Bélflóra egyensúly hiánya okozhat vashiányt vagy/és vérszegénységet?

2022.11.28

Igazi csodamunkát végeznek a velünk szimbiózisban élő mikroorganizmusok. A beleinkben élőknek különösen fontos szerep jut, ami például azt is  jelenti, hogy nagyon érzékeny dinamikus folyamatot hajtanak végre, aminek a célja; amit eszünk, abból a tápanyagok felszívódása egyenletes ütemben menjen végbe, ne terhelje túl hirtelen a szervezetet. Egyenletes eloszlásban kerüljenek be a szervezetbe. 

De mi van akkor, ha hiányoznak ehhez a folyamathoz a megfelelő mikroorganizmusok? Akkor hiba a folyamatban vagy hiányállapot is bekövetkezhet, például a vas esetében.

Mindannyian tudjuk, hogy a vas nélkülözhetetlen ásványi anyag az egészségünkhöz, de tudtad, hogy a bélbaktériumaink is számítanak rá? Jogos a kérdés, a bélbaktériumok vérszegénységet okozhatnak, mivel szükségük van erre az alapvető ásványi anyagra?

Alapból nincs más mód arra, hogy megszabaduljunk a vastól, mint a menstruáció (erős és gyakori okozhat hiányt) vagy egyéb vérveszteség (ami általában nem kívánatos!), ha ezek közül egyik sem aktuális, mit probléma forrása, akkor meglehet a beleidben kell keresni a válaszokat.

Tehát a bél mikrobái szerepet játszanak abban, hogy mennyire jól szívód fel a vasat, jól vagy rosszul.

Miként szívódik fel a vas az ételeidből?

A vas leginkább a vékonybélben ezen belül is a nyombélben szívódik fel. Ha az étrendedben kevés a vasban gazdag élelmiszer, mint például a vörös hús, tojás, zöld leveles zöldségek és a hüvelyesek, akkor az emésztőrendszered fokozza majd a felszívódást, hogy fenntarthassa az egyensúlyt.

Élelmiszereinkben kétféle vas található, az állati eredetű termékekből származó hem vas, amely jól felszívódik. A nem-hem vasat növényi eredetű élelmiszerekből is felvehetjük, de nem olyan egyszerű számunkra ezt a fajta vasat hasznosítani. A vas akkor szívódik fel legjobban, ha a környezet savasabb, ezért a C-vitaminban gazdag ételek együtt fogyasztása a növényi vasforrásokat tartalmazó élelmiszerekkel, segíti a felszívódást.

Májunk itt is fontos szerepet játszik a hasznosulásában, egy hepcidin nevű hormont termel, amely csökkenti a felszívódást, ha a szervezet érzékeli, hogy elegendő vas áll rendelkezésre.

Hogyan befolyásolhatják a bélbaktériumok a vas felszívódását?

Egyes mikrobái a beleidnek metabolitokat (anyagcseréjük során keletkező anyag) termelnek, amelyek csökkenthetik a vas felszívódását , és növelhetik a vasraktározó fehérje szintjét a ferritint. Ennek eredményeként kevesebb vas szívódik fel.

A kutatók azt is megállapították, hogy a bélbaktériumok nélküli egerek nem válnak olyan vérszegényekké, mint a normál egerek, ha vasszegény étrendet kapnak. A vashiányos egerek fokozták a vas felszívódását, amikor nem zavartak be a képbe a bélbaktériumok.

Gyakran az olyan baktériumok, mint a Helicobacter-pylori, amely 'normál' tagja a mikrobiomnak, de a túlszaporodásával patobionttá válhat és ezzel fertőzést okozva a gyomorban, vashiányos vérszegénységgel is járhat. Érdemes ezt is kivizsgáltatni, mielőtt bármilyen protokollnak is nekiállsz.

Hogyan akadályozhatod meg, hogy a bélbaktériumok lopják a vasad?

