SIBO/IBS sorozat 2

2022.09.16

SIBO típusai

SIBO-C vagyis a szorulással járó bélflóra egyensúlyhiány. Ezt általában külön kezeljük a valódi SIBO/IBS-től, a tünetek mögött más is állhat, mint egyszerűen a vékonybél bakteriális túlszaporodása, ennek okáról lejjebb olvashatsz majd. Ekkor metán gáz képződik az aktuális jelenlévő baktériumok (archaea-k) anyagcsere végtermékekén, amely az alábbi tüneteket okozza:

  • Székrekedés
  • Hányinger
  • Böfögés

SIBO-M (mix), ahol a szorulás és a székrekedés váltakozva fordul elő. Ebben az esetben a mikroorganizmusok fermentációja során hidrogén gáz képződik, amelyekhez a következő tünetek sorolhatók:

  • Hasmenés vagy váltakozva hasmenés/székrekedés
  • Hasi görcsök
  • Fibromyalgia

SIBO-D a hasmenéssel (nem csak a gyakoriságára utal, hanem a széklet állagára, mind a 3 esetben) járó bélflóra egyensúly hiány. Ekkor a hidrogén-szulfidot kibocsátó baktériumok jelenléte lesz magasabb, amely a következőkkel járhat:

  • Hasmenés
  • Gázok (tojás szagú/bűzös)
  • Húgyhólyag fájdalom
  • Ízületi fájdalmak

Mi okozza a tüneteidet?

Azok a baktériumok, amik őshonosok a vastagbélben az az egyik feladatuk, hogy a nem oldható/felszívódó rostokat és a keményítőket hasznosítsák a fermentációjukkal, itt már nem zajlik fehérje, zsír és szénhidrát lebontás, az a vékonybél feladata. Ezzel számos, a gazdatest vagyis a te számodra hasznos folyamat indul el, például normalizálja a bélmozgást, élelmi rostok segítenek a széklet formázásában, megőrizni a bél egészségét, csökkenti a koleszterinszintet vagy szabályozni a vércukorszintet, segíti az egészséges testsúly elérését. De amikor ezek a parányi lénye eljutva és megszaporodva vékonybélben találkoznak olyan tápanyagokkal, amiknek a lebontása NEM tartozik a feladataik közé, táplálék forrásként fogják használni a szaporodásuk, életben maradásuk érdekében. Ennek a folyamatnak a végterméke az a 3 képződő gáz típus, amelyről fent olvashattál.

Ezért történhet meg az, hogy felpuffadsz étkezés után, gáz képződik, de nem tudsz tőle megszabadulni, mert a vékonybélből nem tud a végbélnyíláson keresztül távozni a gáz, mint a vastagbélből. Ekkor jöhet a hányinger, hányás, mellkas vagy rekeszizom fájdalom, büfizgetés....

SIBO-C és az IBS kapcsolat

Az elején írtam, a metán gázt képző székrekedéssel járó SIBO-t külön kezeljük úgymond a többitől. Ennek egyik oka az, amíg a hasmenéses vagy a szorulás/hasmenés SIBO gyakori kiváltó oka lehet a ételmérgezést követő IBS, addig ez ebben az esetben nem feltétel. A kezelésre gyakran sokkal lassabban reagálnak, továbbá nincs olyan mértékű reakció/válasz az élelmiszerekre - gyakran fogyaszthat olyan ételeket, amelyek puffadást okoznának H2 pozitív betegeknél, de náluk nem....

Problémájukat nem patogén, patobiont okozza, hanem egyfajta ősi archaea (ősbaktérium). Az archaeák olyan mikroorganizmusok csoportja, amelyek hasonlóak a baktériumokhoz, de evolúciósan különböznek azoktól.

Minden SIBO IBS és minden IBS SIBO?

Természetesen nem. Viszont, ha valaha volt gyomorrontásod, ételmérgezésed, akkor sokkal nagyobb a kockázata annak, hogy kialakul akár hetekkel, hónapokkal, évekkel később az IBS (irritábilis bélszindróma). Ha követted a Facebook vagy Instagram oldalamat, ott olvashattad, milyen területeket érinthet vagy mik lehetnek egy rendellenes bélmozgásnak a kiváltó okai. Egy ételmérgezést követően a bél idegrendszere is  'sérülhet', amely korlátozhatja az első részben leírt módon a vékonybél tisztító/takarító funkcióját és a gyomorsav termelődését/mennyiségét is többek között. Ezzel meg is érkeztünk oda, hogy miért alakulhat ki az IBS-ből a SIBO. Ha nem tudja a vastagbél irányába lemosni azokat a bacikat amik nem oda valók vagy elpusztítani a gyomorsav segítségével, akkor ezek megtelepedhetnek és szaporodhatnak a vékonybélben.

Mik utalhatnak arra, hogy SIBO-d lehet?

Legközelebb ezzel is folytatom, diagnosztikai, terápiás lehetőségek mellett.... :)

Tudtad, hogy a bélegészség megőrzésének, javulásának fő kulcsa közé tartozik az étrend? 

Szedhetsz bármit amikor az elfogyasztott étleiddel nem támogatod a számodra hasznos baktériumokat, hanem folyamatosan az imposztorokat, rosszalkodókat eteted. Ezzel tulajdonképpen csak azt éred el, hogy amikor beveszel valamilyen táplálékkiegészítőt egyet lépsz előre, és amikor megeszel olyan élelmiszert, amelyik számodra nem hasznos, sőt a tüneteidet fogja felerősíteni, akkor visszaléptél kettőt. Ezért hoztam létre a Tudástárat, ahol számos diétás irányzatból, a bélflóra egészségét támogató receptből választhatsz, az AIP-tól, a Fodmap-ig....és még sok minden más is vár rád!

Csatlakozz te is a tagjaink közé és fordítsd a javadra, válogass/inspirálódj kedvedre a receptek, főzős videók, étrendminták, oktató anyagok között!