Hogyan válassz probiotikumot

2021.12.17

Az emésztőrendszer és ezen belül is a bélflóra a figyelem középpontjába került. Számos publikációt olvashatunk arról, hogy az egészségünk a bélrendszerünkben kezdődik. Összefüggésekről is olvashatunk a megváltozott bélflóra és a szorongás, depresszió, emésztési problémák, cukorbetegség, rák, hogy csak néhány olyan állapot említsek, amely a bél mikrobiota egyensúlyhiányával vagy az emésztőrendszerünkben élő mikroorganizmusok billióival kapcsolatos. Mivel a bélrendszer a figyelem középpontjában áll, sokan a probiotikumok és újabban a spóra-probiotikumok (talaj alapú) felé fordultak az egészséges bélflóra támogatása érdekében.

Probiotikumok és spóra-probiotikumok: mi a különbség?

Mi a probiotikum?

Egyszerűen fogalmazva, a probiotikumok élő mikroorganizmusok, amelyeknek a következetes és megfelelő adagokban történő fogyasztása esetén egészségügyi előnyökkel járhat. Tanulmányok kimutatták, hogy a probiotikumok pozitívan befolyásolhatják a bél mikrobiotáját, javíthatják az irritábilis bél szindróma tüneteit, és megfelelő kezelést jelenthetnek a fogágybetegségek (bizony, összefügg a bélflórával) kezelésére. Annak ellenére, hogy drámaian megnőtt a probiotikumokkal és a különféle egészségügyi állapotokra gyakorolt ​​hatásukkal kapcsolatos kutatások száma, további vizsgálatokra van szükség a hatékonyságuk és az egészségügyi előnyeik értékeléséhez.

Fontos megemlíteni, hogy a probiotikumok csak akkor mutatnak jótékony hatást, ha először képesek túlélni a gyomor savas környezetét és emésztőenzimeit (amelyek könnyen elpusztítják ezeket a jótékony baktériumokat), elérik a vékonybelet, majd sikeresen megtelepednek a bélben. Ez nem jelenti azt, hogy a probiotikumok hatástalanok - sok egyén arról számol be, hogy a szedés után jobban érzi magát, és javult a tüneteik.

Probiotikus ételek és kiegészítők

Amellett, hogy különböző összetételű kiegészítők kaphatók, a probiotikumok megtalálhatók az erjesztett élelmiszerekben, mint a kimchi, fermentált zöldségek és gyümölcsök, a joghurt és a kefir. Ha probiotikus kiegészítőt szedsz, az jellemzően a Lactobacillus és a Bifidobacterium csoportba tartozó baktériumokat tartalmazza. Sok étrendkiegészítő, amelyet gyakran széles spektrumú probiotikumnak vagy multiprobiotikumnak neveznek, egyetlen termékben különböző fajtákat jelenti .

Mennyi idő alatt hat a probiotikum? 

Attól függ, milyen okból szedjük. Néhány naptól több hónapig is eltarthat, amíg javulnak a tünetek. Ennek ellenére előfordulhat, hogy egyesek nem veszik észre az előnyöket - ennek oka lehet a genetika, az egészségi állapot, az életkor, a helytelen adag vagy nem az állapotnak megfelelő törzsek, a probiotikum nem megfelelő tárolása vagy a táplálékkiegészítők rossz minősége. Például áteresztő bél, d-laktát lerakódás a bél nyálkahártyán, hisztamin intolerancia, sibo, ibd...esetében, vannak olyan lactobacillus és bifidobaktérium törzsek, amelyek inkább rontanak az állapoton, mintsem használnak.

Mikor kell probiotikumot szedni?

Javasolt antibiotikum kúra, hasmenés, hányás, gyomorrontás után és egyes bélflóra egyensúlyhiányos állapot esetében. Dózisa és a szedés ideje gyártó függő. Egyes kiegészítőknél azt javasolják, hogy reggel éhgyomorra vegye be, míg mások azt tanácsolják, hogy étkezés közben kell szedni. Mindenképpen nézd meg a címkét az utasításokért.


Spóra-probiotikumok

Mik azok a spóra-biotikumok?

