Alacsony melatonin szint vs. IBS

2019.12.10
Forrás: Google
Forrás: Google

Az Irritábilis Bél Szindróma (IBS) egy elég gyakori rendellenesség, a lakosság jó nagy részét érinti, melyet visszatérő hasi fájdalom vagy diszkomfort érzet kísér, kombinálva zavaró/kellemetlen bélmozgásokkal. Roppant kínosak ezek a tünetek, főleg a közösségben, munkahelyen eltöltött időszak alatt. Ezeknek a kellemetlen tüneteknek a megszüntetésére, szeretnék egy lehetséges megoldást javasolni.


Nézzük, mi köze van az emésztőrendszerhez a melatoninnak és mi egyáltalán a melatonin? 

A melatonin (N-acetil-5- metoxi-triptamin) egy hormon, amelyet a tobozmirigy termel, továbbá nagy számban az emésztőrendszer nyálkahártyájának enterokromaffin sejtjei. A melatonin fontos szerepet játszik az emésztőrendszer fiziológiájában, amely magában foglalja a gasztrointesztinális rendszer mozgásának, helyi gyulladás gátló reakcióknak és a zsigeri érzékelés (fájdalom) mérséklésének, továbbá a központi idegrendszer a működésének szabályozását.

A melatonint az IBS kezelésben potenciális szerként tartják számon, amit a kutatások is igazolni látszanak.

Feltételezett szerepe a melatoninnak az IBS kezelésében magában foglalja a fájdalomcsillapítását, szabályozását az emésztőrendszer mozgásának és az alvássegítő hatást is.

A melatonin a biztonságos szerek közé tartozik, kevés mellékhatással, javasolt napi adagja, 3 mg lefekvés előtt, amely segítheti a cirkadián kör szabályozását is.

Nézzük, hogyan függ össze a melatonin szint és az emésztőrendszer állapota


Azt már régóta tudjuk, hogy a minőségi alvás az egyik kulcsa a anyagcserének és az egészséges mentális állapotnak, teljesítő képességnek. A melatonin jó hatással bír az alvás minőségre a stressz okozta ártalmak kivédésére.

Fent említettem, hogy a tobozmirigy és az emésztőrendszer termeli a melatonint. A gyomor- bél traktusban a koncentrációja nagyobb, mint a vérben vagy a tobozmirigyben. Mérések kimutatták, hogy koncentrációja a gyomor és a bél szöveteiben 10-100x meghaladja a vérben található koncentrációját, ami arra utal, hogy a melatonin fontos szerepet játszhat az emésztőrendszerben. Döntő szerepe van a helyi bélfunkciókban: belek mozgékonysága (ingerlő, gátló hatás a bél simaizmaira), gyulladáscsökkentés, növeli a killer-sejtek természetes aktivitását és aTh2 sejtek által közvetített immunválaszokat. Kimutatták továbbá, hogy csökkenti a patológiás emésztőrendszeri gyulladások súlyosságát, például a colitis-ét.

Nagy szerepe van a hasi (zsigeri) fájdalmak csökkentésében és az ehhez társuló érzések közvetítésében, mivel a kutatások szintén rámutattak arra, hogy a funkcionális hasi fájdalomban szenvedő betegek többségénél a vizeletben kiválasztott 6- szulfatoxin-melatonin szint alacsonyabb volt, cirkadián ritmusuk amplitúdója is alul maradt az egészséges kontroll csoportéval szemben.

Mint látható az emésztőrendszer egészségének kulcsfontosságú szerep jut a melatonin termelésében. Amennyiben külső forrásból szájon keresztül szükséges pótolnunk a panaszok enyhítésére, számolnunk kell a gyulladt emésztőrendszerből adódó felszívódási problémákkal. A melatonin metabolizmusában a májnak nagy szerep jut, ezért mindenképpen fontos a mikrobiom, mikrobál helyreállítása és a máj egészséges működése.

Szájon keresztül kb. 1 óra múlva fejti ki a csúcshatását, kiürülése gyors 2-4 óra. Káros mellékhatása rendkívül ritka, esetleg előfordulhat fejfájás, kiütés, rémálmok.

Melatonin és a pszichés hatás

Egyes tanulmányok vizsgálatai során egyes melatonin szedőknél csökkent a depresszió és a szorongás, javult az általános hangulat, míg más kutatásoknál nem javultak a tünetek. Elképzelhető, hogy a végeredmény tekintetében, figyelembe kellene venni az emésztőrendszer és mikrobál általános állapotát és annak a szerepét a melatonin termelésben, felszívódásban.

Egyértelműen kijelenthetjük, hogy mint oly sok más természetes szer, a melatonin sem csodaszer önmagában, ha a táplálkozásunkra az emésztőrendszerünk állapotára nem fordítunk kellő figyelmet.

Segíthet a panaszok megszüntetésében, a súlyvesztésben, de ehhez az életmódváltás elengedhetetlenül szükséges, hiszen az, az életmód nem követhető hosszú távon, ahol a szükséges tápanyagokat, vitaminokat, nyomelemeket csakis patikaszerekkel kívánjuk pótolni!

Jó egészséget kívánva! Zita

Konzultációk és étrendekA fenti írásban és a tudományos hivatkozásban foglaltak, nem minősülnek diagnózisnak, nem helyettesítik a célirányos orvosi kivizsgálást! 

Felhasznált szakirodalom:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3949259/