Táplálékkiegészítők, mikre érdemes figyelni

2022.12.05

Modern világunkban, a fejlett társadalmakban egyre nagyobb számban érhetők el szabadon, a különböző vitamin, enzim, pre-, és probiotikus vagy ásványi anyag kiegészítők. A NEBIH 2021 felmérése szerint a megkérdezettek kb. 56 százaléka havi 5.000-15.000 Ft között költ étrend-kiegészítőkre. A felmérésben résztvevők majdnem 90%-ka gondolja úgy, hogy fontos szerepet játszanak a betegségek megelőzésében, ugyanakkor 80%-ban tisztában vannak azzal, hogy fogyasztásuk veszélyeket is rejthet magában. 

Mostani bejegyzésem apropóját is a hozzám fordulók levelei adták. Egyre többen élnek olyan psziché szorongások között (sajnos sok oldal ezt erősíti is az írásaival), mint az, hogy létfontosságú (bélflórára gondolva elsősorban) élelmiszereket ne fogyassz, vagy az, hogy az állapotod javulását csakis a 'tetemes' mennyiségű táplálékkiegészítők szedésével érheted el. Ez a szuggesztió annyira bejön sokaknál, hogy ha elfelejti vagy valami miatt nem tudja bevenni, az már pánik szerű tüneteket okoz. 

Bizony szükségünk van a vitaminok, ásványi anyagok vagy a pre-, és probiotikumok pótlására, de annak ésszerű adagolását szem előtt tartva. 

Másrészt gondolj bele, ha nincs megfelelő minőségű tápanyag bevitel az étkezéseiden keresztül, és ezzel nem táplálod a bélflórádat, akkor ezek a kiegészítők önmagukban semmit nem érnek majd!

Számos kérdés felmerül a használatukkal kapcsolatosan, nézzünk át párat, hogy tudatosabban választhass....

Ez az írásom (is) a saját véleményemet tükrözi, alapjául a tanulmányaim és kutatási eredmények/publikációk szolgáltak.

Minden táplálékkiegészítő minőségi termék?

A vitamin-kiegészítők 95%-a szintetikus!

A kiegészítők néha gyulladást okozó olajokat vagy mesterséges színezékeket tartalmazhatnak, amelyek hozzájárulhatnak a gyulladás kialakulásához vagy fellobbanásához. Ezen felül, még nehézfémeket vagy növényvédőszer-maradványokat is tartalmazhatnak. A táplálékkiegészítők nincsenek megfelelően szabályozva itthon sem, nem kell m inden esetben hatósági vizsgálat, sőt mivel a kiegészítők nem minősülnek gyógyszernek ezért OGYI vagy OÉti engedély/vizsgálat sem kell, így előfordulhat, hogy olyan étrend-kiegészítőket találsz, amelyek nem is tartalmazzák a leírásban szereplő tápanyagok mennyiségét sem. A "természetes" jelzésű étrend-kiegészítőknek csak a természetes formájuk 10%-át kell tartalmazniuk, ami azt jelenti, hogy továbbra is 90%-ban szintetikus lehet! Ebben a tekintetben pedig az MLM termékek még nagyobb eltérést mutathatnak, hiszen ez a forgalmazási mód, még kevesebb hatósági vizsgálatot követel meg, illetve elfogadja a cég által akár magánlaborban készíttetett vizsgálati eredményeket. 

Vannak minőségi kiegészítők, csak tudnod kell, mit keress. Éppen ezért egyetlen olyan márka sincs, amit kizárólag ajánlok. Különféle cégek termékeit használom én is és ajánlok a vendégeimnek.

A legelőnyösebb/hasznosabb formulát használod?

