8 +1 lehetséges ok, amiért nem tudsz fogyni

2019.09.03
Kép forrás: Google
Kép forrás: Google

Úgy érzed mindent jól csinálsz van egy tényleg jó étrended, edzel is heti rendszerességgel és mégsem tudsz fogyni! Bosszantó, makacs zsírpárnák (itt most nem az egészséges bőrredőről beszélek) a pocakon és a combokon, sokszor hallom ezt a hozzám fordulóktól és kérdezik: -Miért?.

Lenne egy javaslatom, ahelyett, hogy még kevesebb kalóriát vinnél be vagy emelnéd az edzések intenzitását, nézzük át mik lehetnek azok az okok, amik befolyásolhatják az anyagcserédet. :)

Lehet, hogy egy - kettő meg fog lepni, nem is gondoltad volna, ez is lehet az oka.


1. Az emésztőrendszered egészsége nem optimális

Az egészséges emésztés jelentősen befolyásolja az életed minőségét, pozitív vagy negatív irányban. Ha az emésztőrendszered nincs jól, akkor valószínűleg ezt te is érzed magadon. A belekben található baktériumok összessége, megfelelő mennyiségben a megfelelő egyensúlyt szolgálják. A megváltozott bélflóra, lehet egy olyan tényező, amely gyulladásokhoz, hormonzavarokhoz vagy pajzsmirigy problémákhoz vezetnek, amelyek az említett súlygyarapodással járhatnak. Ez az állapot gyakran a bélférgesség következménye lehet, amelynek tünetei, nem csak a végbél tájékán jelentkező viszketés lehet, hanem puffadástól- hajhullásig, a skála elég széles. Érdemes a háziorvostól kérni egy átfogó székletvizsgálatra beutalót.

2. A vércukor szinted nincs rendben

Amikor olyan ételeket fogyasztasz, amelyek hirtelen megemelik a vércukorszintet (alacsony GI értékűek), a hasnyálmirigy inzulint választ ki, amelyre azt is mondhatnánk, hogy zsír raktározó tulajdonságú hormon, főleg a has tájékán látszik a hatása. Az inzulinnal nincs is baj, főleg, ha nem túl sokat és nem túl gyakran kell a szervezetnek kiválasztania. Fontos, hogy minden napszakban a vércukorszinted stabil maradjon azáltal, hogy összetett és minőségi szénhidrát forrásokat, jó zsírokat és fehérjéket fogyasztasz, megfelelő arányban elosztva. Tehát találd meg az egyensúlyt a tápanyagok elosztásában is.

3. Gyulladás van a szervezetedben

A test bármely részén található gyulladás megnehezíti a fogyást. Ha a tested, minden erőforrását a gyulladás leküzdésére fordítja, akkor nem tud az anyagcserére koncentrálni. A szervezet mindig priorizál, a gyógyulási folyamat, a homeosztázis -egyensúly- újbóli elérése az elsődleges számára. Fontos megkeresni, honnan indul ki a gyulladás, lehet az allergia/intolerancia, mérgező anyagok (pl. fogtömés), bélfertőzések, gócok (pl. gyulladt fog). 

4. Hormonegyensúly zavarok

A hormonok hírvivők, amelyek fontos információkat szolgáltatnak a sejtek, mirigyek és a szervek között. Amikor a hormonok, például az ösztrogén, progeszteron, kortizol és a tesztoszteron egymáshoz viszonyított aránya kiegyensúlyozatlanná válik, tünetek jelentkeznek. Ezek a tünetek lehetnek testsúly csökkenés és gyarapodás is. Gondoltad volna, hogy a megemelkedett kortizol és ösztrogén szinttel zsírt tárolhatunk a hasunkon?! A hormonegyensúly visszaállítása összetett és bonyolult folyamat és a kezelés magában foglalja a gyulladásokkal (lásd 3. pont), bélproblémákkal, vércukorszinttel összefüggő egyéb problémák megszüntetését is.

5. Pajzsmirigy alul működése

A pajzsmirigynek a szervezetben sok értékes funkciója van, ezek közé tartozik az anyagcsere. Fontos a pm. megfelelő ellenőrzése és az értékek megfelelő kiértékelése. A súlygyarapodás vagy éppen a stagnáló fogyás az egyik tünete lehet annak, nem megfelelően működik, támogatásra szorul. Az alul működés (hypothyreosis), akkor fordul elő, amikor a szervezet túl kevés T3 és T4 hormont állít elő vagy nem tudja azokat megfelelően átalakítani (T4-ből képződik a T3). A fogyás problémáján kívül jelentkezhet még, bőrszárazság, hidegérzet, magas pulzusszám, hajhullás, terméketlenség....

