Terheléses vércukormérés - otthon

2021.06.21

Drámaian megemelkedett a hasnyálmirigy betegségekkel (ir, diabétesz) élők száma, és ami még inkább aggodalomra ad okot, egyre több kisgyereket és fiatalt érint. Ennek legfőbb oka az életmódban, táplálkozási szokásokban keresendő, de ahogy a A bélflóra, ismerd meg lakótársaidat előadáson is elmondom, már a megtermékenyítés során átadott ősbaktériumok is eldönthetik erre és más betegségekre való hajlamot. Tehát egyáltalán nem mindegy hogyan élünk, étkezünk már a  várandósság előtti időszakban is! Ez vonatkozik az anyára és az apára is természetesen... Másrészt a stressznek oxidatív romboló hatása van a sejtek inzulin érzékenységére, felvevő és átalakító képességére! 

A probléma meglehet összetettnek tűnik, de egy valami megnyugtathat a megoldás kulcsa a te kezedben van, életmódot váltani bárki tud sikerrel!

Éppen ezért jó döntés beszerezni egy vércukrot mérő készüléket, amivel ellenőrzés céljából, otthon is meg tudod magadnak csinálni a terheléses vércukor vizsgálatot. Természetesen ez nem lesz olyan pontos és tiszta eredmény, mint amit a laborban készítenek vénából vett mintából, de nagy előnye, hogy nem kell egy cukorsokkot okozó szőlőcukor koncentrátumot meginnod egy szuszra.  

Mielőtt a mérésre rátérnénk, nézzük meg, mik azok az értékek, amiket most mérvadónak tart az orvosi szakma. Ezekben persze lehetnek eltérések, van a szigorúbb és lazábban kezelt referencia tartományok, de orvosok között is embere válogatja, ki melyik értékre mit mond. A lényeg azt gondolom, hogy minden a normálistól eltérő értékekere figyelni kell, hiszen ezeket a jeleket időben észrevéve, megelőzhetjük a nagyobb problémát, akár gyógyszeres kezelés nélkül.

Inzulin és vércukor határértékek
Hivatalos, labor (megengedőbb) normálértékek:

Vércukor:

 • 0 perces vércukor érték: 6,1 mmol/l alatt
 • 120 perces vércukor érték: 7,8 mmol/l alatt

Inzulin:

 • 0 perces inzulin érték: 15 mU/L alatt
 • 120 perces inzulin érték: 80 mU/L alatt

Szigorúbb normálértékek (Sportkontroll, Endocare)

Vércukor:

 • 0 perces, éhgyomri vércukor érték: kezdődjön 4-essel,
 • 60 perces vércukor érték: maradjon 6-7 mmol/l alatt,
 • 120 perces vércukor érték: csökkenjen vissza a 0 perces értékre, de ne essen be az alá.

Inzulin - ha normális volt a vércukor görbe:

 • 0 perces inzulin érték: 10 mU/L alatt,
 • 60 perces inzulin érték: 50 mU/L alatt,
 • 120 perces inzulin érték: 25 mU/L alatt


Normál vércukor görbe. Forrás: Google
Normál vércukor görbe. Forrás: Google

Hogyan mérjünk...

Említettem, ez nem lesz olyan 'tiszta' mérés, mint a laboratóriumi mintavétellel, viszont nagyszerűen csekkolhatod az állapotodat. A laborvizsgálathoz, 50-100 ml glükózoldatot kell meginni a testsúlynak megfelelően. Ezt hogyan tudod kiváltani, lejjebb leírom, továbbá ami az otthoninál, de a kórházi mérésnél is fontos lenne, hogy minimum 3 időpontban mérjünk (ez óránként történik), de a legjobb a 5x visszamérés (éhomi, 30, 60, 90, 120 percenként), 30 percenként.

A legideálisabb az a vizsgálati módszer, amikor a vérmintákat 6 órán át 60 perces intervallumokkal veszik le, és határozzák meg a  glükóz koncentrációját.

Otthoni mérésnél a kíméletesebb szénhidrátokkal való töltés nagy előny, ráadásul nem kell éhgyomorral, várakoznod, szédelegned órákat. Ezt egy előző este megfőzött és teljesen kihűlt rizzsel oldhatod meg. 

 1. A lényeg, hogy előző nap max. este 7-kor legyen az utolsó étkezésed, böjtölj át egy éjszakát. 
 2. Reggel teljesen éhgyomorral, mérd meg a cukrodat, majd a testsúlyod és a fizikai aktivitásod mértékéhez viszonyítva, fogyaszd el a rizsmennyiségedet, 5-10 perc alatt.

Hogyan számítsd ki a szénhidrát mennyiségét

Testsúly kilogrammonként, 1-1.5 g szénhidrátra van szükségünk, attól függően, mennyire vagyunk fizikálisan aktívak és mekkora izomszövettel rendelkezik az illető, mennyi idős (nagyobb életkorral elég a kevesebb mennyiség).