A tápanyagok nem minden formája egyenlő hatásfokú. Egyes formák jól felszívódnak, mások nem. Például a folsav baromság, és nagyon rosszul szívódik fel, ezért inkább folátot (B9) vagy metilfolátot kellene keresned. Sok cég a tápanyagok gagyi formáit használja, mert OLCSÓK, de nem hatékonyak. A C-vitamin egy másik gyakori példa. A legtöbb étrend-kiegészítő aszkorbinsavat tartalmaz, amely csak egy frakció egy kivonat, izolátum,  szemben a teljes étendi C-vitaminnal, amely a teljes molekulát tartalmazza. A teljes értékű C-vitaminnak az alábbiakat is kellene tartalmaznia az aszkorbinsav mellett: rutint, bioflavonoidokat, K-faktort, J-faktort, P-faktort, tirozinázt, aszkorbinogént és egyéb összetevőket.

Mindent megkapsz ahhoz, hogy ezek a kiegészítők hatékonyak is legyenek a számodra?

A vitaminok és ásványi anyagok hatással vannak egymásra. A tápanyagoknak NEM elszigetelten kell működniük. Egyes tápanyagok nem működnek jól a szállításához szükséges és megfelelő co-faktorok nélkül. Ezeket lehet nem használod jól vagy sehogy, mert nem tudsz róla. Másrészt, ha egy vitamint elszigetelten veszel be, akkor a szervezeted felhasználhatja azokat a tápanyagokat, amelyeket annak  a hasznosulásához/felszívódásához szükségesek, ami hozzájárulhat a tápanyagok hiányához.

Erre bizonyíték lehet a haj analízis vizsgálat. Például a magnézium gyakran elveszik ahelyett, hogy a sejtben maradna, mert alacsony a nátrium-, kálium-, bór- és/vagy B6-vitamin szintje.

A magas kalcium és magnézium a hajban azt jelzi, hogy nem hasznosul a sejtekben, kikerül a perifériákra.
A magas kalcium és magnézium a hajban azt jelzi, hogy nem hasznosul a sejtekben, kikerül a perifériákra.

Az aktuális állapotodnak megfelelő dózist szeded?

Ha nem veszel be eleget valamiből, előfordulhat, hogy nem kapod meg a szükséges adagot. Az RDA/RDI az ajánlott étrendi mennyiséget/bevitelt jelöli a dobozon. Ezek a hatóság által ajánlott minimális mennyiségű tápanyagokat jelentik. Gyakran azt gondoljuk, hogy csak el kell érnünk ezeket a mennyiségeket, és már fedezzük is a szükségletünket. De ezek a feltüntetett ajánlások csak bizonyos problémák megelőzésén, illetve az egészség optimalizálásán alapulnak. Például a jód RDA-ja csak a golyva megelőzésére szolgál, nem az egészségre gyakorolt hatásán, illetve az egyéni igényt nem veszi figyelembe (nem is lehet).

Az optimális szintek gyakran eltérőek, és akár az ajánlott minimális mennyiség 100-szorosát is elérhetik.

Szükséged van pótlásra vagy éppen túl sokat szedsz valamiből?

A túl sok réz mérgező lehet. Becslések szerint a nők 80%-ban réz toxicitás feltételezhető. Kutatások rámutattak arra, ez mennyire összefügg az ösztrogén dominanciával, illetve az emlődaganat kialakulásának kockázatával is. 

Túl sok D-vitamin okozhat kalcium felhalmozódást, plakkokat a lágy szövetekbe, például a szívbe, az ízületekbe vagy a vesékbe. Nem minden felesleges tápanyagot pisilünk vagy kakilunk illetve izzadunk ki, ahogy azt sokan hiszik!

A táplálékiegészítők önmagukban nem gyógyítanak meg!

Ez ugyan úgy igaz, arra is, hogy lecseréled a tejet a doboz növényire, a glutén tartalmú liszteket gluténmentesre, vagy a cukrot valamilyen cukoralkoholra. Ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy egészségesebb is. Nézd meg az összetevőket és meglátod mennyi (akár rákkeltő) adalékanyag lehet benne, vagy mint pl. a cukoralkoholok/szintetikus édesítőszerek, tartósítószerek negatív hatással lehetnek a bélflórára.

