Ahol a remény terem. Alternatív kezelések autoimmun betegségben.

2019.08.04
Kép forrás: Google
Kép forrás: Google

Szerencsére, egyre többen keresnek és kutatnak a neten is a pajzsmirigy betegségek természetes gyógymódjai után.

Ennek nagyon örülök, hiszen egy tájékozott ember, már tudatosabb és nem éri be az orvosok által a leggyakrabban csak nagy általánosságban adott útmutatással, vagy éppen a lerázással... Minél többen állunk a sarkunkra, annál hamarabb érkezik meg ide is a változás, mi nem azért vagyunk, hogy teletömjük a dokik zsebét pénzzel vagy munkát adjunk nekik, hanem ők vannak azért, hogy gyógyítsanak... Ideális esetben így lenne!

A külföldi szakirodalom, már régóta cikkez a wellness medicinákról, ezeknek alkalmazási sikereiről egyes autoimmun betegségek esetében. Nálunk sajnos egyik sem kapható! Európa más országaiban igen, de idehaza eszük ágában sincs törzskönyvezni, mert akkor nem lenne ekkora száma a rendszerben keringő betegeknek. Az apparátust el kell valakiknek tartani! Na, ezen a szemléleten is és a magyar emberek egészséghez való hozzáállásán is ideje lenne változtatni.

De nézzük mi is a LDN (low dose naltrexone) és hogyan segít a Hashimoto thyreoditisben szenvedőknek.

Az LDN a kutatások szerint nagy valószínűséggel az endorfinok (boldogság hormon) felszabadításának serkentésével működik, amelyek ezután jó irányba befolyásolják az immunrendszert és hozzájárulnak az autoimmun aktivitás kiegyensúlyozásához és szabályozásához.

Bármennyire is jók a mutatók, ez a gyógykészítmény vényköteles és hazánkban egyelőre a kérés ellenére sem érhető el! Mivel nem áll elég klinikai vizsgálat a rendelkezésre, amelyek az mutatnák, hogy az LDN kifejezetten jó és hatékony a Hashimoto esetében. Vannak viszont más tanulmányok, amelyek azt mutatják, hogy hatékonyan használható más autoimmun betegségeknél pl. Crohn- kór, Rheumatoid arthritis kezelésére. Klinikai tapasztalatok viszont azt sugallják, hogy a pajzsmirigy autoimmun betegségeinél, főleg a Hashimotonál is hatásos lehet.

Ez a halogatás a pm-re gyakorolt hatására irányuló vizsgálatoknak, sajnos magában foglalja azt, amíg a test saját sejtjeit pusztítja, és nem adjuk meg a legcélravezetőbb kezelést, a végeredmény a pm. állományának rohamos és végleges pusztulása és az élethosszig tartó gyógyszeres kezelés. Itt meg kell jegyeznem a táplálkozási szokásokban rejlő a gyulladásos folyamatokat erősítő szokásokat. A kezelés nagy részét ezeknek a káros szokásoknak az elhagyásával, egy gyulladáscsökkentő, emésztőrendszert regeneráló étrend legalább annyira részét kell képezze, mint a megfelelő gyógykészítményeké!

De nézzük tovább..

Milyen fontos eredményeket érhetünk el az LDN-nel:

Csökkenthetjük az autoimmun folyamat romboló hatását a pajzsmirigy állományban, segít megszüntetni a gyulladásos folyamatokat, segít az immunrendszernek visszatérni a normál működéshez, továbbá segít a pajzsmirigy természetes úton működésének javításában.

A legfontosabb kérdés az lehet, hogy segít-e az LDN a pajzsmirigy ellenanyagok szintjének csökkentésében?

Itt el kell, hogy mondjam a Hashimotoban szenvedők -a kevés és hiányos orvosi tájékoztatás okén is_ úgy érzik, az ellenanyagok károsítják a testet, ezért nagy figyelmet fordítanak ezeknek az abszolút értékére.

Az igazság az, hogy az autoimmun betegség súlyossága (különösen Hashimoto esetén) nem mindig van egyenes arányban az ellenanyag szintekkel. Gyakran a csökkenő Anti-Tpo szint mellett is rosszabbodnak a tünetek egyes betegeknél, míg azoknál, akiknél stagnál az ATP szint, mégis bekövetkezik a javulás. Ezek összefüggenek az agyalapi mirigy állapotával, és az aktív-inaktív pajzsmirigyhormon értékeivel.

A következőkben, felmerülhet.

Ennek a szernek van lehetséges mellékhatása?

Igen, mint minden természetes és mesterséges medicinának, itt is lehetnek mellékhatások, akár legyen az jó (javulás) esetleg 'rossz' (újabb tünet vagy azoknak felerősödése).

Lehetséges mellékhatások, jók-rosszak együttesen:

 • Jobb alvásminőség
 • Álmatlanság
 • Fogyás
 • Gyulladáscsökkentés
 • Csökkent ízületi fájdalmak
 • Javult vércukorszint
 • Hányinger
 • Fejfájás
 • Zagyva álmok

Azt gondolom, hogy a gyógyszeripar szemetei mellett ez nem is olyan vészes lista...

Íme egy kimutatás arról, milyen hatásai voltak az LDN kezelés folyamán az egyes betegeknél. Ez esetben, reumatológia fájdalmakkal rendelkezőket vizsgáltak 2014-ben: 

 • 13 % nagy mértékű, javulás
 • 37 % jelentős javulás
 • 20 % kis mértékű javulás
 • 20% semmi változás
 • 10% minimálisan, de rosszabbodott az állapotuk

Bár nekem nem posztom, hogy gyógyszeres kezelést javasolhatnék (remélem találsz egy jó szakorvost, akivel ezt meg tudod beszélni) vagy dózist állíthatnék be bárkinek, de mint Hashimotos úgy gondolom, jogom van az egészségem megőrzése, javítása érdekében a teljes körű tájékoztatáshoz és kezeléshez. Remélem minél többen fogunk össze, annál hamarabb bekövetkezik a változás, az orvosi és egészségügyi hozzáállás tekintetében. 

Az autoimmun betegségekkel élők, pontosan tudják, milyen fájdalmas és kellemetlen tünetekkel kell együtt élniük, és minden természetes gyógymód jól jöhet, ami segít ezeket gyógyítani, megszüntetni.

Jó egészséget kívánva! Z <3
Cikkemben használt anyag megírásához forrásként a következő kutatási és referencia anyagokat használtam:

 • #1. https://www.nchmd.org/education/mayo-health-library/details/CON-20164034
 • #2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3962576/
 • #3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29885638
 • #4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24558033
 • #5. https://online.epocrates.com/drugs/5310/naltrexone/Monograph
 • #6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24526250
 • #7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29377216
 • #8. https://aanmc.org/resources/licensure/
 • #9. https://contrave.com/how-contrave-works/