Probiotikumok használnak vagy nem?

2022.02.10

Minden kutatási eredménynek van egy annak totálisan ellentmondó párja...ezt számos tanáromtól hallottam már.

Bélflóra és a probiotikum kutatásában, tanulmányozásban pedig egyelőre semmi nem fekete vagy fehér, rengeteg minden vár még alaposabb kutatásokra és eredményekre. Közel 3 éve foglalkozom széklet tesztek funkcionális 'értékelésével' és van pár olyan felismerés, amit most már más tudományos vagy integratív medicinákkal, gyógymódokkal foglalkozó szakemberek is publikálnak. Az egyik ilyen terület az, hogy erjesztett tejtermékek terápiás alkalmazása nélkül csak prebiotikus élelmiszerekre és probiotikumokra támaszkodva rendkívül nehéz a bélflórát tartósan regenerálni. 

De ne rohanjunk előre, ismerkedjünk meg előbb a kommenzális (őshonos/eleve betelepülő) baktériumokkal.

Bizonyos körülmények, külső és belső vagy környezeti tényezők, hatások befolyásolhatják a kommenzális baktériumokat, hogy pathobiontákká (rosszalkodásra hajlamosak) válhatnak. A pathobiontokat megkülönböztetik a valódi fertőző ágensektől; bizonyos körülmények között ezek potenciális kórokozók. Nem ismert, hogy ezek az organizmusok okozó szerepet játszanak-e a betegségekben, vagy valamilyen betegség következményei. Az irodalom fejlődik a pathobiont meghatározásával és a kommenzális baktériumok szerepével kapcsolatban.

Kommenzális baktériumok

Bacteroides-Prevotella csoport: fő alkotói a bélflórának

 • Bacteroides vulgatus
 • Barnesiella spp 
 • Odoribacter spp
 • Prevotella spp
 • Anaerotruncus colihominis
 • Butyrivibrio crossotus
 • Clostridium spp. - Firmicutes nemzettség
 • Coprococcus eutactus
 •  Faecalibacterium prausnitzii
 • Lactobacillus spp - A legtöbb faj 12-16 él meg a belekben! Pótlása ezért is fontos, számos jótékony hatással bíró tagja csak az erjesztett tejtermékekben található meg! A Lactobacillusnak több mint 170 faja van, sok faj és törzs megtalálható a probiotikus kiegészítőkben és az erjesztett élelmiszerekben. Számos tanulmány létezik már a probiotikumok terápiás előnyeiről.
 • Pseudoflavonifractor spp
 • Roseburia spp
 •  Ruminococcus spp
 • Veillonella spp
 • Bifidobacterium spp - Számos faj és törzs található a probiotikus kiegészítőkben, és kiterjedt tanulmányok vannak a probiotikumok terápiás előnyeiről. A probiotikumok jótékonyan módosíthatják a mikrobiomot és az immunrendszert
 • Bifidobacterium longum 
 • Collinsella aerofaciens
 • Desulfovibrio piger 
 • Escherichia coli - Az Escherichia coli egy Gram-negatív fakultatív anaerob baktérium. Sok törzs az Escherichia coli fajhoz tartozik, és a legtöbb törzs ártalmatlan, normális lakója a beleknek.
 • Oxalobacter formigenes 
 • Methanobrevibacter smithi 
 • Fusobacterium spp
 • Akkermansia muciniphila

Probiotikumok az emésztőrendszeri betegségek terápiájában

Ebben a probiotikumok erős in vivo és in vitro bizonyítékait probálom összefoglalni a bél ökoszisztéma egyensúlyának helyreállításában, valamint a bél- és felszívódási zavarok, például a hasmenés, a laktóz intolerancia és az irritábilis bél szindróma enyhítésében. A probiotikumok a posztoperatív szövődmények és a gyulladásos bélbetegségek ellen is terápiás hatásúak, amellett, hogy antibakteriális és rákellenes hatást fejtenek ki a bélben, az immunrendszert gyengítő (felfokozott, gyulladásos állapot esetében) képessége miatt. A tanulmányok azt sugallják, hogy a jótékony mechanizmusok közé tartozik a patogén baktériumok versengő kizárása a tápanyagokért és a tapadási helyekért a belekben, az antimikrobiális bakteriocinok és metabolitok termelése, valamint a bél immunmodulációja.