Ezek a kiegészítők nem tudnak kivezetni  téged a problémádból, a stressz csökkentése, az étrend, életmód vagy az idegrendszer szabályozása nélkül. Nem helyettesíti a megfelelő étrendet, életmódot a jobb bélrendszer érdekében. A kiegészítők önmagukban nem javítják a menstruációt. A táplálékkiegészítők csak ezt tudják - a megfelelő étrend és életmód kiegészítői.

Rendszeresen kapok olyan üzeneteket, amelyek gyakran erről szólnak (vagy számonkérnek engem az írásaimban olvasottak miatt): "sok hónapja (vagy év/évek) dolgozom  együtt az orvosommal/dietetikusommal, táplálkozási tanácsadómmal, és kisebb vagyont költöttem konzultációkra, laborvizsgálatokra, tesztekre és megannyi kiegészítőre, és mégsem vagyok jobban, nem kerültem közelebb a megoldáshoz, mint amikor elkezdtük." Vagy "mindenféle vizsgálaton voltam már. Sok étrend-kiegészítőt szedtem, diétáztam az év során, de még mindig csupa küzdelem és rosszullét." 

Mit tanácsolsz Zita?

Lényeges tudnod, hogy nem  alakulnak ki krónikus egészségügyi problémák az étrend-kiegészítők hiánya miatt.

Ami oda vezetett, hogy kialakult valamilyen hiány állapot vagy betegség, azt az étkezési szokásaidnak és életmódodnak 'köszönheted'. Tetszik vagy sem, fáj vagy sem az, hogy bekövetkezik egy állapot romlás, az elsők között szerepel minden kutatási vagy orvosi platformokon is, hogy nem étkeztél megfelelően! Természetes közrejátszhatnak olyan események is, mint egy vírus-, vagy baktériumfertőzés következtében kialakuló pajzsmirigy vagy hasnyálmirigy működési rendellenesség, de még akkor is ott van az, hogy miért is gyengült meg úgy az immunrendszered (a belekben élő mikroorganizmusok az immunrendszer minimum 70%-át adják), hogy egy vírus vagy baktérium fertőzés ilyen hatással lehetett rád!? Érdemes számba venni, mennyi feldolgozott, finomított, illetve adalékanyagokkal, hozzáadott cukrokkal (főleg gyümölcscukor) terhelt ételt ettél, vagy mennyi alkoholt, szánsavas üdítőt, energia ital fogyasztottál azt megelőzően....

A kiegészítők valójában folyamatos gyulladáshoz is vezethetnek

A táplálék-kiegészítők akár a bélben (és a testben) folyó gyulladások forrásai is lehetnek. A rossz minőségű kiegészítők gyulladást okozó olajokat, mesterséges színezékeket, olcsó töltőanyagokat tartalmazhatnak, amelyek hozzájárulhatnak a gyulladáshoz. Az is lehetséges, hogy még a természetes vagy kiváló minőségű étrend-kiegészítők, például a gyógynövények összetevői továbbra is piszkálhatják (pl. ashwaganda) a rosszul működő immunrendszert. Ha a bél irritált vagy gyulladt, még a legjobb minőségű étrend-kiegészítők is hozzájárulhatnak a folyamatban lévő gyulladáshoz. Időnként a legjobb gyógyító stratégiák kezdetben nem is tartalmaznak kiegészítőket, például a SIBO és IBS kezelésében sem.

Gondoljuk át a kiegészítőket

Beszéljünk néhány étrend-kiegészítőről, amelyeket érdemes lenne újragondolni. Ezek közül sok meglephet, mert gyakran népszerűsítik őket, mint fontos kiegészítőket, és még sok úgynevezett funkcionális szakember is ajánlja őket minden ügyfelének.

