Nehézfémek-Barátok vagy ellenségek?

2020.02.21

A nehéz fém mérgezés tulajdonképpen a különféle nehézfémek felhalmozódása a szervezetben. Környezeti és az ipari szennyezés hatásainak ki van téve a szervezet nap mint nap, továbbá az ételeink amit megeszünk, a víz amit iszunk és amiben fürdünk, a levegő amit belélegzünk szintén tartalmaz ilyen anyagokat.

Természetesen, számos fém - mint a cink, réz és a vas- fontos része a szervezetünk működésének, de csak kisebb mennyiségben. Nagyobb dózisban kellemetlen tüneteket okozhat.

Ezek lehetnek:

  • Fejfájás
  • Alhasi fájdalmak
  • Hányinger, émelygés
  • Hányás
  • Hasmenés
  • Fáradékonyság
  • Légzési nehézségek
  • Hajhullás

Súlyosabb esetekben előfordulhat:

  • Homályos gondolkodás
  • Égő, bizsergő, viszkető érzés
  • Krónikus fertőzések
  • Látási zavarok
  • Hormonegyensúly hiány (májfunkció romlása)
  • Álmatlanság
  • Részleges bénulás - paralysis


Mi köze ennek a hormonegyensúlyhoz?

Májunk az egyik legkeményebb dolgozó a szervezetünkben. Segít lebontani a megemésztett táplálékot, tárol esszenciális vitaminokat és ásványi anyagokat, eltávolítja a toxinokat a szervezetből és számos más egyéb mellett hormonokat alakít át (pl. T4-ből, T3-at, progeszteron és ösztrogén szintjének egyensúlya).

Tehát nyilvánvaló, nem kérdés az, miért vigyázzunk e szervünkre és ügyeljünk annak egészséges működésére.

A legtöbb hormonegyensúly zavar (pl. ösztrogéndominancia, pajzsmirigy alulműködés) vagy hiány az emésztőrendszer gyulladásából és a máj elégtelen működéséből fakad. Ezért is tartom kiemelten fontosnak, figyeljük a testünk jelzéseit és próbáljunk minél kevesebb 'szemét kaját' - finomított, többszörösen feldolgozott, adalékanyagokkal felturbózott ételeket fogyasztani. 

Ne az utolsó, már a tünetekkel terhelt állapotban kezdjünk el kapirgálni és rohangálni az orvoshoz! Ez egyéni felelősség és igény!

Azok a kik rendszeresen félkész és kész ételeket fogyasztanak, rendelnek, azok fokozott veszélynek vannak kitéve.

A microbiome (velünk élő baktérium barátaink) szempontjából és itt az 'egészségest' értve ezalatt, a nyugati világ lakosságát csak a patológiás eltérések okán vizsgálják lassan. A nyugati-típusú étrend, ami szinte csak a feldolgozott, finomított és módosított zsírokkal teletömött junk foodot takarja, ide vezetett.

A mediterrán vidék lakósai -főleg ahol még nem telepedtek meg a multinacionális élelmiszerláncok-, akik még maguk termelik a táplálékukat vagy a helyi piacokon, termelőktől szerzik be a mindennapi betevőhöz valókat a nyerők, a kutatások szerint is! Ott található a legkevesebb emésztőrendszeri , szív-, és érrendszeri betegségben szenvedő.

Ételek amik jót tesznek:

Minden ami bio és organikus alapanyagokból, házilag készített étel.

Detoxikáló hatásúak:

  • Koriander
  • Kurkuma
  • Fokhagyma
  • Vadontermő áfonya
  • Spirulina
  • Chlorella
  • Zöld tea
  • Paradicsom
  • Synbiotikumok

Májműködést és tisztulását támogatja a máriatövis tea, olaj és készítmények. A B, B6 és C-vitamin hiányához társul a nehézfém mérgezést kevésbé tolerálja a szervezet. Egy állat kísérleteken alapuló kutatás kimutatta, hogy a B1 vitamin csökkenti a vas szintjét. C vitaminnak pedig a a kelátképző tulajdonsága lehet hasznos a vassal szemben.

Miket kerüljünk?

A semmilyen hasznos anyagot nem tartalmazó, többszörösen feldolgozott és finomított szemetet (én nem nevezném ételnek).

Ha lehet ne igyunk műanyag palackos vizet, inkább szűrt vagy üveges forrásvizet válasszunk. A nem ezen az éghajlaton termő gyümölcsöket, zöldségeket kerüljük (mire ideérnek úgy se sok ásványi és vitamin tartalma van) alaposan mossuk meg őket, vagy válasszunk bio termékeket.


Jó egészséget kívánok! Z

Szeretnéd megtalálni a számodra megfelelő étrendet vagy bélflórát regenerálnál?

Keress bátran!