Nézzünk egy példát...Vegyük Marikát, aki 68 kg, ülőmunkát végez, heti 2x sportol, aerob jellegűt. Neki 1 g szénhidráttal számolhatunk 68 x 1 = 68 g szénhidrát lesz szükségünk.

Ezt nem azt jelenti, hogy súlyában kell kimérnünk ennyi rizst, ez a beltartalmi értékére vonatkozik. Az alap érték meghatározásnál, mindig 100 g szárazon/nyersen mért ételnél nézzük, jelen esetben a szénhidrátét.

100 g hosszúszemű rizsben 78 g szénhidrát van, nekünk 68-ra van szükségünk: 100/78 = 1.28 g, 68 x 1.28 ~ 87 g. Tehát Marikának 87 g szárazon mért rizsre van szüksége, amit megfőz előző nap, majd reggel az első mérés után elfogyaszt.

 • Miután megetted a rizst várjál 30 percet, majd mérd meg újra, majd újabb 30 perc és mérés, egészen a 120 percig, az 5. mérésig juss el. Az adatokat ne felejtsd el rögzíteni!

Mik azok, amire érdemes figyelni és további vizsgálatokat kérni (pl. inzulin)


1. Már reggel éhgyomorra magas vércukorszint. Ez általában a 7.0 mmol/L értéktől kezdve vonatkozik, ekkor már nem is végeznek glükóz terheléses vizsgálatot. Ezzel szakorvoshoz kell fordulni!

2. Diabetikus görbe

A vér glükózszintje a kezdeti értékhez képest több mint 50%-os emelkedés mutat már 60 percen belül. ezután hirtelen zuhanni kezd, azonban egyetlen fázisban sem esik a böjtölési (éhomi) szint alá, amelyet alapértéknek tekinthetünk. Zöld vonallal jelölve.

Kép forrása: Google
Kép forrása: Google

2.  Hypoglikémiás görbe (erre akkor kapunk kielégítő választ, ha 6 órás mérésben, 60 percenként veszünk mintát)

Itt az első óra során az érték normálisan emelkedik, egészen a harmadik óra végéig teljesen normálisnak tűnik, amikor hirtelen egész mélyen esni kezd. Egy órán belül itt, 70 egységet is csökkenhet. Ettől kezdve jelentős ideig a böjtölési szint alatt maradd és csak ez után tér vissza a kiindulási szinthez. Ez a zuhanás gyakran tünetekkel társul (szédülés, remegés, homályos gondolkodás)


Terheléses vizsgálati határértékek normál vércukor, IFG, IGT és diabétesz esetén


Hogyan kerülhetjük el a hasnyálmirigy működésével kapcsolatos betegségek kialakulást, mit az inzulin rezisztencia vagy a diabétesz?


 1. Fogyassz kevesebb, de minőségi szénhidrátot . Hagyd el a mindenféle finomított szénhidráttartalmú ételeket és italokat.. Ide tartozik a cukor, fehér liszt, kukoricából készült édesítők (eritrit,xilit..). Ezek ugyanolyan stresszételek mint az allergének. Használj kevés, de természetes édesítőket, mint a méz, nyers cukor. A napi ajánlott bevitel mennyisége függ az anyagcseretípustó, fizikai aktivitástól! Senkinek sem ajánlom, hogy 60 g alá csökkentse a napi bevitelt (főleg hosszú távon), az hormonegyensúly zavarokhoz vezet.
 2. Minőségi reggeli, minőségi zsírokkal. A zsír lelassítja az emésztést, lassabban szívódnak fel a belekből és eltelít, tehát nem emeli meg hirtelen a vér cukorszintjét. Jó választás a máj, tojás, hal, velő, paradicsommal, gombával
 3. Legyen nálad mindig nasinak való. Délután 15-17 óra között, amikor újra leesik a vércukor szintje, és ilyenkor sóvárognak a legtöbben valami édesség után. Készülj fel rá előre, akkor elkerülheted azt, hogy hirtelen valami vackot egyél. Lehet ez dióféle, tökmag, szárzeller, répa keveréke. Szóval keverd a jó zsírokban, szénhidrátokban gazdagabb feldolgozatlan ételeket.
 4. Tarts időszakos böjtöt, én az 5:2 ajánlom, amikor a szervezeted nagytakarítást tud végezni, regenerálva önmagát. Ekkor a zsírraktárokból nyer a szervezet energiát, ami segíthet az ideális testsúly elérésében és megtartásában is. 
 5. Tanuld meg kezelni a stresszt, ha jelen van az életedben...sajnos olyat én sem ismerek akinek nincs...Találj olyan hobbit, ami nem emeli az adrenalin és a kortizol szintet az egekbe, hanem a paraszimpatikus idegrendszert kapcsolja be, ezzel is segítve a szervezeted regenerálódását és az egyensúlyát.

Nagyon jó egészséget kívánok szeretettel! Z <3


Kérdésed lenne? Írj bátran

Hasznosnak találtad az írásom? Akkor kérlek oszd meg, segítve ezzel az ismerőseidnek is!