Ne feledd, hogy a tápanyagok nem működnek elszigetelten, és a természet úgy hozta létre az élelmiszereket, hogy a tápanyagok megfelelő kombinációját tartalmazzák, amelyek együtt működnek! Tehát amikor kiegészítjük, gyakran izoláljuk is a tápanyagokat. Vess egy pillantást az alábbi ásványkerékre. Valamely ásványi anyag hiányát vagy anyagcseréjének megzavarását okozhatja egy másik ásványi anyag túlzott mennyisége.


D-vitamin (ami helyesebben inkább hormon)

Ez egy nagy téma, de ezt jó, ha tudod a D-vitamin szedésével kapcsolatban. Napozásból is előállíthatunk D-vitamint (ez a legjobb pótlási mód), amely szulfát formájú és vízben oldódik. Ez a forma szabadon terjed a véráramunkban. Gondolj bele, tényleg káros a nap, ahogy állítják? Vajon akkor a bőrdagantos vagy egyéb kóros elváltozások miért nem a tűző napon dolgozó pl. útépítők között gyakori, hanem a napon keveset tartózkodó irodai dolgozok között fordul elő az esetek többségében.

Az étrend-kiegészítők szulfátlanok és NEM oldódnak vízben. Szállításukhoz LDL-koleszterinre van szükség, és korlátozott előnyökkel, hatással járnak a szulfát formához képest.

A D-vitamin emellett fokozhatja a kalcium mozgását a csontokból és a lágyszövetekbe. Gátolja a retinális A-vitamint a májban, ami gátolja a cereluplamin termelődését, ami hozzájárulhat a vas és a réz toxicitásához. A magnézium szintén óriási szükséglet a D-vitamin aktiválásához a szervezetben, amely a legtöbbször hiányzik.

Ha alacsony a D-vitamin, az gyakran inkább tünet, mint kiváltó ok, amelyet egyszerűen pótolni kell. A gyulladás az egyik ilyen lehetséges kiváltó tényező.

Cink

Ez az ásvány most HATALMASAT megy, mivel az immunrendszer támogatására népszerűsítik. De ha a cinket helytelenül használják, az ugyanolyan könnyen csökkentheti az immunválaszt, mint ahogy fokozhatja azt.

A cink önmagában nem csoda ásvány. Más ásványi anyagokkal kell stabilizálni. Hosszan tartó túlzott cinkbevitel króm-, réz-, vas- vagy mangánhiányhoz vezethet. Nézd csak meg az ásványkeréken, melyik antagonistája (ellenható) vagy szinergistája (együttható) a másiknak....

Az olyan étrend-kiegészítőket, mint a cink, óvatosan kell kezelni, és gyakran csak kis mennyiségű táplálékkiegészítőt igényelnek rövid ideig, a társ faktoraival együtt. Gyakran mondom a vendégeimnek, hogy igyekezzenek több biológiailag hasznosítható cinkben gazdag élelmiszert bevinni étrendjükbe, amik itthon is beszerezhető például vörös húst, tojást és májat.

Kalcium

Általában a csontok egészsége érdekében népszerűsítik, azonban a legtöbb esetben a kalcium vakon történő bevétele valójában több csontproblémát okozhat. A magnézium jelentőségére a kalcium pótlással szemben, a csontozat egészségére gyakorolt hatásaik aspektusából, már számos kutatás rámutatott.

Vas

A vashiányos vérszegénység diagnózisa gyakori. Azonban az alacsony vasszint általában NEM a probléma gyökere. A vas 95%-a elraktározódik a szervezetben, és könnyen felhalmozódhat, és biológiailag elérhetetlenné válik. A vas-kiegészítők szedése nemcsak hogy nem oldja meg a problémát, hanem új problémákat is okozhat, vagy meglévő problémákat táplálhat.

Ráadásul sok félkész és kész ételhez vasat is adnak például  E579 Vas(II)-glukonát, E585 Vas(II)-laktát.