Nézzük meg mit jelenthet ez a gyakorlatban

Hisztamin intolerancia, H. pylori, SIBO, császármetszéssel születés esetében és anyatej hiányában...stb. a bélflórát alkotó baktérium taxa bár egyénenként eltér, de általában jellemzően egyes jótékony hatású szénhidrát források (élelmi rostok, rezisztens keményítők, cukrok) lebontásához, hasznosításához szükséges baktérium törzseket/fajokat kevesebb vagy szinte semmilyen formában nem tartalmazza. Ezekben az esetekben bizonyos probiotikum törzsek jótékony hatással lesznek és segítik a bélflóra érését (csecsemőknél), vagy az újra telepítését, honosítását. Másrész egyes törzsek a  tüneteket felerősítik, rontják az állapotot és ugyan ez elmondható a fermentált ételek (probiotikumként), élelmi rostok fogyasztásával kapcsolatban (prebiotikumként) pl. hisztamin intoleranciával és IBD-ben. Gyakran találkozom olyan széklet teszt eredményekkel, ahol a Lacto-, és Bifidobacterium törzsek száma drámaian kevés vagy zérus annak ellenére, hogy élelmi rost és valamilyen típusú probiotikum is bevitelre kerül. 

Ez a gyakorlatban is rámutathat arra, a bélflóra már 2-3 nap alatt is képes a változásra, de megfelelő étrendi változtatás és pre-, és probiotikum nélkül a várt eredmények alulmaradnak. Ezekre a terápiás beavatkozásokra már vannak klinikai vizsgálatok és kutatási eredmények, amelyek további pontosításra várnak a pre-, és probiotikus élelmiszerek adagolását illetően nemenként, illetve korcsoportokként.

Tehát itt mindenképp javasolt a fokozatosság elve:

 1. Be kell 'csalogatni' azokat a baktériumokat, amelyek képesek lebontani pl. az élelmi rostokat. Mindig kis adaggal szoktatva hozzá a szervezetet.
 2. Ha az állapot megengedi, ugyan így fokozatosan, kis mennyiségekkel kezdeni a fermentált ételekkel (ezek nem minden kommenzális Lactobacillus baktériumot tartalmazzák sajnos)
 3. Be kell rendszeresen csalogatni a Lacto-, és Bifidobacillusokat (ezek folyamatosan pótolni kell, 12-16 napot maradnak az emésztőrendszerben), ha az állapot megengedi boldog, legeltetett tehén, kecske, bivaly tejéből erjesztett készítmények (joghurt, kefir) heti 1-2x bevezetése, kis mennyiségben (kezdésként 1 kávéskanálnyi)
 4. Hüvelyesek és magas keményítő tartalmú ételek protokollja az áztatás, ami min. 12 óra legyen és a szobahőmérsékletűre visszahűtött állapotban fogyasztás

Probiotikum készítmények semmit nem érnek?

A Harvard egyetem által publikált cikkében is kitérnek arra, nem mindegy milyen esetben alkalmazunk probiotikum kiegészítést, és milyen terméket választunk és a hasznosulásukat tekintve a kutatások jelenleg is tartanak. Itthon ezt a gyógyszer hatóság szigorúbban ellenőrzi mint az USA-ban, de ettől függetlenül körültekintően vásároljunk. Ma már tudjuk, nem a minél több törzset tartalmazó készítmények lesznek a jolly jockerek, hanem azok amelyek lehet 1-4 fajt tartalmaznak, de azok funkcionalitásukban jól működnek. Előző írásom pedig abban nyújthat segítséget, mikor válassz Lacto,- és Bididobacterium törzseket és mikor a talaj alapú, gombaspórákon alapulókat. 

Nagy felelőtlenség lenne kijelenti, ezek a készítmények semmit sem érnek, de azt is, hogy csodaszerek! Meghatározott ideig és céllal történő használatuk, már számos alakalommal bizonyította áldásos hatásukat, de emellett ne feledkezzünk meg arról, hogy ez csak egy lehetőség arra, segítsünk a szervezetünk mihamarabbi  regenerálódásában. A megfelelő étrend nélkül ezek a szerek vajmi kevés hatást fejthetnek ki, ha minden nap amit az éjszakai pihenés, regenerálódás alatt elér a szervezet, azt pillanatok alatt elkaszáljuk azzal, hogy berohanunk a legelső gyorsétterembe másnap, vagy pékségbe!

Ismétlődően felvetődő kérdés és aggály, vajon ezek a készítmények mennyire stabilak és egy 'halott' baktérium miként lehet hatásos. Ezekre a kérdésekre számos vizsgálatot indítottak, amik rámutattak bizonyos rizikó faktorokra. Olyanra, mint egyes baktériumok, spórák stabilitási ideje vagy a levegő nedvesség/páratartalmához kapcsolód viszonya. Ezeket a különbségeket áthidalandó, olyan fajokat csomagolnak össze, amelyek azonos reakciókkal bírnak a tárolásra, páratűrésre vonatkozóan. A tartósítási technológiák egyre jobbak és hatékonyabbak a tudomány itt is halad előre.

Tehát attól ne féljünk, hogy az általunk idehaza vásárolt probiotikus készítmény hatástalan lesz, amennyiben betartjuk a gyártó által a tárolásra vonatkozó útmutatásokat, akkor a kívánt eredmény sem maradhat el. 

