Miért puffadhatsz fel délutánra?

2023.08.31

Bogi a vendégem adta meg a lökést, hogy megírjam ezt a bejegyzést, hiszen rajta kívül elég gyakran teszik fel a kérdést nekem, miért tapasztalják azt, hogy a pocakjuk a nap előrehaladtával egyre jobban felpuffad, ami estére rendkívüli kényelmetlenséghez is vezethet. Mint egy folyamatosan belül felfújódó lufi, ami csak a kipukkanásra vár, az érzést így írják le az érintettek.

Ebben a bejegyzésben most az emésztőrendszeri panaszoktól (SIBO, BS, hisztamin intolerancia, étel allergia/intolerancia...) független, az általam ismert leggyakoribb okait szedtem össze a puffadásnak.

Mielőtt tovább olvasol...

Érdemes először megkérdezned magadtól, hogy miért is puffadhatsz:

  1. Rosszabb amikor stresszes vagyok? Csak akkor jelentkezik, amikor nagy változáson, kihíváson megyek keresztül?
  2. Csak azután jelentkezik, hogy megebédeltem? Ha igen, mit szoktam ebédre enni? És hogyan eszem - sietek (kapkodok)?
  3. Csak a délutáni uzsonna után puffad fel a hasam? Mit szoktam enni ilyenkor?
  4. Kizárólag a menstruációs ciklusommal függ össze?
  5. A puffadásom ételmérgezés vagy gasztroenteritisz után kezdődött, vagy egy olyan nyaralás után, ahol a víz vagy az ételek nagyon eltérőek voltak attól, amit általában fogyasztok?

Most már talán ki tudod választani, mi vonatkozik rád az alábbiakból:

A stressz eredményezte puffadás

Sok oka lehet annak, a délután felfúvódásnak, ezek közül a felgyorsult világunk nagy mumusát a stresszt, mint kiváltó okot előre tenném. A stresszhormonok termelődése miatt a vér az emésztéstől a perifériára irányul, hogy a karok és a lábak jó vérellátása biztosítva legyen, és segítsenek kijutni mihamarabb a 'veszély zónából'.

Azonban túl sok ember rendszeresen stresszel, az életritmusa vagy a ránehezedő nyomás, állandó sürgető, hajszoló érzés miatt. Amikor ilyen állapotban eszünk, az emésztésünk sérül/károsodik mert háttérbe szorul a fent említett folyamat miatt, így ha mozgalmas reggeled volt, vagy messze nem érzed magad nyugodtnak, ez lehet az oka annak, hogy a nap előrehaladtával puffadást tapasztalsz. Ez azt jelenti, hogy amikor az étel megérkezik az emésztőrendszeredbe, és ebben a stresszel teli állapotban vagy, a szervezetednek nincsenek meg az optimális emésztéshez szükséges erőforrásai. És ez az, ami oly gyakran vezet az emésztési zavarok tüneteihez, mivel sok embernek a tudtán kívül az életmódja, gondolatai, hiedelmei és felfogása, valamint étel- és italválasztása révén folyamatosan stresszhormonokat termel. Egyszerűen mondva, az életmódoddal, táplálkozásoddal te magad járulsz hozzá, hogy rosszul érezd magad.

Hogyan segíthetsz magadon: Lehet, hogy a tested egy ideje segítségért kiáltozik, hogy bánj magaddal másképp... Meglehet próbálkozol pár dologgal, amit hallottál valahol, hogy valakinek segített, vagy olvastad az interneten, de valójában ezek nem segítenek/segítettek...Ideje abbahagynod a próbálkozást, ne találgass ki olyan stratégiákat, amelyek majd "megjavítják", hanem inkább kezd el ténylegesen feltárni, hogyan érzékeled a mindennapi életben a nyomást ami rajtad van, és hogyan befolyásolhatja ez az emésztésedet. Ha állandóan a mindennapi aggodalmakon és gondok kattogsz, ezek elhomályosítják az agyadat és arra késztetik a testedet, hogy stresszt éljen át még akkor is, amikor nem vagy valós fizikai veszélyben. Találd meg, hogyan tudod kezelni a számodra legmegfelelőbb módszerrel az életedben jelen lévő stresszforrásokat és helyre jön az emésztésed is. Vizsgáltasd ki magadat, ha tartósan ér a stresszt, ilyenkor a mellékvese funkcióját érdemes első körben megnézetned.

Amikor a gyomorsav a ludas...