Ahhoz, hogy megtudd tényleg vaspótlásra szorulsz-e, a teljes vas panel vizsgálatot érdemes elvégeztetni a nagy labor mellet:

  • vas
  • transferrin
  • ferritin
  • szolubilis transferrin receptor
  • transferrin szaturáció

Multivitaminok

Nem kedvelem a multivitaminokat.... ritka kivétellel sosem ajánlom!

Még soha nem láttam olyan multivitamint a piacon, amit bárkinek nyugodtan ajánlhatnék.

Túl sokan hiszik azt, hogy mindaddig, amíg beszedik a napi multivitamint minden oké, és teljesen elegendő a szervezetük számára. Nem úgy van az! Ez megint olyan pszichés izé....megnyugtatás...

Ezeknek a termékeknek a többsége olyan vacak formájú tápanyagokat tartalmaz, amelyek nem is szívódnak fel vagy nem megfelelően hasznosulnak a szervezetben, tartalmaznak olyan tápanyagokat, amelyek akár valójában toxikus hatásúak is lehetnek egyeseknek, például a réz vagy a vas. Ezek a készítmények ráadásul minimális mennyiségű tápanyagot tartalmaznak, amelyek hiányt okoznak az embereknek, és hamar. Lásd feljebb az ásványkereket megint....

Azt is hozzátenném, hogy a legtöbb ember emésztőrendszere nem is elég egészséges ahhoz, hogy megfelelően lebontsa és felszívja a tápanyagokat (még ha jó is a formula).  

C- vitamin

Mint korábban említettem, sok cég használ gagyi formát, mert olcsók, de nem hatékonyak. A C-vitamin egy másik gyakori példa. A legtöbb étrend-kiegészítő aszkorbinsavat tartalmaz, amely csak egy héj, szemben a teljes élelmiszer C-vitaminnal, amely a teljes molekula.

A legtöbb aszkorbinsavat GMO kukoricából állítják elő, azt sajnos nem tudjuk, hogy ez hozzánk is eljuthat -e. Illúzióim ebben a tekintetben se nagyon vannak, hiszen hallhattuk a hírekben, hogy 'utaztatnak' húsokat, gabonákat és egyéb árukat az élelmiszer és adóhatóságokat is kijátszva....

Izolált formában az aszkorbinsav (AA) mentes a C-vitamin co-faktoroktól, és valójában KIMERÍTHETI a mellékvesékben a C-vitamint, ahol a szervezetben lévő összes C-vitamin 90%-a raktározódik (a C-vitamint a mellékvesékben használják fel a kortizol előállítására) .

Az AA kimeríti a szervezet réztartalmát, és elpusztítja a szervezet rézszállító fehérjéjét, a cöruloplazmint. A biológiailag hozzáférhető réz AA-val való elvesztése problémákat okoz az egészség minden területén. 

A réz szükséges a vas szabályozásához és az oxigén felhasználásához, így amikor az aszkorbinsav kimeríti a réz mennyiségét, nagyon sebezhetővé teszi a szervezetet a krónikus és akut betegségekkel szemben.


Fontos, hogy alaposan ismerd a tápanyagokat és a szervezted működését, hogy a legtöbbet hozhasd ki minden olyan étrend-kiegészítőből, amelybe esetleg befekteted a pénzedet, amiért megdolgoztál keményen. Hogyan működnek együtt a tápanyagok, hogyan befolyásolja a táplálkozás és az életmód a tápanyagokat, hogyan tudod javítani a tápanyagok felszívódását? Ha kevés a tápanyag, akkor a kiváltó okokat is meg kell vizsgálni, és nem csak a kiegészítőket kell 'tűzoltásra' használni.

Vendégeimmel ezen is dolgozunk, és én is próbálok lépést tartani az ismeretekben, hogy segítsek a tápanyagokkal kapcsolatos ismeretterjesztésben. És nem csak azt kutatjuk, hogy mi lehet hasznos kiegészítő-k, hanem azon is dolgozunk, hogy megvizsgáljuk, hogy a tápanyagok miért nincsenek egyensúlyban.