanyagok a máj működésében és a mérgező anyagok eltávolításában a véráramból.

Testmozgás hiánya

A rendszeres testmozgás javítja az ösztrogéntől való megszabadulását a szervezetnek, azáltal, hogy fokozza az anyagcserét, csökkenti a zsírok raktározását, jó hatással van a vércukor szintre, javul a stressz tűrő képesség /kezelés, csökkenti az emlőrák kockázatát. A testmozgás hiánya növeli a depresszió kockázatát (mozgással jó hormonok szabadulnak fel), a súlygyarapodást, csökkenti az emésztési funkciókat (renyhe bélműködés/izomzat összefüggése). Ezek mind az ösztrogén túlsúlyához vezethetnek.

Szintetikus/természetes hormonpótló kezelések

A hagyományos hormonpótló kezelés általában csak ösztrogén hormonpótlást jelent, progeszteron hozzáadása nélkül. Ez mindenképpen veszélyes az egyensúly megőrzése szempontjából, de a kockázat az egyensúly felbomlására, még nagyobb a szintetikus, nem bio azonos szerek alkalmazásakor!

Erre még nagyobb figyelme kell fordítani, ha valakinek pajzsmirigy problémái vannak.

Xeno-ösztrogének

A xeno-ösztrogének, olyan vegyi anyagok, amelyekkel napi szinten találkozunk és utánozzák a testünkben megtalálható ösztrogént -ezzel sok plusz munkát adva a májunknak, lásd feljebb-, főleg, ha még stresszelünk is, nem sportolunk semmit, vagy túlsúlyosak vagyunk. A xeno-ösztrogének tartós jelenléte az életünkben, gátolja a szervezetet abban, hogy hatékonyan ürítse ki a felesleges ösztrogént. Sok vegyipari anyag, háztartási termékek (tisztító, mosó, öblítő szerek), higiéniai termékek (körömlakklemosó, egyes óvszerek, fogamzásgátlók és gélek), sminkek, krémek, parfümök ezekben mind megtalálhatók ezek a káros vegyületek.

Más toxinok, mint a nehézfémek pl. higany, ólom, alumínium fölösleges mennyisége, akár egy fogtömésben, feldolgozott élelmiszerekben, blokkolja a máj működését, ami szintén magasabb ösztrogénkoncentrációt eredményez a vérben.

Összefoglalva a hisztaminok és a megemelkedett ösztrogén közötti kapcsolatot

Kiderülhetett a számodra is, hogy a hisztamin intolerancia és az ösztrogén dominancia sok szempontból azonos: mindkettő okozhat fejfájást, rendellenes menstruációt..

Fentebb leírtam, hogy a felesleges ösztrogén nem csak a petefészkeinkben termelődhet, hanem a szervezet nem tudja hatékonyan lebontani és eltávolítani, ezért felhalmozódhat.

A sejteknek számos, különböző típusú receptorai vannak, amelyek kémiai hírvivők vagy hormonok, mint az ösztrogén, amely felismeri és csatlakozik hozzá. Így képesek a hormonok bizonyos szöveteket, folyamatokat befolyásolni. A hisztamin és az ösztrogén ugyanazon receptorhoz kapcsolódik (H1). Éppen emiatt az ösztrogén lesz az oka a hisztamin felszabadulásának a hízósejtekből, mind a férfiak, mind a nők esetében a reproduktív szervekben. Minél több az ösztrogén, annál több hisztamin szabadul fel a véráramban.

Hízósejtek szerepe a szervezetben: immunsejtek, amelyek reagálnak az allergiára. Nagy mennyiségű hisztamint és gyulladás gátló vegyületet tartalmaznak. Ezek a vegyületek segítenek bennünket a gyógyulásban és a sérüléseknél vagy, ha fertőzést kapunk. Az ösztrogén képes kötődni a hízósejtekhez és túlérzékennyé teszi azokat. Ez vezet ahhoz, hogy "túlreagálnak" enyhébb ingerek hatására is.

A több hisztamin több ösztrogént eredményez, ezért ragadnak meg sokan ebben az ördögi körben, mert nem kezelik a hormonegyensúly hiányt! Nem az allergia a kezelendő betegség az esetek jelentős részében!

Emiatt elengedhetetlen a hisztamin intolerancia és az ösztrogén dominancia tüneteit mutató betegek mindkét problémára megoldást nyújtó kezelése, mivel egyikből adódik a másik.

Mi a lehet tenni?

1.) Alacsony hisztamin tartalmú étrend

2.) Az étrendnek továbbá tartalmaznia kell olyan ételeket/alapanyagokat, növényi hatóanyagokat, amik segítik az ösztrogén kijutását a szervezetből

3.) Rendszeres, legalább 3 X 40 perc az állapotunknak megfelelő testmozgás bevezetéses

Jó egészséget kívánva! Z :)


Kíváncsi vagy veled mi van, tesztelnéd magad? 5 perces hisztamin intolerancia kérdőív a linkre kattintva letöltheted:

Hisztamin intolerancia tüneteitől szenvedsz? Hatékony, komplex a problémáidra megoldást nyújtó életmód programmal és étrenddel várlak! Rendeld meg, és szabadulj meg mihamarabb a kellemetlen emésztési és testi tüneteidtől! 

Jelentkezéshez kattints a gombra.Felhasznált szakirodalom

 1. Medical News Today. What are the symptoms of high estrogen? https://www.medicalnewstoday.com/articles/323280.php. Accessed 7/27/19.
 2. David Jockers. Are You Suffering From Histamine Intolerance? https://drjockers.com/suffering-histamine-intolerance/. Assessed 7/27/19.
 3. 3. Dr. David Jockers. Factors Causing Estrogen Dominance. https://drjockers.com/estrogen-dominance/. Accessed 7/27/19.
 4. 4. Dr. K News. Hormonal imbalances? Estrogen clearance is vital to healthy hormone function. https://drknews.com/hormonal-imbalances-estrogen-clearance-vital-healthy-hormone-function/. Accessed 7/27/19.
 5. 5. Vickery A. Histamine and Estrogen. https://alisonvickery.com.au/estrogen/. Accessed 8/1/19.