A stresszhez hasonlóan, a nem megfelelő életmód és táplálkozási szokások eredménye, hogy egyesek nem termelnek megfelelő mennyiségű gyomorsavat, vagy a pH nem elég savas. Ez már a kezdetektől fogva befolyásolhatja az optimális emésztési folyamatokat. Gondolj az ételre úgy, mint egy nagy, hosszú gyöngysorra. A fogaid és a nyálad szépen sorban a gyöngyök szétbontásán fáradoznak, majd a gyomorsav folytatja ezt a bontási folyamatot. Így bontja elemeire a táplálékot a szervezeted, amiben a megfelelő rágásnak, őrlésnek hatalmas szerepe van, hiszen ennek hatására is kap jelzést a gyomor, mennyi sav előállítására lenne szükség.

Az elégtelen gyomorsavtermelés önmagában is puffadáshoz vezethet. Ha a táplálék nem bomlik le kellőképpen, (mert pl. nem rágod meg jól) , akkor az még mindig túl nagy formában érkezhet a belekbe. Itt a vastagbélben élő baktériumok elkezdik erjeszteni a hozzájuk szállított táplálékot. Ahogy a bélbaktériumok lebontják a nagyobb ételdarabkákat, gázt termelnek, ami a kellemetlen puffadt érzéshez vezethet.

Hogyan segíthetsz magadon: az emésztés folyamata, a látvánnyal kezdődik. A lehetőségeidhez képest tálald úgy az ételt, hogy gusztusos legyen, nyugodt körülmények között próbáld meg elfogyasztani, alaposan megrágva. Az almaecet vagy citromlé meleg vízben étkezés előtt 20-30 perccel segíthet serkenteni a gyomorsavtermelést, ami elősegíti az ételek megfelelő emésztését. Étkezés előtt és után kb. fél órával ne igyál vizet vagy bármilyen üdítőt és közben sem, azzal csak tovább hígítod a gyomorsavat.

Menstruációs ciklushoz kapcsolódó puffadás

Ha a pocakjod csak a menstruáció előtt puffad fel, akkor valószínűleg az ösztrogén dominancia okozza – túl sok ösztrogén vagy kevés progeszteron, vagy mindkettő

Hormonegyensúlyról itt olvashatsz bővebben:

Hogyan segíthetsz magadon: a probléma felderítéséhez, és ahhoz, hogy egyénre szabottan lehessen tervet felállítani a számodra az állapotod javulása érdekében, készíttess hormonlabor vizsgálatot, milyen eltérés lehet a háttérben. 

Kávé a bűnös?

A legelső részhez a stresszhez kapcsolódhat a kávé mint kiváltó ok, amiért valaki puffadást tapasztalhat. Biokémiailag a kávé a mellékveséket adrenalin, stresszhormon kiválasztására készteti, amit mint veszélyt azonosít be a tested, és elvonja a vért az emésztéstől.  Az állati eredetű tejjel fogyasztott kávé esetén a tehéntej vagy ritkábban a szója (szójatej) is lehet a felelős, de még a sima feketekávé is okozhat egyeseknél puffadást. 

Hogyan segíthetsz magadon: napi 1 jó minőségű bio arabica kávé cukor nélkül, kókusz, madula tejjel jó választás lehet. Ha mellékvese funkció zavaraid vannak, válts gyógy-, és/vagy zöld teára, és négy hétig hagyd ki legalább a kávét.

Parazita fertőzés?

A puffadás csak ételmérgezés vagy gasztroenteritisz után kezdődött, vagy olyan nyaralás után, ahol a víz vagy az ételek nagyon eltértek attól, amit általában fogyasztasz? Ha igen, akkor meglehet egy barátságtalan betolakodó, például egy parazita okozhatja a puffadást.

Hogyan segíthetsz magadon: a paraziták kezelésére számos módszer létezik. Ezeket a legjobb, ha tapasztalt orvos, szakember írja fel, aki valószínűleg székletvizsgálatot is elrendel.

Puffadás és folyadék visszatartás

A folyadékvisszatartás és a puffadás különböző tényezők következménye lehet. Lehet mindkettő, vagy csak az egyik. Általában folyadékot tartunk vissza, vagy puffadást tapasztalunk, amikor nemi hormonjaink kiegyensúlyozatlanok, ha bizonyos ételeket eszünk, amelyeket rosszul emésztünk meg, az emésztőrendszeri problémák egész sora lehet érintett, májunk problémás lehet, a pajzsmirigy nem működik megfelelően, a stresszhormonok termelése magas lehet, vagy a veséinknek több támogatásra van szükségük. És mindkettő számos más okból is előfordulhat.

Hogyan segíthetsz magadon: átfogó vizsgálatok segíthetnek kideríteni, mely szerv/szervek működéséhez köthető a probléma. Ezzel egyidőben a kiinduló okok felderítése: pl. belek állapota, vírusterheltség....

INGYENESEN LETÖLTHETŐ EBOOKOK