Hormonális egyensúly a hosszan tartó fiatalos külső titka..

2018.09.20

Hormonok, mint anti-aging medicinák? Lehetséges ez?

Naná! Ehhez a cikkemhez a saját arcomat adom, szerintem látható a különbség. ;) 

Ebben az évben betöltöttem a 46, és nem túlzok azzal, amikor azt mondom, jobban érzem magam a bőrömben, mint eddig bármikor. Természetes hormonterápiával visszanyertem az egészségemet, nőiességemet, fittségemet, kondíciómat, amit még pár évvel ezelőtt azt hittem, örökre elveszett.

Ösztrogéndominanciával és hashimotoval "megáldva" nem fenékig tejfel az élet. Az arcon, hajon és a testeden/ben is jelentős változásokkal jár, ami a korai öregedés (ráncok megjelenése) és korai menopauza is lehet.

Eleget hangoztatjuk mostanában, hogy a szépség belülről fakad...és milyen igaz. Egy egészséges hormonális rendszer, gyönyörű bőrt, hajat, és feszes, rugalmas izomzatot, testet is jelenthet férfiaknál, nőknél egyaránt. Természetesen ennek a szerves része az egészséges táplálkozás és az aktív sportos életmód, ami tovább támogatja a szervezetben lezajló biokémiai folyamatokat!

Nézzük mely hormonok is a hosszan tartó fiatalság titkai, ha megvan az egyensúlyuk a szervezetben...

Ösztrogén

Kevéssé ismert, hogy a női testben kb. 300 különböző biokémiai folyamatot szabályoz az ösztrogén valamely formája, így érthető a nők általános egészségi állapotát befolyásoló szerepe.

Az ösztrogén valójában egy gyűjtőfogalom, hiszen körülbelül 40 anyagcsereterméke van. A leggyakoribb az ösztradiol, ösztriol és ösztron. Az optimális egészségi állapothoz ezeknek egyensúlyban kell lenniük.

Kívülről a bőr felszínét nézve a szépséget, a kollagén és az elasztin nevű fehérjék adják, mennyiségének szabályozásáért is az ösztrogének a felelősek. A kor előrehaladtával csökken az ösztrogén termelődése menopauzában, ezért a bőr vékonnyá és rugalmatlanná válik, több ránc és megereszkedés alakul ki. Az elvékonyodással párhuzamosan a bőr a károsító napsugárzással szemben is sokkal védtelenebb lesz. Az ösztrogénpótló terápia hatására a korosodó nők bőre fiatalosabb kinézetű lesz, a bőr kollagén szintje nem csökken, vastagsága, rugalmassága és nedvességmegtartó képessége javul.

Az ösztrogénnek a női mellekre is nagy hatása van. Stimuláló hatással bírnak a mell mirigyes szöveteire, dominancia eseté ciszták jelenhetnek meg a mellekben. A legjobb példa erre a terhesség alatt tapasztalható megnagyobbodott női mell. Menopauzában csökkenő ösztrogén szint következtében a mell mirigyes szövetei elsorvadnak vagy csökkennek, tehát megereszkedik.

Ösztrogén hiány egyik lehetséges jele az ajkak körül fiatalabb korban (30-40 évesen) is megjelenő függőleges ráncok Forrás: internet
Ösztrogén hiány egyik lehetséges jele az ajkak körül fiatalabb korban (30-40 évesen) is megjelenő függőleges ráncok Forrás: internet

Progeszteron

A progeszteron szabályozza az ösztrogén szinteket. Amennyiben kevés progeszteron van a szervezetben, jellemző a súlygyarapodás, vízvisszatartás és a PMS (menstruáció előtti szindróma), a menstruáció előtti hangulatváltozások, mell érzékenység, fejfájás, puffadás, még fiatal korban is. Az alacsony progeszteron szint összefüggésbe hozható az endometriózissal, a méhben kialakuló miómákkal, PCOS szindrómával, emlőkben kialakuló cisztákkal, meddőséggel.

A progeszteron hatásai nők esetén

A méhnyálkahártya karbantartása, endometriózishoz vezető szövet szaporodás gátlása, mellszövet kóros burjánzásának gátlása, anyagcsere fokozása, fogyás támogatása, vércukorszint szabályozása, természetes vízhajtó, véralvadás szabályozása, új csontszövet építése, pajzsmirigy hormonok aktivitásának növelése, depresszió enyhítése, szorongás csökkentése, hangulat stabilizálása, normális alvási ritmus támogatása, ciklusfüggő migrén megelőzése, libidó növelése.


