Covid 19: a bélbaktériumok befolyásolhatják a fertőzés súlyosságát

2021.04.12
  • Nemrégiben készült tanulmány a bél mikrobiom és a COVID-19 közötti kapcsolatokat vizsgálta.
  • A szerzők arra a következtetésre jutottak, hogy az egyén bél mikrobiomja befolyásolhatja a test reakcióját a SARS-CoV-2 fertőzésre.
  • A bélbaktériumok befolyásolhatják a fertőzés rövid és hosszú távú hatásait.
Kép forrása: Google (a vírusok, baktériumok és gombák eddig is része voltak az életünknek).
Kép forrása: Google (a vírusok, baktériumok és gombák eddig is része voltak az életünknek).

A kutatás Yun Kit Yeoh (Mikrobiológiai Tanszék, Hongkongi Kínai Egyetem, Shatin, Hong Kong) vezette csoport végezte. Kutatás célja megerősítő bizonyítékok keresése, az eddigi bizonyítékok ismeretében, amik rámutattak arra, bár a Covid 19 légúti betegség, mégis számos tény utal arra, szoros összefüggésben áll a gyomor-bél traktussal. Vizsgálták, hogy a betegség lefolyásának súlyossága Covid 19-ben szenvedő betegek esetében és a bél mikrobiomjának összetételének zavarai (ha van ilyen) megszűnnek-e a vírus eltávolításával (gyógyulás) a szervezetből.

Mielőtt a vizsgálat eredményére térnénk, nézzük meg kik vannak odabent és mit is csinálnak.


A bél mikrobiomjának működése

Forrás: Google
Forrás: Google

A beleinkben élő baktérium törzsek jelentős szerepet játszanak az egészségi állapotunkban. A bélben billió mikroorganizmus él, köztük több mint 1000 baktériumfaj.

A belekben élő egyes baktériumok segítenek megemészteni az ételeket, és csökkenthetik bizonyos betegségek kialakulásának kockázatát.

Másrészt egyes baktériumok hozzájárulhatnak bizonyos típusú rák/daganatos betegségek kialakulásához, szerepet játszhatnak az elhízásban, és még a mentális egészségre is hatással lehetnek.

Néha a bélben lévő baktériumok mennyisége és összetétele megváltozhat (egyensúlytalanság), amelyet a tudósok diszbiózisnak neveznek. Ez akkor fordulhat elő, ha antibiotikumokat szedünk, vagy silány minőségű, tápanyagokban szegény, ellenben többszörösen feldolgozott, finomított és adalékanyagokkal felturbózott ételeket fogyasztunk.

A diszbiózis hozzájárulhat az egészségügyi problémák kialakulásához.


A kutatásról

A kutatók 100 páciens vér- és székletmintáit gyűjtötték össze, akiknek 2020 februárja és májusa között pozitív volt a SARS-CoV-2 tesztje, két hongkongi kórházból. Összehasonlították az ezen személyektől gyűjtött adatokat a világjárvány kezdete előtt 78 résztvevőtől kapott mintákkal.

A tanulmány kimutatta, hogy a COVID-19-ben szenvedő betegeknél nagyobb volt bizonyos baktériumok száma, beleértve a Ruminococcus gnavus-t, a Ruminococcus  torques és a Bacteroides dorei-t is. Az R. gnavus például egy az IBD-hez (gyulladásos bélbetegséghez) kapcsolódó baktérium.

A COVID-19-ben szenvedők mintáiban más baktériumfajok száma viszont csökkent, míg a vírus nélküliekében nem. Kisebb volt a Bifidobacterium adolescentis, a Faecalibacterium prausnitzii és az Eubacterium rectale száma. Ezek a fajok, amint a szerzők kifejtik, "immunmoduláló potenciállal rendelkeznek". 

A Faecalbacterium prausnitzii -nek kifejezetten jótékony, gyulladáscsökkentő hatása van! (Zita megjegyzése)

Ezenkívül a kutatók emelkedett citokinszintet találtak a vírusban szenvedő embereknél. A citokinek fontosak a sejtkommunikáció szempontjából; az immunrendszer gyulladásokat okozó citokineket termel a vírusfertőzésekre reagálva.

A szerzők kifejtik, hogy a COVID-19 során a szervezet gyulladásos reakciója "túl agresszív" lehet és citokin-vihart okozhat. Ez "széleskörű szövetkárosodást, szeptikus sokkot és többszervi elégtelenséget okozhat".

Összességében a szerzők arra a következtetésre jutottak: "A bél mikrobiota összetétele, a citokinek szintje és a gyulladásos markerek közötti összefüggések a COVID-19-ben szenvedő betegeknél arra utalnak, hogy a bél mikrobioma részt vesz a COVID-19 súlyosságának nagyságában, valószínűleg a gazda immunválaszának modulálásával."

Tehát egyáltalán nem mindegy, milyen összetételű és állapotú eleve a bélflóránk! Egy eleve fennálló diszbiózis nagyban megemeli a fertőzések kialakulásának kockázatát, és annak lefolyásának súlyosságát! (Zita megjegyzése) 

Egyre több hazai egészségügyi portál is elkezdte felhívni a figyelmet a bélflóra szerepére az általános egészségben, de a fertőzésekkel szembeni ellenállóképességgel kapcsolatosan betöltött szerepére is!

Amennyire csak lehetséges, figyeljünk oda a minőségi alapanyagokra épülő étrendre, kerüljük a silány minőségű, gyulladásokat előidéző ételeket, cukros és szénsavas üdítőket. Ne sajnáljuk magunktól az időt, hogy utána olvassunk vagy segítséget kérjünk, ha bizonytalanok vagyunk abban, merre induljunk el. 

Itt a blogomon is számos a bélflóra regenerálással kapcsolatos írásom olvasható és ingyenes kiadványaimmal is igyekszem gyakorlati tanácsokat adni.

Jó egészséget kívánva! Z