Növényi étrend és lúgosító hatású ételek

Ezek a receptek nem csak salaktalanításkor jöhetnek jól. Állapottól függően a metán típusú SIBO, LIBO esetében is találhatsz megfelelőt e receptek között.

Ahhoz, hogy szerveztünk megfelelően működjön, a salakanyagoktól, toxinoktól meg kell szabadulnia. Méregtelenítésről elsősorban a májunk jut eszünkbe, valamint a széklet, de ott van még az izzadás is, a bőrön keresztüli  tisztuló folyamat. Első és talán a legegyszerűbb módja annak, hogy megnézzük hol tart a szervezetünk , megmérjük a nyál pH értékét. Szinte mindegyik patikában kapható reagens lakmuszpapír teszt csík, amivel pillanatok alatt megnézhetjük savas vagy lúgos irányba tart a szervezetünk. 

Mindemellett érdemes a testünk jelzéseit figyelni és időszakosan nagyobb figyelmet fordítanunk a máj karbantartására. Amikor funkciója lassul a májunknak, mert túl sok negatív inger éri, a felhalmozódott méreganyagokat -mint egy szemetesbe-, a zsírszövetbe foglya kijuttatni és raktározni. Ez további gyulladásos, hormonegyensúly hiányos állapotokhoz fog vezetni. 

Lakmusz tesztre külön bejegyzést találsz.


Itt a friss, vegyszermentes spenót és sóska szezon. A rostok mellett a zöldség fogyasztása az egyik legjobb módja a bélmikrobák sokféleségének növelésének. Minél változatosabb odabent, annál jobb. Bármit is főzöl, finom köret lehet mellé.

Egészséges a tofu? Megzavarja a hormonjaimat? Adhatom a gyereknek? Van egy maximális napi mennyiség, amit nem szabad túllépnem?

A növény alapú táplálkozás/étrend sem egyszerű. Egyrészt odafigyelést igényel, hogy meglegyen a napi fehérje bevitel, ráadásul úgy, hogy nem tartalmazzák a 8 esszenciális aminosavat. Másodszor a növények nagyipari termelésében nem kevesebb vegyszer használat van jelen, mint az állattartásban. Ezeket a vásárláskor érdemes szem előtt tartani. Ettől...

Tápanyagban gazdag és finom ételek receptjeit folyton keresik a vendégeim. Valahogy az elmúlt évtizedekben a zöldségek mumusokká váltak, de már látható az alagút végében a fény, hiszen egyre több étterem vette fel a menüsorába például a céklát, amiből csodás köretek készülnek. Jó párosításokkal a gyökérzöldségekből, fantasztikusan finom, az...