Ösztrogén túlsúly vagy progeszteron hiány?

Az ösztrogén dominancia vagy ösztrogén túlsúly az ösztrogén progeszteronhoz viszonyított arányára utal, vagyis az ösztrogén mennyisége a progeszteronhoz viszonyítva a kívántnál magasabb. 

Az ösztrogén túlsúly, illetve a kóros ösztrogén-progeszteron arány következményei:

 • Vérrögök képződése
 • Szívbetegség
 • Stroke
 • Epehólyag betegségei
 • Endometriózis
 • Emlődaganat kialakulásának veszélye
 • Migrén

Az ösztrogén szint állandó változásban van. A normális, egészséges nők ösztrogén szintje általában követi a 28 napos ciklust: a legalacsonyabb a menstruáció alatt, majd utána gyorsan nő a ciklus közepén, ezt követően az ovuláció közepén az ovuláció előtt (kb. a ciklus 12. és 15. napja között) csökken. A 16. naptól a 28. napig az ösztrogén szint alacsony marad, a következő menstruáció előtt enyhén emelkedik ismét.

A progeszteron termelődés mértéke nőkben általában a 30 évek elején-közepén csökkenni kezd. A progeszteron termelődés csökkenése az ösztrogén termelés csökkenésénél sokkal hamarabb kezdődik. Az alacsonyabb progeszteron szint hatására a test ösztrogén dominánssá válik, vagyis felborul a természetes ösztrogén/progeszteron egyensúly.


Ez az eltolódás lehet:

 1. kórosan magas ösztrogén szint normális vagy alacsony progeszteron szint mellett (ösztrogéndominancia)
 2. normál ösztrogén szint, alacsony progeszteron szint mellett (progeszteron hiány)
 3. alacsony ösztrogén és rendkívül alacsony progeszteron szint (komplex hormonegyensúly hiány)


Az ösztrogéndominancia különböző anyagcserezavarokat okoz


Nézzük melyek is ezek a gyógyhatású, anti-aging formulák a szervezetben az ösztrogénen és a progeszteronon kívül, amelyek vér vagy nyál vizsgálati mintából vett értékek után, személyre szabott terápiával, adagolással a kezelés részét képezhetik.

Kép forrása: Google
Kép forrása: Google

A leggyakoribb tünetei:

 • a súlygyarapodás
 • a víz visszatartás
 • a testzsír egyenetlen, a csípőre, a combokra és a hasra koncentrálódó lerakódása
 • ingerlékenység
 • szívritmuszavar
 • alvászavar


A perimenopauza, premenopauza időszaka

Gyakorlatilag már 35-45 éves korban elkezdődhet a csökkenő hormontermelés következtében az a folyamat, amelyet perimenopauzának majd A premenopauza , vagyis a menopauza előtti időszaknak nevezünk. Ez az időszak egyénenként változó kezdetű és tartamú lehet, befolyásolja a genetika, az életmód, az étrend, a fizikai és pszichés terhelés, a dohányzás, alkoholfogyasztás, bizonyos gyógyszerek szedése. Ebben az időszakban már érzékelhető a fiatalság múlása.

Menopauza (klimax)

Átlagosan 45-55 éves korban következik be a menopauza vagy változó kor. A menopauza természetes életszakasz, amelyben a női nemi hormonok, elsősorban az ösztrogén és progeszteron szintje drámai mértékben csökkenek.

A menopauza (klimax) időszakában az ösztrogén termelődése oly mértékben lecsökkenhet egyes típusoknál, hogy szintje a vérben már nem is mutatható ki. A hőhullámok, éjszakai izzadás és hüvelyszárazság mértéke általában arányos a keringő ösztrogén mennyiségével.

A klimax időszakában az ösztrogén és a progeszteron szintjének csökkenésével és az egyensúly megbomlásával a legkülönbözőbb panaszok és tünetek jelentkeznek egyénenként változó mértékben:

Hőhullámok, osteoporosis (csontritkulás)szorongás, depresszió, fáradtság, hangulati ingadozások, libidó csökkenése, éjszakai izzadás és álmatlanság, hajnali ébredések, hüvelyszárazság, bőr és haj szárazsága, hajhullás, az arc- és testszőrzet növekedése, hajszálak elvékonyodása, gyors szívverés, szívritmuszavar, érelmeszesedés, fertőző betegségek iránti fokozott fogékonyság, daganatok kialakulásának fokozott veszélye, izomtömeg csökkenése, izomgörcsök, fibrolmyalgia (gyulladás szerű gócok), szemszárazság, makula degeneráció.


