Miért rosszabbodhatnak a 'hisztaminos' tünetek menstruáció előtt?

2023.10.31

Amikor a menstruációs ciklusunk körüli tünetekre gondolunk, az első gondolat gyakran az, hogy valami biztosan történt a hormonjaimmal. Bár ez a helyzet, de fontos emlékeznünk arra, hogy hormonjainkra testünk minden rendszere hatással van. Ezt szem előtt tartva, a menstruációval kapcsolatos tünetek oka valójában nem maguk a hormonok, hanem az, ahogyan más rendszerek kölcsönhatásba lépnek a hormonjaiddal. 

Ezt a bejegyzést kedves vendégemnek Juditnak ajánlom (és persze a sorstárainak), aki bizony többször megszenvedte a menstruáció előtti pár napot.

Tünetei a fulladástól, torokszorítástól, nehézlégzéstől kezdve a fejfájásig, hasi görcsökig, verejtékezésig, hangulatváltozásig, félelem és szorongásérzetig terjedt. Minden hónapban előre rettegett (és ezzel még inkább ki is váltva), megint meg fog történni...

Hisztamin, hízósejtek és hormonjaink

A menstruációval és a ciklussal összefüggő tünetek egyik fő oka az immunrendszerünk és a hormonjaink közötti kölcsönhatás. Még pontosabban, egyedülálló kölcsönhatás van a hízósejtekként ismert immunsejtjeink és a hormonjaink között.

A hízósejtek egyfajta immunsejtek, amelyek gyulladásos vegyi anyagokat termelnek (citokinek), beleértve a hisztamin nevű molekulát. A hisztamin allergiás reakciót válthat ki, olyan tüneteket okozhat, mint a viszketét, duzzanat, bőrpír vagy csalánkiütés.

A hisztaminnak számos egyéb hatása is van a szervezetben. Használjuk a gyomorsav szabályozására, növeli a libidót, és még az ovulációt is segíti. Ezenkívül van egy a hisztamin serkentő neurotranszmitter, amely éberen tart bennünket, de túlzott mennyiségben termelődve a szorongáshoz és álmatlansághoz is hozzájárulhat. A hisztamin termelés bár allergiás reakcióinkhoz kapcsolódik, természetesen kapcsolódik a reproduktív hormonok termeléséhez is.

Progeszteron

Normális esetben hormonjaink együtt működnek, hogy kordában tartsák hisztaminunkat és immunrendszerünket. Míg az ösztrogén stimulálja a hisztamint, a progeszteron stabilizálja a hízósejtjeinket, és szabályozza a hisztamint lebontó enzimeket, végül csökkenti a hisztamin mennyiségét a szervezetben.

Ösztrogén 

Meglepődhetsz, ha megtudod, hogy az ösztrogén valójában arra készteti a hízósejteket, hogy több hisztamint szabadítsanak fel. Amikor az ösztrogén a legmagasabb (az ovulációkor és közvetlenül a menstruáció előtt), ez az az időszak, amikor a szervezetünk természetes módon hisztamint termel. Megfelelő mennyiségben a hisztamin jó dolog. Számos fontos funkciója van, amint azt fentebb említettem. Vannak azonban olyan esetek, amikor az ösztrogén túl sok hisztamin felszabadulását okozhatja, ami szélsőséges menstruációs és ciklussal kapcsolatos tüneteket okoz.

A magas hisztamin tünetei közé tartozik a fejfájás, a szorongás, az álmatlanság, az agyi köd, a csalánkiütés, az orrdugulás, a PMS (premenstruációs szindróma) és a PMDD (premenstruációs diszfóriás zavar) tünetei , valamint a menstruációs fájdalom .

Hormonjaid vagy a hisztamin?

Számos módja van annak megállapítására, hogy a menstruációs tüneteidet hisztamin vagy hormonális eltérések okozzák.

Az egyik dolog, amit tehetsz, hogy kipróbálsz egy vény nélkül kapható antihisztamint. Ez gyakran enyhíti a PMS-t és a menstruációs fájdalmat, ha a tüneteket a hisztamin okozza. Ezt a lehetőséget mindig beszéld meg az orvosoddal, vagy természetgyógyászoddal.

Ha úgy találod, hogy az antihisztamin segített, akkor el lehet kezdeni természetes módszerekkel az egészséges hisztamin-felszabadulás és -kiürülés támogatását.

Honnan 'jöhet' a felesleges hisztamin?

