Szerecsendiós krémes spenót

2024.03.28

Itt a friss, vegyszermentes spenót és sóska szezon. A rostok mellett a zöldség fogyasztása az egyik legjobb módja a bélmikrobák sokféleségének növelésének. Minél változatosabb odabent, annál jobb. Bármit is főzöl, finom köret lehet mellé.

  • Laktózmentes
  • Gluténmentes
  • 1-2 Fázishoz
  • 1 adag 240 Kcal

A szerecsendió az egyik leggyakrabban használt fűszer a világon, Ázsiában gyomor-bélrendszeri betegségek kezelésére írják fel. A szerecsendióról ismert, hogy erős antimikrobiális hatást fejt ki a Gram-pozitív és -negatív patogén baktériumok ellen, különösen az Escherichia coli és a Helicobacter pylori ellen. (1.)

Hozzávalók 2 főre:

  • 1 ek. bio vaj, vagy 1 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 1/2 kisebb fej sallotahagyma, apróra vágva-vagy újhagyma zöldje, ha hisztamin problémák is vannak
  • 1 gerezd fokhagyma, összetörve- ha nem bírod egyelőre, akkor fokhagyma por
  • 1/2 tk reszelt szerecsendió
  • 200 g friss spenót, kemény szára eltávolítva-vagy fagyasztott
  • 1/4 csésze adalék és cukormentes növényi tejszín
  • 1/3 csésze reszelt parmezán (vagy vegán parmezán)

Elkészítés:

  1. Egy serpenyőben vagy wokban hevítsd fel a vajat/olajat. Közepes lángon 4-5 perc alatt párold puhára a hagymát, majd add hozzá a fokhagymát és a szerecsendiót, és további 2 percig főzd.
  2. Add hozzá a spenótot, és időnként megkeverve addig főzd, amíg el nem kezd fonnyadni. Keverd hozzá a növényi tejszínt és a parmezánt, és pár percig párold. Forrón tálald. 

Jó étvágyat! 

Forrás:

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6334305/