Ösztrogén hiányában megváltozik a látvány

A bőr vékonnyá és rugalmatlanná válik, több ránc és megereszkedés alakul ki, megjelennek a felsőajak feletti függőleges ráncok, a bőrön öregségi foltok jelennek meg. Az elvékonyodással párhuzamosan a bőr a károsító napsugárzással szemben is sokkal védtelenebb lesz. Diffúz hajhullás jelentkezik, jellemzően a fejtetőn, a hajszálak elvékonyodnak, az izmok tömege és az ízületek rugalmassága csökken, így az alak formája is változik.

Mindezek a hormonhiány következtében kialakuló funkciózavarok megelőzhetőek, a betegségek gyógyíthatóak. Ma már létezik biztonságos és hatékony módszer, amely által panaszmentesen tölthetjük változókori éveinket, sőt mi több, kiváló fizikai és szellemi kondícióban, szexuálisan motiváltan, egészségben és esztétikus külsővel.

Természetes terápiával az egészséges hormonszintért

Az egészséges, fiatalos, ápolt külső a mai világunkban szinte elengedhetetlen. A mai kor elvárásai az egyre jobb kondíció, teljesítőképesség, fittség.

Hosszú távon ezt az egészséget és fiatalos külsőt megőrizni káros mellékhatások nélküli kezeléssel a természetes bioazonos-biodentikus formulákat tartalmazó növényi kivonatokból készült termékekkel lehetséges. Lassítva a sejtek idő előtti öregedését, szexuális és szellemi képességek megőrzését.

A hormonok sokrétű, bonyolult, de nagyon logikus láncreakciókban vesznek részt, ebből adódik a hormonhiány okozta színes, több szervet és szervrendszert érintő tünet együttes kifejlődése.


Nézzük melyek is ezek a gyógyhatású, anti-aging formulák a szervezetben az ösztrogénen és a progeszteronon kívül, amelyek vér vagy nyál vizsgálati mintából vett értékek után, személyre szabott terápiával, adagolással a kezelés részét képezhetik.

DHEA

A DHEA (dehidroepiandroszteron) a koleszterinből képződik, lassítja a finom ráncok kialakulását, stimulálja a bőr regenerálódási folyamatait, elősegíti a kollagén- és elasztin képződést, ami új ragyogó szövet újraépülését eredményezi, javítja az izom-zsírszövet arányát, ezáltal csökkenti a túlsúlyt, növeli az általános energiaszintet.

Szerotonin

A szerotonin megfelelő szintje stabilizálja a hangulatot, csökkenti a túlzott étvágyat.

Tesztoszteron

Kevéssé ismert, hogy a tesztoszteron ugyanúgy termelődik a női szervezetben, mint a férfiakban csak kisebb százalékban. A tesztoszteron úgy a férfiakban, mint a nőkben elősegíti a csontok szilárdságának megtartását és fenntartja az izomtömeget. Felelős a nemi vágyért az izomtömeg minőségének és mennyiségének a meghatározója. Nem elhanyagolható tény, hogy a tesztoszteron megőrzi a szív teljesítményét.

Mint láthatod, van megoldás a problémádra, szintetikus a szervezetre romboló hatással levő hormonterápia nélkül, természetes módszereket alkalmazva! Egyet viszont ebben az esetben is érdemes szem előtt tartani! Ezek a módszerek nem hoznak tartós és hathatós eredményt -ahogy a szintetikus hormonterápia esetében sem-, ha nem táplálkozunk megfelelően vagy helytelen az életmódunk, nincs heti rendszeres testmozgás! Mennyi keserves naptól kímélheted meg magadat és élhetsz boldog, örömteli szexuális életet a pároddal, még a klimax után is! Kérdésed lenne a témával kapcsolatban, ne habozz feltenni!

Az oldal alján található űrlapon, minden kötelezettség nélkül, titoktartási kötelezettség mellett, diszkrét formában kérdezhetsz.

Hosszantartó fiatalos külsőt, jó egészséget kívánok!


További kapcsolódó írásaim:Kapcsolati űrlap