A vasadat főleg így védheted meg:

 1. Elzárod a baktériumok elől
 2. A vas felszívódásának lelassítása, ha baktériumok túlszaporodását észleled

1. Zárd el

Az első módja annak, hogy megvéded a testedet a behatolóktól, kórokozó mikrobáktól. A vas olyan értékes számodra, hogy ritkán van csak úgy belőle a testedben, szóval vigyázni kell rá.

A vas vagy be van zárva a sejtjeibe, vagy egy transzferrin nevű transzportfehérjéhez kötődik. Ez azt jelenti, hogy a kórokozó baktériumok általában nem férnek hozzá szabadon az étrendből származó vashoz.

Néhány ravasz baktérium azonban megkerülheti ezt a védelmet. Egyes baktériumok szideroforoknak nevezett molekulákat szabadíthatnak fel, ami lehetővé teszi számukra, hogy elvegyék azt a vaskötő fehérjéinkből. Ezek a szideroforok valójában jobbak a vas megszerzésében, mint a mi sejtjeink!

Akut fertőzés során baktériumok is behatolhatnak a sejtjeidbe, és vas szabadul fel. Tehát ha túlszaporodnak a baktériumok a vékonybélben (SIBO, IBS), nehézségekbe ütközhet a vas hatékony felszívódása. 

Paradoxon: Az egyik ilyen kórokozó a fertőzéssel bejutó Escherichia coli. Viszont a kommenzális, a normál bélflórát alkotó E. coli törzsben megtalálható számos más, nem kórokozó tulajdonságú is, amely/ek viszont részt vesznek a vas egészséges szintjének fenntartásában.

2. Saját felszívódásunk szabályozása

A májsejtek abban is részt vesznek, hogy szabályozzák, hogy mennyi vasat szívj fel az ételből. Ha elegendő vas raktározódik a májban, a hepcidin nevű hormon felszabadul, ami megakadályozza, hogy több vas kerüljön be. A májsejtjei akkor is ezt teszik, ha gyulladást, például baktériumok túlszaporodását érzékelik.

Tehát ha túl sok baktérium van (mint a SIBO-ban), a szervezet meg akarja akadályozni, hogy a baktériumok túl sok vashoz jussanak, és csökkenti a hepcidin keresztüli felszívódását.

Egy leterhelt máj, amely küzd nap mint nap a a silány táplálék bevitel és a nem megfelelő életmód káros hatásaival, ezt a feladatot meglehet nem tudja megfelelően ellátni.

Bélbaktériumok segíthetik a felszívódást?

A feljebb említett egyes E. coli bacikon kívül mások is segíthetnek az optimális vas szint fenntartásában, például a tejsavképző baktériumok, mint a Lactobacillusok és a Bifidobacteriumok,  amik több vasat szívhatnak fel a táplálékokból.

A Lactobacillus bélbaktériumok érzékelik a bélben lévő vas szintjét, és megváltoztatják az ételből felszívódó mennyiséget. Valójában segíthetnek többet felszívni. Ezt a következők szerint teszik:

 • csökkentik a bél pH-ját (savasabbra, ami jó a vas felszívódásához)
 • megváltoztatják a bél mikrobiota anyagcseréjét
 • több rövid szénláncú zsírsavat hoznak létre

A probiotikus Lactobacillus plantarum 299v (Lp299v) kimutatták, hogy javítja a vas felszívódását egészséges, fehér európaiaknál, leginkább a nőknél.

Vérszegénység - immunrendszer - jód 

Ha nincs elegendő vas saját használatra, előfordulhat, hogy az immunrendszer antimikrobiális védekező sejtjei sem működnek majd megfelelően. Ez azt jelentheti, hogy fogékonyabb lehetsz a további fertőzésekre.

Másrész beleszólhat a pajzsmirigy (pm.) normál működésébe is, azzal, hogy a vashiány rontja a pajzsmirigy hormonok szintézisét, mivel  csökkenti a hem- függő pajzsmirigy peroxidáz aktivitását.

