Savanyú káposzta, répával

2021.10.25

Sós felöntőlé nélkül készülő változat

A tökéletes ízű savanyú káposzta elkészítése rendkívül egyszerű és problémamentes. Nincs szükség díszes felszerelésre vagy fahordókra! Az egyetlen munka a savanyú káposzta elkészítésében az előkészítés, aztán a káposzta erjed és kész! Hidegen készítjük, csak alapvető hozzávalók és néhány nap türelem a titka a legegyszerűbb savanyú káposzta elkészítésének! 

Tejsavas erjedés jön létre anélkül, hogy bármi ilyesmit hozzáadnánk, ez pedig rendkívül hasznos tápanyag a bélbaktériumaink számára. Ettől függetlenül, akik SIBO-ban és/vagy hisztamin intoleranciában szenvednek, nekik a gyógyulásukig várniuk kell erre az isteni fogásra.

Amikre szükséged lesz

 1. Fejes káposzta - Nagyjából egy közepes méretű zöld- vagy vöröskáposzta szükséges egy literes üveg megtöltéséhez. Ez tisztán szubjektív, és nem szükséges lemérni a káposztát a pontos méréshez. Csak válassz ki egy fej káposztát, amely "közepes" méretűnek tűnik.
 2. Kezeletlen kősó/himalaya/parajdi - A só és a káposzta aránya; két evőkanálnak só minden fej káposztához. A sónak több célja van. Kiszívja a káposztából a nedvességet, hogy létrehozza az erjedési folyamathoz szükséges folyadékot, valamint megóvja a káposztát a rossz baktériumok szaporodásától, miközben a jótékony baktériumok kialakulnak. Ne tartalmazzon hozzáadott jódot vagy más kezelőszert, mert akkor nem fog megindulni a fermentáció!
 3. Nagyobb üvegtál (ne használj, ha lehet műanyagot vagy fémet) - Ennek a tálnak elég nagynak kell lennie ahhoz, hogy egy teljes fej káposzta elférjen benne, miután felaprítottuk.
 4. Káposzta döngölő - Ha nincs káposztaverőd, akkor egy fakanál vagy egy fa húsklopfoló is megteszi. A döngölés folyamata kritikus fontosságú, mert kivonja a fermentációs folyamathoz szükséges vizet. Ha egyszerűen csak vízzel öntöd fel anélkül, hogy kivonnád a vizet a káposztából, akkor a víz-só arány felborul, ami az erjedés kudarcához vezet.
 5. Befőttes üveg - Arra figyelj, hogy jól elmosott, forró vízzel átöblített legyen! Ha van mosogatógéped, abban a legjobb kimosni. Ne fertőtlenítsd klóros vagy egyéb szintetikus vegyszerekkel. Ha klór marad benne, az megakadályozza a lactobacillus szaporodását.
 6. Fedő - Lehet kapni speciális fedőket, direkt fermentáláshoz. Én nem használom ezeket, de aki szeretne, ilyet is használhat, de nem szükséges. Sima befőttes üveg csavaros fedele is megteszi, arra figyelj, lazán legyen felcsavarva, hogy a levegő áramlását és az gázok távozását biztosítsa.

Hozzávalók 16 adaghoz (ez nem az üvegek számát jelenti)

 • 1 fej káposzta, közepes méretű
 • 2 evőkanál só
 • Tetszés szerint választható fűszerek: fekete bors, kömény stb.
 • Opcionális mennyiségben keverhető hozzá aprított sárgarépa, kockára vágott hagyma, koriander stb.

Tápanyag infó 1 adagban: Kalória: 14 kcal | Szénhidrát: 3g | Fehérje: 1g | Zsír: 1g | Telített zsírok: 1g | Nátrium: 882 mg | Kálium: 97 mg | Rost: 1g | Cukor: 2g | A-vitamin: 56 NE | C-vitamin: 21 mg | Kalcium: 23 mg | vas: 1 mg


Elkészítés

 1. Vizsgáld meg a káposztát, és távolítsa el a rothadás vagy zúzódás jeleit mutató külső leveleket. Ezeket a leveleket odaadhatod pl. a baromfiknak vagy hozzáadhatod a komposzthalomhoz.
 2. Távolíts el 2-3 db egészséges levelet, amit tegyél félre későbbre.
 3. Távolítsa el a torzsát, amit félre tehetsz későbbre zöldség alaplé készítéshez, vagy  mehet az állatoknak és a komposztba.
 4. A maradék káposztát vágd szép szálasra, mintha a káposztasalátához.
 5. Tedd a felaprított káposztát egy nagy tálba, és szórd meg a sóval.
 6. Miután a káposztát és a sót alaposan összekeverted, hagyd a káposztát 10-15 percig állni. Amikor elkezd összeesni, akkor a só elkezdett dolgozni, és kiszívja a nedvességet.
 7. A káposzta döngölővel/fakanállal/klopfolóval ütögesd a káposztát, hogy kinyomd a maradék vizet. Ennek a lépésnek legalább 10 percig kell tartania. Ha úgy tűnik, hogy a káposzta 10 perc elteltével sem esik össze, hagyd  állni még 30 percig, és azután folytasd a döngölést. A végeredmény térfogatának körülbelül harmadával kell lennie, mint amikor elkezdted.
 8. Tiszta kézzel töltsd meg az üvegeket, használd a döngölőt, hogy kinyomd a levegő buborékokat a káposzta közül. A káposzta kinyomott levére szükségünk van!
 9. Miután a káposztát beletöltötted az üvegekbe, a tál alján lesz maradék lé. Ezt felhasználjuk, de először a félretett egész káposztalevélből vágjál le egy akkora részt, hogy lefedje a felaprított káposztát, hogy az a folyadék felszíne alatt maradjon majd. Nagyon fontos, hogy az összes káposzta a folyadék felszíne alatt maradjon, különben megpenészedik. Töltsd fel az üveget a maradék káposzta levével, és hagyj körülbelül 2-3 cm helyet a tetején. Ezzel elkerülhető, hogy erjedés közben kifolyjon az edényből. 
 10. Hagyd a pulton szobahőmérsékleten kb. 3-5 napig kell az erjedéshez (attól függően, hogy mennyire meleg/hűvös a konyhád). Észre kell venned az erjedést (buborékok képződnek), és a szag savanyú/savas lesz. Ezután az edényt hosszú távon, hideg helyre téve (hűtőszekrénybe, pincébe), ahol akár egy évig is eltartható.

Jó egészséget, fermentálást kívánok szeretettel! Z <3

Kapcsolódó tartalom...Fermentálás videó, sós felöntőlével