Rendkívül fontos megtalálni a kiváltó okot/okokat ahhoz, hogy visszaálljon a megfelelő anyagcsere és elkerüljük a további kellemetlen tüneteket.

6. Ásványi anyag hiány vagy ellenkezőleg nehézfém mérgezés

Az ásványi anyagok nagy szerepet játszanak abban, milyen az anyagcserénk, lassú vagy gyors. Egyensúlyuknak hiány súlygyarapodást okozhat vagy megnehezítheti a fogyást. 

Az olyan fémek mint a réz, által okozott mérgezés, összekapcsolódhat a pajzsmirigy működés zavarainak tüneteivel, ide tartozik a fáradtság, száraz bőr, memória problémák és a székrekedés. Ezért fontos, hogy ne szedjünk saját kútfőből készítményeket, mielőtt nem készítettünk egy alapos laborvizsgálatot, ami az esetleges vitamin és ásványi anyag hiányra/többletre rámutat.

Nem is gondolnánk mennyi nehézfém jut be a szervezetünkbe  az élelmiszerekkel, levegőből. A test védekező funkciója az, hogy fenntartja a testsúlyt ilyen esetben, hogy a fémek ne jussanak a keringésbe. A szervezet képes a fémeket a  zsírokban tárolni és oldani. Kérjük szakember segítségét a méregtelenítéshez!

7. Stressz

Nem elhanyagolható és félvállról vehető tényező, hiszen körül vesz bennünket minden nap akaratunktól függetlenül is. Munkahelyen, családban, pénzügyek, kapcsolatok és még sorolhatnám, de ide tartozik a betegségek (a fenti pontok is), étkezési szokások, alváshiány, traumák, mind negatív hatással vannak ránk és az idegrendszerre. Folyamatos szimpatikus idegrendszeri dominanciával, a szervezet felfokozott állapotában a hormonok szintje emelkedik, nincs minőségi pihenés nem tud a szervezet áttérni a paraszimpatikus idegrendszer által vezérelt nyugalmi állapotra, csökkenő hormontermelésre-egyensúlyra. a stressz 80-90%-ban felelős az egészségügyi panaszokért. Fontos támogatnunk az idegrendszer és a mellékvese működését, hiszen az állandó emelkedett kortizol szint más szervektől vonja el a működésükhöz szükséges fehérjéket és hormonokat, ez további hormonegyensúly problémákhoz vezethet. 

8. Szorongás és az önszeretet hiánya

Nem vagy boldog, nem szereted eléggé önmagad és ebből jönnek bizonyos káros szokások, függések kialakulása. Sorolhatnám ezt az érzetet a stresszből fakadók közé is, de szerintem ezek az érzelmi anomáliák más okokra vezethetők vissza.

Egyre többen szednek nyugtatókat, antidepresszánsokat, pedig az életük látszólag problémáktól mentes, szép karrier, család, anyagi jólét. De valahogy még sem 'klappol' az egész és pótcselekvésekbe menekülnek: étkezési zavarok, édességfüggőség, alkohol, nyugtatók, extrém sportok, kábítószerek... Ezek a hormonrendszer működésére vannak hatással és pontosan ez által a testedre is. Keresd meg az okokat, mitől szenvedsz, mi az amitől nem tudod elfogadni önmagadat és szakember segítségét kérve szabadulj meg ezektől az árnyékoktól.

+1. Iszol te eleget?

Nem mindegy mit és mennyit... az emberi test 50-60 % folyadékból áll. A sejtszintű folyamatokért, regenerációért a víz fogyasztása elengedhetetlen. A legjobb amit tehetsz a zsírpárnák ellen, ha sima tisztított vizet iszol, nagyszerű szűrőkancsókat lehet kapni (ezzel ki is küszöbölöd a Bpa és fém toxinokat az életedből). 

Az ivóvíz felgyorsíthatja fogyasztása után az anyagcserét, 0.5 L víz ivása a nyugalmi anyagcserét 10-30 %-kal képes megemelni, körülbelül 1 órán át. Egy másik tanulmány* arra mutatott rá, hogy túlsúlyos emberek akik étkezés előtt 1/2 órával  0.5 L vizet ittak, 44 %-kal többet fogytak mint azok akik nem.

Tehát, ha úgy érzed mindent helyesen csinálsz, de nem látod az eredményét, akkor ideje közelebbről megvizsgálnod a szervezeted állapotát.

Segítség kell ahhoz, hogy megtaláld a probléma forrását és újra jól érezd magadat keress bátran, jelentkezz konzultációra/tanácsadásra.

Kattints a gombra:

Jó egészséget! Z :) 


* Departement of Human Nutrition, Foods and Exercise, Virginia
Department of Medicine, Division of Physiology, University of Fribourg