Számos oka lehet annak, hogy túlzott hisztamin vagy hízósejt-aktivációval van dolgunk.

  1. Ösztrogéntöbblet vagy hiányos progeszteron – ha ösztrogén- és progeszteronszint nincs egyensúlyban, akkor több hisztamin termelődik, mint amennyi lebomlik. Ez intenzív PMS /PMDD tünetekhez, valamint jelentős menstruációs fájdalomhoz vezethet.

  2. Krónikus gyulladás – bármilyen gyulladásos reakció serkenti a hízósejteket hisztamin termelésére. A ciklus luteális fázisa már eredendően gyulladásos állapot, amelyben az immunrendszer több gyulladásos markert termel, beleértve a hisztamint. Ez hisztamintöbblethez és a PMS-tünetek fokozódásához vezethet. A krónikus gyulladásnak számos oka lehet, beleértve az ételérzékenységet, a bélbaktériumok egyensúlyhiányát, vírus-, és/vagy nehézfém terheltséget, vagy más, már meglévő gyulladásos állapotot .

  3. Külső forrásból származó többlet hisztamin a szervezetünkben – ez inkább a hisztamin 'lenyelésére' utal, nem pedig endogén (saját) termelésére. Ez magában foglalhat olyan dolgokat, mint a hisztamint tartalmazó élelmiszerek vagy a hisztamintermelést serkentő probiotikumok használata.

  4. A hisztamin lebontásának nehézségeihormonális egyensúlyhiány, a hisztamin lebontásához szükséges vitaminok, például a B6-vitamin hiánya, valamint bizonyos genetikai (MCAS, MTHFR) változatok/mutációk mind nagyobb kihívást jelenthetnek a hisztamin hatékony lebontásában, ami többlet hisztaminhoz vezet.

Hogyan támogathatod természetes módszerekkel a szervezeted egyensúlyát?

Tartsd karban az immunrendszeredet

A cél az immunrendszer és a hízósejtek stabilizálása, hogy ne termeljenek túl sok hisztamint. Az olyan vitaminok, mint a C-, a D-vitamin, és a cink segíthetnek az immunrendszer működésének szabályozásában és a gyulladás csökkentésében.

Hisztamin csökkentése a szervezetben

Több lehetőség is van:

  • Csökkentsd a hisztamin tartalmú élelmiszerek mennyiségét az étrendedben – ide tartozik minden fermentált is. 

  • Azonosítsd be mely ételekre vagy allergiás vagy érzékeny – ezek eredendően gyulladást okoznak az emésztőrendszerben, és a hízósejtek aktiválódásához és hisztamin felszabadulásához vezetnek minden egyes elfogyasztásukkor.

  • Optimalizáld az emésztőrendszered működését, hogy csökkenthesd a bakteriális egyensúlyhiányt, amely nagyobb hisztaminfelszabadulást válthat ki. Számos baktérium képes hisztamint termelni, illetve 'leadni' például: Escherichia coli, Serratia, Morganella, Klebsiella vagy a Helicobater pylori. 

  • Elősegítheted a hisztamin kiürülését olyan kiegészítőkkel és tápanyagokkal, amelyek segítik a hisztamin lebontását, beleértve a B6-vitamint vagy a quercetint.

Hozd egyensúlyba a hormonjaidat

Az ösztrogén- és progeszteronszint egyensúlyának elősegítése rendkívül fontos, mivel ez nagyban segítheti az optimálisabb hisztaminszintézist és -lebontást. Erősen javasolt, hogy a hormonkezelés megkezdése előtt konzultálj orvossal és/vagy természetgyógyásszal, hormonegyensúly tanácsadóval, hogy megbizonyosodj arról, hogy a HELYES egyensúlyhiányt kezeled. Ne feledd, hogy az ösztrogéntöbblet és a progeszteronhiány kívülről szinte azonosnak tűnhet, de eltérő kezelést igényel.

Segítségre van szükséged?

Ha úgy gondolod a tüneteid az immunrendszeredhez kapcsolódnak, együtt sokat tehetünk a támogatásáért. Az első lépés, hogy megértsd ezeknek a tüneteknek a kiváltó okát, és ez már nagyon jó hatással lehet az immunfunkcióidra és a hisztaminszintedre Ha szeretnél többet megtudni arról, hogy a természetes módszerek hogyan segíthetnek neked ebben, ide kattintva foglalhatsz velem egy konzultációt .


Kiegészítők a webáruházban, amelyek segíthetnek az emésztőrendszer optimalizálásában is