Nassolnivaló gyerekeknek, felnőtteknek - Egészségesen

2021.04.25

Bár ebben a kategóriában, már jó pár receptet megosztottam direktben a közösségi oldalaimon, ennek az apropóját, egy nagyon kedves anyuka hozzászólása adta az egyik posztomnál. Félreértettem a hozzászólását, amit azóta tisztáztunk, de ettől függetlenül más, éppen az életmódváltáson gondolkodó szülőknek még jól jöhet pár gondolat.

A hozzászólásban röviden, szerepelt ez:

Jó lenne egy tanfolyam, ahol megtanítanák a gyerekeket, megegyenek bizonyos ételeket...

Elgondolkodtam, mielőtt válaszoltam, hiszen a posztom ahova ez a hozzászólás érkezett, egy másik 4 gyermekes anyuka csodálatos ételfotóit tartalmazta.

Felmerültek bennem kérdések:

 1. Miért gondolják azt emberek, hogy ami egészséges az biztosan nem finom?
 2. Nem fogják szeretni a gyerekeim, biztosan nem ízlik majd nekik?
 3. Időigényes elkészíteni ami egészséges?
 4. Nagyobb költséggel jár az egészséges táplálkozás!
 5. Önsanyargatás, tele lemondásokkal, éhezéssel!

És még sorolhatnám....

Mielőtt ezekre reagálnék, következzen egy chips recept, ami egy szuperfood is egyben, és bátran adhatod a gyerekednek, meg magad is fogyaszthatod bűntudat nélkül!

Sárgarépa chips


Fotó: Zs.Z.
Fotó: Zs.Z.

Tápanyag 1 adagban (kb. 30 g) : 

61 Kcal ebből 33 kcal zsír

Totál zsír 4 g, ebből telített 1 g

Nátrium 43 mg

Totál szénhidrát 7 g, ebből rost 2 g, cukor 3 g

Fehérje 1 g 

Ez az étel az alábbi diétákkal kompatibilis:

 • GFCFSF (glutén,tej és cukormentes) Autista és ADHD étrendben is fogyasztható
 • Tojásmentes
 • Csonthájasokat, mogyoróféléket nem tartalmaz
 • Eliminációs étrendben
 • Alacsony szalicil tartalmú étrendben
 • Low Sag diéta
 • Low Fodmap 
 • GAPS
 • Paleo
 • Aip

Hozzávalók 4 főre:

 • 4 db bio sárgarépa, lereszelve karikákra vagy hosszában 
 • 2 ek kókuszolaj, nem finomított és homogénezett
 • Parajdi vagy himalaya só

Elkészítés:

Kisebb serpenyőben hevítsük fel az olajat, max. 150° C-ra és forgatva süssük meg benne a répaszeleteket ropogósra. Papírtörlőre szedjük ki, hagyjuk lecsöpögni az olajat, sózzuk meg. Kihűlve fogyasszuk, ekkor válik igazán ropogóssá.

El lehet készíteni a sütőben is, ekkor az olvasztott kókusz-, vagy olívaolajjal keverjük el a répakarikákat. 175°C sütőben, sütőpapírral kibélelt tepsiben,  6-6 percig sütve, mindkét oldalán. Így kevésbé lesz ropogós, de nagyon finom így is. A sütőből kivéve sózzuk meg.

Tipp: 

 1. Rozmaringgal fűszerezve mennyei ízélményben lesz részed, amivel megszórhatod vagy a sütőben készítve egy ágat mellétéve készítheted el
 2. A sütéshez használt  és megmarad értékes  anyagokat tartalmazó olajat ne öntsd ki, süss ki benne pl. fűszeres csirkemell csíkokat

A fenti kérdéseknél folytatva, megértem az anyuka aggodalmát, ez az egész ételmód és étrend váltás, valahogyan évtizedek alatt el lett szúrva. Nem működött megfelelően a kommunikáció és sokan azt gondolom, összekeverik a tényleg szigorú terápiás célú diétákkal, amik tényleg ízetlen-szagtalan ételeket is jelenthetnek, ahol a fűszerek, só használata is ki van zárva.

Az én platformjaimon, nem ezek az ajánlások és a hozzá köthető ételek szerepelnek, én az egészséges vagy a bélflóra regenerálásra váró embereknek ajánlok finom, egyszerűen, gyorsan elkészíthető recepteket.

Másrészt, azt gondolom, amit az anyukának is válaszként leírtam, sok szülő kényelmi szempontok alapján választ és ad a gyerekének ételeket. Ezek sajnos az esetek többségében a rossz minőséget képviselik, amik szinte minden hasznos tápanyagtól mentesek! És a gyerek, aki azzal a képességgel jött a világra, hogy abban a formájában, ahogy később a hozzátáplálás szakaszában már fogyasztja majd, nem ismeri a sót, és a cukrot, chipset, kukorica pelyhet, ropit, csokit, kólát, rostos üdítőket vagy a pékárukat! Ezekre a szülők szoktatják rá a gyerekeiket,  és bele sem gondolnak, hogy saját rossz szokásaikat örökítik tovább!

Miért nehezebb azt elhinni, hogy ugyanezzel a lendülettel a gyerekeket az eleve velük született szokásaikon tartsuk tovább, és olyan ételek mint a nyers vagy alig feldolgozott zöldségek, gyümölcsök, gabona és álgabona, húsféléket adjuk nekik fogysztásra? 

Ideje, hogy itt is újabb szelek fújjanak, mert szinte népbetegségé vált a gyerekkori diabétesz és az inzulin rezisztencia, a pajzsmirigy betegségeiről nem is beszélve! Ezek a kórképek, mind szoros kapcsolatot mutatnak a táplálkozási szokásokkal és a megváltozott bélflórával!

Tehát kedves szülők, ideje felismerni és tudatosítani magunkban, az vagyok amit megeszek, és mi döntünk arról, hogy ezek az ételek mik és milyen minőségűek lesznek!

Jó egészséget kívánva! Z <3