Ünnepi ételek

A tavalyi hagyománnyal nem szakítva a recepteket karácsonyra, illetve szilveszterre a 2022 esztendőre tovább bővítem. 

Azzal a különbséggel, hogy az idén olyan menüsort hoztam, amit az olyan bélflóra egyensúly hiánnyal/fertőzéssel is lehet fogyasztani, mint a Clostridium difficile fertőzés.

Tipp: már most válaszd ki a családdal megbeszélve, mi legyen nálatok a menü. Készíts bevásárlólistát, amivel már időben és célirányosan beszerzitek a hozzávalókat.


Az ünnepek számos ember számára csupa szórakozás és rengeteg étel...De például a C. diff fertőzésben szenvedők számára az ünnepek (is) stresszes időszakot jelenthetnek. A C. diff a Clostridium difficile baktérium által okozott fertőzés . A fertőzés tünetei közé tartozik a hasmenés, hányinger és a gyomorfájdalom vagy görcsök. Sokan, akik ebben...

Kevés halat fogyasztunk még mindig, sokaknál csak karácsonykor kerül az asztalra. Azt tapasztalom, hogy unalmasnak találják, mert nem látnak tovább a rántott pontypatkónál, rácpontynál, halászlénél. Pedig de jó kis trükkökkel, pl. mártásokkal, csatnikkal fel lehet turbózni. Nézzünk 2 ilyen receptet...

Ünnepekre sütve, főzve egy ilyen recept igazi áldás a háziasszony számára Ez a keverés nélkül készülő gombás rizottó a vaj (lehet ghee/mangalica zsír/kókuszzsírral is), a gomba, a húsleves és a parmezán régimódi ízeivel készül, de nem kell állandóan a tűzhely fölött állnod és kevergetned.

A bárányhús az amit akár a nagyon durva hisztamin intoleranciában is nyugodtan lehet fogyasztani-persze lehetnek egyéni kivételek-, de ekkor ne a lassú sütési módszert válaszd, hanem egy egy rövidebb változatot. Azért is első osztályú, mert nem lehet akármivel etetni őket. Méltó helye van az ünnepi asztalon ennek a húsfélének is.