Koronavírus és a Hashimoto - Nagyobb a kockázat?

2020.04.06


Ha Hashimotoval élsz, valószínűleg te is kíváncsi vagy mennyire lehet rád befolyással a koronavírus?

Amikor az emberek karanténban vannak és életveszélyes állapotba is kerülhetnek, ez ijesztő a számunkra, különösen akkor, ha olyan autoimmun betegségben szenvedünk, mint a pajzsmirigy alulműködéshez köthetők.

Írásom végén megosztok pár vitamint, ami a számunkra hasznos lehet az immunrendszerünk erősítése érdekében.


Koronavírus és a Hashimoto

Egyenlőre még nincs konkrét kutatás, hogy a Hashimoto- kórban szenvedő emberek, nagyobb kockázatnak lennének kitéve, még gyengébb immunrendszerrel sem. 

Azoknak viszont fokozottan kell figyelniük, akiknek alacsony T3 szintjük van, és T3 pótlást kapnak. A trijódtironinnak szerepe van az immunrendszer megfelelő működésében. Nekik kifejezetten javasolt az emésztőrendszer és máj funkciójának regenerálása, támogatása.


De sajnos pontosan a vírus rövid idejű ismerete és jelenléte miatt, az még nem is várható el, hogy ezzel tisztában legyünk. Mi, akik ezzel a betegséggel élünk együtt, viszont azt sokszor hallottuk már, hogy a Hashimotoban szenvedőknek sérült az immunrendszere. 

Sajnos azt én sem tudom, hogy ez azt jelenti-e, hogy a koronavírust könnyebben kaphatom el mint mások, vagy sem?!


A COVID-19 fertőzés miatti betegség általában enyhe lefolyású, különösen gyermekek és fiatal felnőttek esetében. Ennek ellenére súlyos betegséget okozhat: minden 5 ember közül kb. 1-nek szüksége van kórházi ápolásra.

WHO


Próbáltam utána járni és Dr. Aviva Romm doktornő szerint - aki autoimmun betegek terápiájával is foglalkozik- a kockázat a Hashimotoban szenvedőknél nem magas. Bár még nincs elegendő adat erről, de a jelenlegi tények ezt mutatják.

" A jó hírrel kezdve, Kínából származó információk alapján jelenleg nincs okunk azt hinni, hogy a pajzsmirigy problémákkal élőknél bármi is megemelné a kockázatot ebben az új vírusban. Az viszont úgy látszik, hogy a pajzsmirigy betegségeknek, különösen a Hashimotonak a kialakulásának a kockázatát növeli a COVID-19 fertőzés. Érdemes megjegyezni a későbbiekre nézve, hogy a SARS, amely egy rokon vírus és 2002-ben okozott járványt és kutatások már feltételezik, hogy felelős lehet a pajzsmirigy károsodásáért, mint vírus fertőzés következménye"

Írta le blogjában Aviva Romm


Kockázati besorolása egyes autoimmun betegségeknek


Tehát figyeljük a tüneteinket, vagy bármilyen változást érzünk, kérjünk pajzsmirigyre egy alapos laborvizsgálatot.


Hogyan erősítsd az immunrendszeredet?

Dr Paul Clayton és Dr. Guseo András nagyon jól és érthetően elmondták videóikban a Youtube-on, hogy akik helytelenül táplálkoznak és egészségtelen életmódot folytatnak, nekik lecsökken a vele született és a szerzett immunrendszerük védekező képessége. Ezek az emberek fokozott kockázatnak vannak kitéve, nem csak a vírus fertőzés, hanem más betegségek kialakulásának lehetősége is magasabb az esetükben. 

3 alappillére az egészségnek és az immunrendszernek:

  • Egészséges bélflóra, emésztőrendszer
  • Kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás és életmód
  • Rendszeres testmozgás

Most, hogy sokan otthon kényszerülünk maradni, itt az ideje, hogy elkezdj te is odafigyelni magadra, és egy egészségesebb életmód kialakításába belevágni. 

Vitaminokat amik egyébként is javasoltak kúra szerűen a Hashimotoban szenvedőknek:

  • D vitamin 5000 NE
  • C-vitamin 4000 mg
  • Synbiotikum
  • Szelén
  • Komplex B vitamin
  • Magnézium
  • Béta glükán

Védőoltás, gyógyszerek

Sokan várják oltás formájában a csodát megint.. . Nekik van egy rossz hírem, főleg, ha valamilyen autoimmun betegséggel küzdenek. Nekünk lehet, be sem lehet majd adni, mert olyan hatással lenne az állapotunkra! Amúgy is minden szernek van mellékhatása, nem is kicsi, és még akkor ezzel is szembe kellene nézni.

Tehát ne megint a bekapok egy tablettát és oké lesz minden, szlogent hangoztasd. Kezdj el végre tenni azért, hogy az állapotod stabil és jó legyen, ez belülről, az emésztőrendszeredből fog bekövetkezni. 


Videó ajánlás a témában:

Dr. Paul Clayton

https://youtu.be/u9Vx_Td6IWg

Dr. Guseo András

https://youtu.be/w6-YMOUq_Zo


Jó egészséget kívánok! Z