Sajnos még mindig sokan nem veszik komolyan a bélflóra regenerálás fontosságát, legyen szó emésztőrendszeri vagy hormonegyensúly zavarokról, de a jód protokoll során sem. Ennek a folyamatnak a kihagyásával, a jód pótlására felkészítő vitamin és ásványi anyag feltöltő kúra kidobott pénz is lehet az ablakon. Érdemes felkeresned Árvay Bálint facebook csoportját vagy weboldalát, ha jód pótlásban gondolkodsz.

A vaspótló tabletták jó megoldás?

Ha csak azt gondolod, nincs elegendő vasad és ez okozhatja a tüneteidet, de nincs bizonyítékod az alacsony szintre, nem javaslom a pótlását. A laborleletből, vérvételből a laikus sem kap egyértelmű képet, de amikor a teljes vas panel vizsgálat elmarad, amiből válaszokat kaphatnál, mi lehet a vashiány hátterében, akkor a probléma nem fog megoldódni a tabletta szedésével sem. Számos értéket érdemes összevetni, hogy kiderüljön nem e az alábbiak állhatnak mögötte, mint a metabolikus zavar (anyagcsere), felszívódási zavarok (ez összefügghet már a bélflórával) és az abból adódó vitamin hiány, esetleg génhiba pl. MTHFR mutáció és ezáltal a B12 és B9 (folát) hiánya, baktérium/vírus fertőzés, nehézfém terheltség okán bekövetkező anémia.

Vas panel vizsgálatok:

 • Hemoglobin
 • RBC (vörösvértest szám)
 • Szérum vas
 • Transzferrin szaturáció
 • Ferritin
 • TIBC (teljes vaskötő kapacitás)
 • UIBC (telítettlen vaskötő kapacitás)

Ha több vas van, amely nem kötődik a transzferrinhez, a baktériumok felhasználhatják a szaporodásukhoz. Egyes tanulmányok kimutatták, hogy ha egészséges felnőttek akik szájon át vaspótlást kaptak, megemelkedett a baktériumok növekedése. (Az igazság kedvéért, a tanulmány hatalmas adagot adott nekik, amikor nem volt rá szükségük - 2 mg/kg/nap).

Ezenkívül azok az emberek, akik túl sok vasat fogyasztanak, például hemokromatózisban vagy thalassemia, érzékenyebbek bizonyos fertőzésekre. 

Amikor alacsony a vasszinted, és egyszerűen nem tudod növelni azt, akkor talán itt az ideje, hogy megvizsgáltasd a bélrendszered állapotát, egészségét, és változtass a bélbaktériumok összetételén, egyensúlyán.

Láthatod, ebben az esetben is oda lyukadunk ki, egészséges táplálkozási szokások = egészséges bélflóra = egyensúlyban lévő szervezet.


Szia, Zsolnai Zita vagyok, Életmód és táplálkozási tanácsadó, tanúsítvánnyal rendelkező SIBO specialista, hamarosan természetgyógyász fitoterapeuta.

Segítek az IBS-ben és SIBO-ban szenvedőknek, hogy kordában tarthassák, a kellemetlen emésztőrendszeri tüneteiket, hogy hosszú távon enyhülést találjanak a fájdalmas és gyakran kínos helyzeteket okozó problémáikra és lehetőségük legyen egy normál életmódra, a hosszú távon sanyargató és lemondásokkal járó diéták helyett.

Ebben tudok segíteni:

 • Még jobban megismered az emésztésedet/emésztőrendszeredet, így felismerheted a kiváltó tényezőket
 • Kiegyensúlyozott étrend, ízletes, egyszerűen elkészíthető ételekkel
 • Javuló emésztés = jobb közérzet és energiaszint

Még több infó: étrendek és a SIBO kurzusok