Koleszterin és a pajzsmirigy szint kapcsolata

2019.11.10

A magasabb koleszterin értékkel élőket, gondolom párszor már figyelmeztette a háziorvosuk, hogy a szívbetegségek és a stroke kockázatának lehetősége náluk magasabb.

De mi van azokkal, akiknek a szervezetének erre a magasabb értékre 'semmi ' oka, jól étkeznek, elég vizet isznak, nem öröklött a hajlam és nincs hyperkoleszterinémiájuk sem... Mik azok a tényezők, amik mégis növelhetik a vérben a koleszterin kóros jelenlétét.

Először nézzük meg mi is a koleszterin.

A koleszterin egy viaszos szerkezetű anyag, amely a test, minden sejtjében megtalálható. A szervezet koleszterint használ a hormonok előállításához, továbbá az epesav termelésében is részt vesz, amely elősegíti a zsírok emésztését. A koleszterin keresztülhalad a véren azáltal, hogy egy proteinhez kötődik, ezeket a koleszterin- fehérje 'csomagokat' nevezzük lipoproteinnek.

Ha túl sok koleszterin halmozódik fel az artériákban, problémákat okozhat, például szívbetegségeket.

A fő lipoprotein kötegek mindenki számára ismerősek a laborvizsgálatból:

  • Nagy denzítású (sűrűségű) lipoprotein HDL: a koleszterinek közül ezt a fajtát nevezzük 'jó' koleszterinnek, mivel ez egy magas koleszterin -protein arányú szerkezet, ami segíti a koleszterint távozását akadály nélkül a vérből.
  • Alacsony denzítású (sűrűségű) lipoprotein (LDL): 'rossz' koleszterinként ismerjük, mivel itt alacsony koleszterin-protein ráció áll fenn. A magas LDL szint emelheti a szív és érrendszeri betegségek kockázatát.

Magas szintjének az okai között szerepel az étkezési szokások, amik a koleszterin vérben történő felhalmozódásához vezethet. De bizonyos esetekben pl. örökletes vagy egészségügyi okok miatt pl. pajzsmirigy rendellenességek, szintén állhatnak az emelkedett szint mögött, vagy figyelmeztetnek minket a betegség korai szakaszában.


Nézzük, miért van hatással egymásra a pajzsmirigy állapota és a koleszterin szintje:

Alulműködő pajzsmirigy és Hashimoto esetén, a leggyakrabban csillagos értékként a laboreredményben szerepel az emelkedett koleszterin szint.

Gyakori kérdés, miért emelkedik meg van- e kapcsolat a kettő között?

Egyértelmű igen! 

A pajzsmirigy hormonok, különösen a T3, alapvető szerepet játszik a máj folyamataiban, és elősegíti a felesleges koleszterin eltávolítását a szervezetből.

Amikor a testünkben nem termelődik megfelelő mennyiségben pajzsmirigy hormon, a máj nem lesz képes annyit feldolgozni, mint kellene. Tehát az alulműködő pajzsmirigy azzal jár együtt, hogy a szervezet nem képes elegendő mennyiségben eltávolítani a vérből a rossz (LDL) koleszterin, ami gyakran a totál (össz) koleszterin szint emelkedésével járhat még.

Kutatások szerint az emberek 13%-ka magas koleszterin szintje mellé, alulműködő pajzsmirigy járul, továbbá az emelkedett TSH (még ha a FT4, FT3 normál értékben marad) is okozhat magasabb koleszterin értékeket.

Felmerülhet a kérdés, mi van a pajzsmirigy túlműködés esetén?

A pajzsmirigy aktivitás emelkedése, pontosan az ellenkező hatással bírhat, alacsony koleszterin szintet okozhat. A fokozott anyagcsere folyamtok okán a szervezet felhasználja a tartalékokat, fokozott hormonszekréció hatására. Arra, hogy ez az alacsony szint bármilyen egészségügyi kockázattal járna, nincs tudományos bizonyíték egyelőre.


Hogyan csökkentheted természetes úton a koleszterin szintedet?

Az egészségügyben alkalmazott érték felső határa ma Magyarországon 5,2 nmol/liter. Kiugró értéknek én a 7-8 felettit tartanám, de már találkoztam, teljesen fitt 10 értékkel élővel is.

A leggyakrabban a konzervatív orvoslásban a statin tartalmú koleszterin szint csökkentőket javasolják. Én ezeknek a szereknek a használatát -a mellékhatások ismeretében és annak tudatában, hogy csak a tüneteket fedi el a valós fennálló kiinduló betegséget nem képes és tudja kezelni-, nem javaslom.

Sokkal inkább a táplálkozásunk és az életmódunkon való pozitív változtatásokkal támogatnám a szervezet és ezen belül az emésztőrendszer (pajzsmirigy, máj) egészséges működését és ezzel a regeneráció elősegítését is.


Mit is jelent ez?

Kerüljük azokat az ételeket, amik a gyulladásos folyamatokat erősítik és rontanak a májfunkción.

Például: kerüljük azokat a zsírokat, amik többszörösen finomítottak és hidrogénezettek, ilyen a margarin, pálmazsír, transzzsírok, gyors éttermi és a silány minőségű ételeket, pékárukat, tésztaféléket, üdítőket, finomított cukrokat.

Támogassuk szervezetünket jó minőségű ételekkel és elegendő mennyiségű víz fogyasztásával.

Fogyassz:

1. Telítetlen és egyszeresen telített zsírokat: zsírosabb halak (pl. busa, lazac) olívaolaj, lenmagolaj, kókuszzsír, bio repce olaj, canola

2. Minél több színes zöldségfélét, gyümölcsöt - zöld leveleseket, tökféléket, répát, paradicsomot, epret, szilvát, erdei gyümölcsöket. a gyümölcsökben és zöldségekben olyan összetevők vannak - rostok és koleszterinblokkoló molekulák, mint a szterinek és sztanolok-, amelyek segítik csökkenteni a koleszterin szintet.

3. Ezeket is fogyaszthatod biztonsággal: zab, lencse, fekete bab, kidney bab, padlizsán, okra, csonthéjasok és mogyoró, diófélék.

4. Teljes értékű rostok: útifűmaghéj, chia, gluténmentes korpafélék

5. Megfelelő kalória bevitel és helyes tápanyag (makrók) elosztása.


Jó egészséget kívánva! Z


Személyes és online konzultációra jelentkezés

Regeneráló étrend programra jelentkezés


A cikk megírásában segítségemre volt a Harvard University, Harvard Health Publishing kutatási anyaga.