A lehetetlenre vállalkozhatunk, a csodára viszont várni kell!

Amit esetleg az életmódunkkal, étrendünkkel fokozatosan leépítettünk, elrontottunk vagy a nem megfelelő és indokolatlan antibiotikum kúrák következtében  leépítettünk, elrontottunk  és kialakultak az emésztőrendszeri problémák, nem fognak 1 doboznyi probiotikumtól vagy 1 zacskónyi útifűmag/gumiarábikumtól/pektintől megjavulni

A sikerhez és a megoldáshoz a következő titkos összetevőkre van szükséged:

 1. Kiinduló okok megkeresése
 2. Következetesen választott és betartott étrend
 3. Stresszkezelés/életmódváltás
 4. Rendszeres testmozgás

Jó egészséget kívánok! Szeretettel: Z


Felhasznált szakirodalom: 

 • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16125381/
 • Abe F, Miyauchi H, Uchijima A, Yaeshima T, Iwatsuki K (2009a) Stability of bifidobacteria in powdered formula. Int J Food Sci Technol 44:718-724 
 • Abe F, Yaeshima T, Iwatsuki K (2009b) Safety evaluation of two probiotic bifidobacterial strains, Bifidobacterium breve M-16V and Bifidobacterium infantis M-63, by oral toxicity test using rats. Biosci Microflora 28(1):7-15
 • Aires J, Doucet-Populaire F, Butel MK (2007) Tetracycline resistance mediated by tet(W), tet(M), and tet(O) genes of Bifidobacterium isolates from humans. Appl Environ Microbiol 73(8):2751-2754 
 • Ammor MS, Florez AB, Alvarez-Martin P, Margolles A, Mayo B (2008a) Analysis of tetracycline resistance tet(W) genes and their flanking sequences in intestinal Bifidobacterium species. J Antimicrob Chemother 62:688-693
 • Ammor MS, Florez AB, Alvarez-Martin P, Margolles A, Mayo B (2008b) Molecular characterization of intrinsic and acquired antibiotic resistance in lactic acid bacteria and bifidobacteria. J Mol Microbiol Biotechnol 14:6-15 
 • Besselink MG, van Santvoort HC, Buskens E, Boermeester MA, van Goor H, Timmerman HM, Nieuwenhuijs VB, Bollen TL, van Ramshorst B, Witteman BJ, Rosman C, Ploeg RJ, 294 F. Abe Brink MA, Schaapherder AF, Dejong CH, Wahab PJ, van Laarhoven CJ, van der Harst E, van Eijck CH, Cuesta MA, Akkermans LM, Gooszen HG, Dutch Acute Pancreatitis Study Group (2008) Probiotic prophylaxis in predicted severe acute pancreatitis: a randomised, double-blind, placebo-controlled trial. Lancet 371(9613):651-659
 • Akiyama K, Takase M, Horikoshi K, Okonogi S (2001) Production of galactooligosaccharides from lactose using b-glucosidase from Thermus sp. Z-1. Biosci Biotechnol Biochem 65:438-441 
 • Baross JA, Holden JF (1996) Enzymes and proteins from hyperthermophilic microorganisms. Adv Protein Chem 48:1-34
 • Biavati B, Mattarelli P (2001) The family Bifidobacteriaceae. In: The prokaryotes, Release 3.7
 • Browning DF, Grainger DC, Busby SJW (2010) Effects of nucleoid-associated proteins on bacterial chromosome structure and gene expression. Curr Opin Microbiol 13(6):773-780 
 • Bruins ME, Strubel M, Lieshout JFT, Janssen AEM, Boom RM (2003) Oligosaccharide synthesis by the hyperthermostable beta-glucosidase from Pyrococcus furiosus: kinetics and modelling. Enzyme Microb Technol 33:3-11
 • Abosereh NA, Mohamed HAA, El-Chalk ABA (2007) Genetic construction of potentially probiotic Saccharomyces boulardii yeast strains using intraspecific protoplast fusion. J Appl Sci Res 3(3):209-217
 • Al-Kassie GAM, Al-Jumaa YMF, Jameel YJ (2008) Effect of Probiotic (Aspergillus niger) and Prebiotic (Taraxacum officinale) on Blood Picture and Biochemical Properties of Broiler Chicks. Int J Poult Sci 7(12):1182-1184 
 • Aloysins L, Souza D, Rajkumar C, Cooke J, Bulpitt CJ (2005) Probiotic in prevention of antibiotic associated diarrhea. British Med J 8:1-6 Biology of Eukaryotic Probiotics 45 
 • Arambel MJ, Kent BA (1990) Effect of yeast culture on nutrient digestibility and milk yield response in early- to midlactation dairy cows. J Dairy Sci 73:1560-1563