Ösztrogén dominancia vagy ösztrogén hiány?

2018.07.03

Kértétek, írjak arról, mit is nevezünk ösztrogén hiánynak és mik a lehetséges tünetei.

Megfigyelések szerint az ösztrogén hiány a sovány, szikár nőket jellemzi inkább- ez érthető, hiszen a zsírdepókban, nagyobb mértékben is képes az ösztrogén raktározódni-, de természetesen a kivétel itt is erősíti a szabályt.

Egyre gyakrabban fordul elő korai menopauza, ami a túlterheltségnek, stressznek, helytelen táplálkozásnak, életmódnak is a következménye, vele jár a petefészkek idő előtti kimerülése. Tüszők túlstimulálása is lehetséges ok (meddőségi vagy egyéb okokból hormonkezelés). Amennyiben a méh vagy a petefészkek eltávolítása áll a menopauza hátterében a nem megfelelő vagy semmilyen hormonpótlás következtében az ösztrogénhiányos tünetek jelentkeznek úgyszintén.

A legtöbb esetben a laboreredmények alacsony vagy szabályos ösztrogén szintet mutatnak, de ehhez egy még alacsonyabb progeszteron szint társul, tehát paradox módon ösztrogén dominanciáról beszélhetünk. A korai menopauza kialakulásakor az idegrendszer a petefészket az agyalapi mirigyen keresztül folyamatosan próbálja működésre bírni, ezért a petefészek működését serkentő hormonok (Fsh, Lh) szintjei megemelkednek. Dr. Lee szerint ilyenkor nem sok értelme van az ösztrogén pótlásnak, mivel eleve ösztrogéndominancia áll fenn, de a tünetek ismeretében ( hüvelyszárazság, száj körül húzódó hosszanti ráncok, csontritkulás stb.) az ösztrogén természetes növényi pótlását szükségessé teszi.

Korai menopauza és ösztrogén hiány  néhány lehetséges tünete:

- Hőhullámok

- Alvászavarok

- Hangulatingadozások

- Izzadékonyság

- Meddőség

- Depresszió

- Hüvelyszárazság, hüvelyfal elvékonyodása

- Ödéma

- Súlygyarapodás vagy soványság

- Erőtlen, ráncos bőr

-Libidó csökkenés

- Emésztő rendszeri problémák

Változó korban még összetettebb a helyzet. A helyzet felismerését a hormonális rendszer zavarának az is nehezíti, hogy a fogamzásgátlók egyre hosszabb idei történő használata miatt a menopauza  nem tud természetes úton lezajlani, tulajdonképpen elfedve a tüneteket a mesterséges hormonokkal. Gyakran a vérzési rendellenességekre, miómára, egyéb nőgyógyászati problémákra is fogamzásgátlókat javasolnak a nőgyógyászok, anélkül, hogy hormonokra vér vagy nyál mintából vizsgálatot kérnének. Így eleve egy  mesterséges ösztrogén dominancia állapotában tartva a szervezetet, ami még inkább megzavarja a működését, hiszen valószínűleg ez az alap probléma.

Szedését abbahagyva vagy a fogamzásgátló eszközt levéve, jelentkeznek újra a nem kívánt tünetek. Célzott vérvétellel és az eredmény ismeretében egyensúlyba hozható a változó korban csökkenő ösztrogénszint a még alacsonyabbá váló progeszteron szinttel ( petefészkek működésének megszűnése után csak a mellékvese termel progeszteront kis mértékben).

Tehát van természetes és hatékony megoldás, nem kell belenyugodni és legyinteni a változókori súlygyarapodásra, hajhullásra, miómákra, libidó csökkenésre.


Felhasznált irodalom

Dr. Lee: Estrogen dominance book

Dr. Csiszár Miklós- Nora Igloi Syversen: Női igaszságok