Paraziták az emésztőrendszeredben?

2021.01.15

Kérlek, nehogy hibáztasd magadat, ha felmerül a lehetősége annak, hogy esetleg te is érintett vagy! 

Először is akinél kiderül, hogy van valamilyen élősködő az emésztőrendszerében, az nem azt jelenti, az illető koszos! Ráadásul nem is biztos az, ha az anusod viszket akkor már baj van, és ha nem viszket az sem jelenti azt, nincs parazita benned. Na jó nem húzlak tovább, nézzük miért is érdekelhet téged is ez :)) azon kívül, hogy elég gyakran találkozom az elmúlt időszakban a paraziták okozta emésztőrendszeri és egyéb panaszokkal.

 Egy fonal vagy orsóférget, simán be tudunk nyelni bárhol, elég kapaszkodnod a buszon, megfognod egy kilincset, vagy megsimogattál egy cicát, megvakarod az orrodat, hozzányúlsz szádhoz és már be is jutott a szervezetedbe. De nézzük meg együtt, miért is fontos ez nem csak az általános állapotod szempontjából, de a betegségek kialakulásának megelőzése céljából is.

Az élősködő olyan élőlény, amely egy másik szervezeten vagy szervezetben él, és a létfenntartásához szükséges anyagokat részben vagy egészben ettől a szervezettől vonja el!

Az itthon általában előforduló bélférgek fajtái:

 • Cérnagiliszta, ez a leggyakoribb.  Elsősorban gyermekkorban, gyermekközösségekben gyakori. Az egyedüli fertőzőforrás a féreggel fertőzött ember. Az újabb fertőzés, a környezetben, a körmökön, a ruházaton, az ágyneműn, vagy a házi porban található peték lenyelésével veszi kezdetét. Legveszélyesebb szövődménye a vakbél krónikus gyulladása.
 • Ostorféreg, a második helyre került. Ez a bélparazita a talaj útján terjed, ezért lényegesen nagyobb arányban található vidéken, mint a városi lakosság körében. Az újabb emberi fertőzés, a már fertőzött egyén székletével ürülő peték lenyelésével veszi kezdetét. Szövődménye az anémia (vérszegénység) lehet.
 • Orsóféreg, a harmadik befutó, szerencsére ritkán fordul elő, ehhez igencsak mostoha körülmények, higiénés állapotok kellenek. Tisztítatlan szennyvízzel öntözött, nyersen fogyasztott, mosatlan gyümölcs és zöldségfélék fogyasztásával történik + primitív személyes higiéné. Szövődménye gégében vizenyő -fulladás, bélelzáródás.
 • Fonalóc vagy Trichinella, ami elsősorban vaddisznóhús vagy disznótoros nyers vagy füstölt ételek útján kerül be a szervezetbe. A lárvákat tartalmazó, elégtelenül kezelt húsok elfogyasztása után jut a szervezetbe. Legdurvább szövődménye a szívelégtelenség, ritmuszavar.

Háziállatoktól beszerezhetők:

 • Galandférgesség
 • Hólyagférgesség
 • Toxoplasmosis

Miért érdekelhet ez téged?

Olvasd ehhez tovább!

Vegyük példának az egyre gyakrabban előforduló pajzsmirigy működési zavarokat és /vagy autoimmun betegségeit és miért rendkívül fontos, hogy időben észre vegyük és kezeltessük.

A belekben található parazita óriási károkat okozhat, és képes hatni a bél permeabilitására (áteresztő képessége), ételérzékenységre és tud autoimmun, de daganatos betegségeket is, okozni. Mindezt úgy, hogy a férgek a szaporodásuk és tápanyag felvételük anyagcsere végterméke, a bél falán gyulladásokat okoz azáltal, hogy ott kórós mucus (nyálka) képződik, rakodik le. Ezzel a gazdatest tápanyafelvételére, vitamin szintézisére és hormon szekréciójára lesz negatív hatással. Tehát ennek a következménye lehet a tápanyaghiányból, gyulladásból kialakuló, vérszegénység, hormonegyensúly hiány okán kialakuló betegségek.


Lyukas bél szindróma/gyulladt bélnyálkahártya
Lyukas bél szindróma/gyulladt bélnyálkahártya


Leggyakoribb tünetek:

 1. Fáradékonyság, gyengeség
 2. Homályos gondolkodás
 3. Fejfájás
 4. Anémia
 5. Nyálka a székletben
 6. Puffadás, gézképződés
 7. Hasi fájdalmak
 8. Hasmenés/székrekedés
 9. Hányinger/hányás
 10. Láz/hőemelkedés
 11. Bőrkiütések
 12. Indokolatlan fogyás
 13. Férgek látható jelenléte a székletben
 14. Hajhullás
 15. Végbélviszketés
 16. Hisztamin reakciók
 17. Allergia/intolerancia
 18. Szorongás, hangulatingadozás
 19. Kellemetlen szájszag


Kivizsgálásnak módja:

 • Székletteszt
 • Vérvétellel

Érdemes az időszakosan, egészségügyi állapotunk ellenőrzése céljából levett vérvételünk eredményeit megnéznünk, ebben általában szerepelnek azok vizsgálatok, amik jelezhetik az orvos, de a mi számunkra is, az élősködök jelenlétét a szervezetünkben. Természetesen ezek az értékek nem csak ezt jelezhetik, ezért mindenképpen ellenőriztessük a kezelőorvosunkkal, és ha szükséges, székletvizsgálattal egybekötve, megfelelő féreghajtó szerekkel kezelve.

Alábbiak utalhatnak a vérvizsgálatban erre:

 1. Eozinofil - emelkedett szintje
 2. Neutrofil - emelkedett szintje


Pár javaslat, hogyan előzheted meg:

 • Alapos kézmosás, higiéniai szabályok betartása
 • Kerüld a nyers halak, húsok fogyasztását
 • Egyes országokba ha utazol, kerüld a mosatlan zöldségek, gyümölcsök fogyasztását és azokat az éttermeket, ahol nem tudsz megbizonyosodni a higiéniáról  
 • Háziállatodat rendszeresen ellenőriztesd és féregteleníttesd
 • Természetes féregható szerek használata: pl. fokhagyma, terápiás oregáno olaj, grapefruitmag kivonat, üröm, gyömbér, szegfűszeg, kovaföld

A féreghajtással egy időben érdemes elkezdeni az emésztőrendszer és a bélflóra regenerálását, minél hamarabb megszabaduljon a kóros nyálkától, gyulladásoktól és a legkevesebb maradandó kár nélkül tudjon a szervezeted működni!

Segítségre van szükséged ehhez, keress bátran!

Jó egészséget kívánva! ZFelhasznált szakirodalom:

 1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/?term=Raji%C4%8D%20B%5BAuthor%5D&cauthor=true&cauthor_uid=26230132
 2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7175113/
 3. https://thyroidpharmacist.com/articles/6-different-hashimotos-root-causes/<br>
 4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10959126/
 5. https://tyblk.info/azZKffoDdl/lvHp0fucGLiUpT2/?esub=-7EBRQCgQAAHNX8s2wAwN9OjOdOhKaEw6TmwADD_rqAWARDRoRDSIRDUIRDVoDSFUHbmwxf2FkY29tYm__WlczVW9FTWoAA2dL&rid=-7EBNQCgQAAHDNsAMABgEBEREKEQkKEQ1CEQ0SAAF_YWRjb21ibwEx&site_option=0