Ahol a remény terem. Alternatív kezelések autoimmun betegségben.

2019.08.04
Kép forrás: Google
Kép forrás: Google

Szerencsére, egyre többen keresnek és kutatnak a neten is a pajzsmirigy betegségek természetes gyógymódjai után.

Ennek nagyon örülök, hiszen egy tájékozott ember, már tudatosabb és nem éri be az orvosok által a leggyakrabban csak nagy általánosságban adott útmutatással, vagy éppen a lerázással... Minél többen állunk a sarkunkra, annál hamarabb érkezik meg ide is a változás, mi nem azért vagyunk, hogy teletömjük a dokik zsebét pénzzel vagy munkát adjunk nekik, hanem ők vannak azért, hogy gyógyítsanak... Ideális esetben így lenne!

A külföldi szakirodalom, már régóta cikkez a wellness medicinákról, ezeknek alkalmazási sikereiről egyes autoimmun betegségek esetében. Nálunk sajnos egyik sem kapható! Európa más országaiban igen, de idehaza eszük ágában sincs törzskönyvezni, mert akkor nem lenne ekkora száma a rendszerben keringő betegeknek. Az apparátust el kell valakiknek tartani! Na, ezen a szemléleten is és a magyar emberek egészséghez való hozzáállásán is ideje lenne változtatni.

De nézzük mi is a LDN (low dose naltrexone) és hogyan segít a Hashimoto thyreoditisben szenvedőknek.

Az LDN a kutatások szerint nagy valószínűséggel az endorfinok (boldogság hormon) felszabadításának serkentésével működik, amelyek ezután jó irányba befolyásolják az immunrendszert és hozzájárulnak az autoimmun aktivitás kiegyensúlyozásához és szabályozásához.

Bármennyire is jók a mutatók, ez a gyógykészítmény vényköteles és hazánkban egyelőre a kérés ellenére sem érhető el! Mivel nem áll elég klinikai vizsgálat a rendelkezésre, amelyek az mutatnák, hogy az LDN kifejezetten jó és hatékony a Hashimoto esetében. Vannak viszont más tanulmányok, amelyek azt mutatják, hogy hatékonyan használható más autoimmun betegségeknél pl. Crohn- kór, Rheumatoid arthritis kezelésére. Klinikai tapasztalatok viszont azt sugallják, hogy a pajzsmirigy autoimmun betegségeinél, főleg a Hashimotonál is hatásos lehet.

Ez a halogatás a pm-re gyakorolt hatására irányuló vizsgálatoknak, sajnos magában foglalja azt, amíg a test saját sejtjeit pusztítja, és nem adjuk meg a legcélravezetőbb kezelést, a végeredmény a pm. állományának rohamos és végleges pusztulása és az élethosszig tartó gyógyszeres kezelés. Itt meg kell jegyeznem a táplálkozási szokásokban rejlő a gyulladásos folyamatokat erősítő szokásokat. A kezelés nagy részét ezeknek a káros szokásoknak az elhagyásával, egy gyulladáscsökkentő, emésztőrendszert regeneráló étrend legalább annyira részét kell képezze, mint a megfelelő gyógykészítményeké!

De nézzük tovább..

Milyen fontos eredményeket érhetünk el az LDN-nel:

Csökkenthetjük az autoimmun folyamat romboló hatását a pajzsmirigy állományban, segít megszüntetni a gyulladásos folyamatokat, segít az immunrendszernek visszatérni a normál működéshez, továbbá segít a pajzsmirigy természetes úton működésének javításában.

A legfontosabb kérdés az lehet, hogy segít-e az LDN a pajzsmirigy ellenanyagok szintjének csökkentésében?

Itt el kell, hogy mondjam a Hashimotoban szenvedők -a kevés és hiányos orvosi tájékoztatás okén is_ úgy érzik, az ellenanyagok károsítják a testet, ezért nagy figyelmet fordítanak ezeknek az abszolút értékére.

Az igazság az, hogy az autoimmun betegség súlyossága (különösen Hashimoto esetén) nem mindig van egyenes arányban az ellenanyag szintekkel. Gyakran a csökkenő Anti-Tpo szint mellett is rosszabbodnak a tünetek egyes betegeknél, míg azoknál, akiknél stagnál az ATP szint, mégis bekövetkezik a javulás. Ezek összefüggenek az agyalapi mirigy állapotával, és az aktív-inaktív pajzsmirigyhormon értékeivel.

A következőkben, felmerülhet.

Ennek a szernek van lehetséges mellékhatása?

Igen, mint minden természetes és mesterséges medicinának, itt is lehetnek mellékhatások, akár legyen az jó (javulás) esetleg 'rossz' (újabb tünet vagy azoknak felerősödése).

Lehetséges mellékhatások, jók-rosszak együttesen:

 • Jobb alvásminőség
 • Álmatlanság
 • Fogyás
 • Gyulladáscsökkentés
 • Csökkent ízületi fájdalmak
 • Javult vércukorszint
 • Hányinger
 • Fejfájás
 • Zagyva álmok

Azt gondolom, hogy a gyógyszeripar szemetei mellett ez nem is olyan vészes lista...

Íme egy kimutatás arról, milyen hatásai voltak az LDN kezelés folyamán az egyes betegeknél. Ez esetben, reumatológia fájdalmakkal rendelkezőket vizsgáltak 2014-ben: 

 • 13 % nagy mértékű, javulás
 • 37 % jelentős javulás
 • 20 % kis mértékű javulás
 • 20% semmi változás
 • 10% minimálisan, de rosszabbodott az állapotuk

Bár nekem nem posztom, hogy gyógyszeres kezelést javasolhatnék vagy dózist állíthatnék be bárkinek, de mint Hashimotos úgy gondolom, jogom van az egészségem megőrzése, javítása érdekében a teljes körű tájékoztatáshoz és kezeléshez. Remélem minél többen fogunk össze, annál hamarabb bekövetkezik a változás, az orvosi és egészségügyi hozzáállás tekintetében.

Az autoimmun betegségekkel élők, pontosan tudják, milyen fájdalmas és kellemetlen tünetekkel kell együtt élniük, és minden természetes gyógymód jól jöhet, ami segít ezeket gyógyítani, megszüntetni.

- Gyógyító, gyulladáscsökkentő étrendre, itt tudsz jelentkezni (online is).

- Személyes konzultációra itt tudsz jelentkezni.


Jó egészséget kívánva! Z <3


Cikkemben használt anyag megírásához forrásként a következő kutatási és referencia anyagokat használtam:

 • #1. https://www.nchmd.org/education/mayo-health-library/details/CON-20164034
 • #2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3962576/
 • #3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29885638
 • #4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24558033
 • #5. https://online.epocrates.com/drugs/5310/naltrexone/Monograph
 • #6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24526250
 • #7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29377216
 • #8. https://aanmc.org/resources/licensure/
 • #9. https://contrave.com/how-contrave-works/