SIBO/IBS sorozat 1

2022.09.08

Mi is az a SIBO?

A vékonybél bakteriális túlszaporodása (SIBO) a baktériumok megnövekedett száma és/vagy abnormális típusa a vékonybélben. Míg a baktériumok általában nagyobb mennyiségben találhatók a vastagbélben , a SIBO-nak a 'különlegessége' abból adódik, hogy ezek a baktériumok oda költöznek, ahová nem valók, vagyis megtelepednek a vékonybélben, ahol nagyon korlátozott számú baktériumnak kellene lennie (lásd képen).

Mivel ezek a baktériumok feltételezhetően a vastagbélben élnek, többnyire olyan fajok, amelyek a szénhidrátokat hidrogéngázzá (H2) alakítják, vagy archaea-k (technikailag nem baktériumok), amik fermentálják az ételt, és ennek során metángázt (CH4) termelnek. Míg mindkét típus általában hasi puffadást és felfúvódást okoz, a SIBO-ban szenvedőket általában három különböző kategóriába sorolják; hasmenés-domináns (D), székrekedés-domináns (C) vagy mindkettő váltakozó (M) verziója.

Tehát a SIBO akkor fordul elő, ha milliliterenként több mint 1000 baktérium (>10 3 /ml) van a vékonybélben. A SIBO-ban ez a túlzott mennyiségű baktérium nem fertőzés, hanem bizonyos baktériumok túlzott kolonizációja (betelepülése/szaporodása), egy olyan területen, ahová nem tartoznak. A baktériumok nem önkényes 'lakásfoglalók' vagy támadók, ezek a saját baktériumaink. A SIBO valójában a vastagbélből a vékonybélbe költöző baktériumok jelensége is, lehet, de újabb kutatások már az IBS-el is összekötik.

A vékonybél viszonyítva a szájhoz és a vastagbélhez, a bakteriális sterilitás szigete. A vékonybélben lévő baktériumok mennyiségét valamelyest a gyomor savassága szabályozza, de ami még fontosabb, a vékonybél 'átutaztató' mozgása, amellyel a  májból az epét és a hasnyálmirigy emésztőnedvei juttatja lefele a vastagbél irányába. Ennek az egyensúlya rendkívül fontos. Ne feledjük, a vékonybélnek az a célja, hogy segítse az étel megemésztését, nem pedig az, hogy "egye meg" az ételt, ami annak a következménye, ha túl sok baktérium van. Később erről még szó lesz...

Honnan erednek ezek a baktériumok?

Honnan származnak a SIBO baktériumai? Sokáig azt hitték a kutatók, hogy a vastagbélből származnak - amely tele van baktériumokkal -, új adatok megváltoztathatják ezt az elképzelést, dr. Mark Pimentel és kutatócsoportja szerint. Az eredeti feltételezés az volt, hogy a SIBO-t okozó baktériumok az emésztőrendszeren keresztül visszafolynak a vastagbélből táplálékot vagy tápanyagot keresve. Az ileocecalis szelep, amely a vékonybelet a vastagbéllel köti össze, egy azokat összekötő és mindegyben elválasztó csatlakozó, mintsem kizárólag egy záróizom. Ez azt jelenti, hogy ez a szelep soha nem zár be teljesen, és ezért a baktériumok átjuthatnak rajta. A vékonybél ezeket a baktériumokat visszaküldi a vastagbélbe, amikor a tisztító/átmosó hullámai beindulnak, ami 90-120 percenként fordul elő az éhezési fázisban. Ha a takarító hullámok nem működnek megfelelően  és nem elég gyakoriak, a vastagbélben túl sok baktérium halmozódik fel, ami SIBO-t és annak tüneteit eredményezi.

Az egyik újabb tanulmány szerint a vékonybélben lévő normál baktériumok teljesen különböznek a vastagbélben és a székletben élő baktériumoktól. A SIBO-ban túl sok baktérium van, és gyakori a magasabb proteobaktérium szintek (a Gram-negatív baktériumok egy fajtája). Gondolj úgy a vékonybéledre, mint egy focipálya gyepére. Ha nem nyírják a füvet (ha nincsenek tisztítóhullámok), a mindig ott lévő gyomok (proteobaktériumok) felülmúlják a pázsitfüvet (firmicutes, a Gram-pozitív baktériumok egy fajtája). Egy nemrégiben megjelent publikációban megmutatták, hogy a SIBO két fő "gyomnövénye" az E. coli és a Klebsiella. Ezeket a baktériumokat "zavaróknak" nevezik. Mennyiségük növekedésével a többi baktériumot elpusztítják, és jelenlétükkel és hatásaikkal uralják a vékonybelet. És mellesleg ők hidrogéngyártók, szóval őmiattuk lesz a laktulóz kilégzéses teszted hidrogénre pozitív.

Kép forrása: Peter Lamb
Kép forrása: Peter Lamb

Röviden:

Tehát, mind az E.coli, klebsiella eleve megtalálhatóak a bélflórát alkotó baktérium taxában, de a nem rendeltetésének megfelelő helyzetéből, illetve megemelkedett mennyiségéből adódóan opportunista -majdnem terrorista :) -, patobiontá válhat. Ezt nevezhetjük tömören a SIBO-nak. Típusairól, a következő részben beszélünk és arról, hogyan kapcsolódhat az IBS-hez, továbbá miért és mi okozza a kellemetlen tüneteidet, például a puffadást...

Referenciák/szakirodalom:

  1. Sachdev, A. H., & Pimentel, M. (2013). Gastrointestinal bacterial overgrowth: pathogenesis and clinical significance. Therapeutic Advances in Chronic Disease, 4(5), 223-231

  2. Gorbach SL. Microbiology of the Gastrointestinal Tract. In: Baron S, editor. Medical Microbiology. 4th edition. Galveston (TX): University of Texas Medical Branch at Galveston; 1996. Chapter 95.