A spóra- biotikumok talaj alapú probiotikumok, ami azt jelenti, hogy olyan baktériumokból állnak (jellemzően Bacillus, nem pedig lactobacillus vagy bifidobaktérium), amelyek eredetileg megtalálhatók a termőtalajban. Ezeket a természetben, gyümölcsökön, gyökereken és gumókon található baktériumtörzseket őseink fogyasztották, és az "eredeti" probiotikumként funkcionáltak (nagyon menő, igaz?). A spóra-biotikus kiegészítők általában Bacillus spórák keverékei, olyan szerkezetek, amelyek a természetes fehérjehéjnak köszönhetően rendkívül ellenállóak zord környezetben (például a gyomorban), és kedvező környezetben (például a vastagbélben) aktívak. Veleszületett magszerű formájuk ellenállóbbá teszi a gyomorsavval, az epesavakkal és az emésztőenzimekkel szemben, amelyek úgy tűnik, hogy elpusztítják a tipikus probiotikumokban található baktériumokat. A legtöbb probiotikumtól eltérően a spóra-biotikumok 100%-ban élve jutnak el a vastagbélbe, ahol átalakulnak aktív formájukba, és elkezdik kolonizálni a bélrendszert.

Míg a probiotikumok célja, hogy újra megtelepedjenek a bélben, ami azt jelenti, hogy szaporodnak és stabil, replikálódó populációt alkotnak, a spóra-biotikumok a mikrobiális diverzitás növelésével és az egészséget elősegítő baktériumok szaporodásának elősegítésével javítják a bélrendszert. A spóra-biotikumok körülbelül 21-28 napig maradnak a bélben, ahol a kvórumérzékelés (bakteriális létszám érzékelése) segítségével leolvassák a bél mikrobiális környezetét, szkennelve patogén baktériumokat és hasznos baktériumokat. Meglepő módon képesek megcélozni és elpusztítani a káros bélbaktériumokat, és olyan metabolitokat termelnek, amelyek elősegítik a hasznos baktériumok újraszaporodását. 21-28 nap elteltével a baktériumspórák a ürüléken keresztül elhagyják a szervezetet, és visszamennek nyugalmi állapotukba, és készen állnak az ismételt felhasználásra -milyen hihetetlen az anyatermészet, ugye?-.

Tárolása

A legtöbb probiotikus étrend-kiegészítő címkéjén a "hűtve tárolandó" felirat olvasható. A spóra- biotikumok egyedülállók, mert nem igényelnek hűtést, stabilak maradnak szobahőmérsékleten is!

Ha vékonybélben elszaporodtak a baktériumok, közismert nevén SIBO alakult ki és/vagy áteresztő bél szindróma, a talaj alapú probiotikum megfelelőbb választás lehet, mint egy tipikus probiotikum, mivel nem kolonizálja a vékonybelet, és alvó spóraállapotában marad, amíg el nem éri a vastagbelet. Mivel a spóra biotikumok nem táplálják a vékonybélben élő baktériumokat, a SIBO tünetei nem súlyosbodnak. Ellenben, a patogén, opportunista baktériumokat segít kiszorítani.

Javaslom, hogy konzultáljon bélflóra regenerálással foglalkozó szakemberrel vagy dietetikussal, hogy eldöntse, megfelelő-e a probiotikum vagy a spóra-biotikum a számodra.

Mikor kell szedni?

A talaj alapú kiegészítőt étkezés közben javasolt bevenni, ami elősegíti a megfelelő csíraképződést/szaporodást a bélrendszerben.Felhasznált szakirodalom:

  • Bittner AC, Croffut RM, Stranahan MC. Prescript-Assist probiotic-prebiotic treatment for irritable bowel syndrome: a methodologically oriented, 2-week, randomized, placebo-controlled, double-blind clinical study. Clin Ther. 2005 Jun;27(6):755-61. doi: 10.1016/j.clinthera.2005.06.005. PMID: 16117982.
  • Corcoran, B. M., Stanton, C., Fitzgerald, G. F., & Ross, R. P. (2005). Survival of probiotic lactobacilli in acidic environments is enhanced in the presence of metabolizable sugars. Applied and environmental microbiology, 71(6), 3060-3067. https://doi.org/10.1128/AEM.71.6.3060-3067.2005
  • Ford AC, Quigley EM, Lacy BE, Lembo AJ, Saito YA, Schiller LR, Soffer EE, Spiegel BM, Moayyedi P. Efficacy of prebiotics, probiotics, and synbiotics in irritable bowel syndrome and chronic idiopathic constipation: systematic review and meta-analysis. Am J Gastroenterol. 2014 Oct;109(10):1547-61; quiz 1546, 1562. doi: 10.1038/ajg.2014.202. Epub 2014 Jul 29. PMID: 25070051