Székletteszt-Bélflóra vizsgálat

"Soha nem vagy egyedül - több baktérium él benned és rajtad, mint ahány sejted van a testedben. "

Nem csoda, hogy a mikrobiom erősen befolyásolja az életünket és egészségünket!

A mikrobiomról

Kis szobatársak - nagy hatás!

Az emberi gyomor-bél traktus a gyomorból, valamint a vékony-, vastagbélből és a végbélből áll, amelyek teljes hossza meghaladja a 8 métert. Sűrűn benépesült több mint 39 billió mikroorganizmussal, amelyek egyszerűen bél-mikrobiom vagy bélflóraként ismertek.

Az egészséges bélflóra, vagyis az emésztőrendszerünkben található mikroorganizmusok összessége képezi általános jólétünk alapját. A bél mikrobiomja baktériumokból, vírusokból és gombákból áll. A többség (kb. 95%) baktérium.

A születéskor jön létre/települ be, amikor megkapjuk a szánkon keresztül az édesanyánk magzatvizét és a nála megtelepedett baktériumokat. Életünk során ezeknek a baktériumoknak az összetétele folyamatosan változik típusában és terjedelmében, mert a bélflóra "él". Ez az étrendünknek és a környezetünknek köszönhető, amellyel a szervezet szimbiotikusan rendezi be magát. Ennek eredményeképpen minden bélmikrobiom egy saját univerzum, és minden ember számára más.


Miért teszteld a mikrobiomodat?

1. Emésztési problémák

A bélbaktériumok egyensúlyának felborulása olyan tüneteket okozhat, mint a hasmenés, székrekedés, felfúvódás vagy puffadás.

2. Általános egészség

Az immunrendszer 80%-a a belekben található. A bélbaktériumok egyensúlyának felborulása gyenge immunitást eredményezhet.

3. Súlykezelés

Egyes baktériumok elősegítik az egészséget, míg mások zavarják azt. Ugyanez vonatkozik a súlyodra is. Vannak baktériumok, amelyek elősegítik a súlygyarapodást, és baktériumok, amelyek védenek ellene. 

4. Mit egyek?

Ismerd meg, milyen típusú élelmiszerek felelnek meg a bélflórádnak, melyik enterotípus (olyan mint a vércsoport, jobban mondva bacicsoport) vagy, és hogyan metabolizálják a baktériumok az  ételeket.

5. Mentális egészség

Szerotonin boldogsághormonunk 90%-a a belekben termelődik. Ami a belekben történik, az befolyásolja a hangulatot, a koncentrációt, és akár depressziót is okozhat.

6. Az egészséges bőr

A mikrobiom állapota látható a bőr állapotán. A bélbaktériumok egyensúlyhiányát a közelmúltban végzett vizsgálatok összefüggésbe hozták a pikkelysömörrel, a rosaceával (rézrózsa), az atópiás dermatitisszel és az aknéval.

7. Fittflóra = test

Sportcélok? Ha a mikrobiomod egyensúlyban van, te is fittebb és erősebb leszel! 

Milyen kérdésekre kapsz választ a vizsgálattal?

  • Milyen baktériumok találhatók a bélrendszeredben?
  • Van probiotikus baktérium a baktériumközösségében?
  • Utal valamilyen gyulladásra a bélrendszeredben lévő baktériumközösség?
  • Kell-e változtatni az étkezéseden?
  • Hogyan hatnak a táplálékkiegészítők a bélflórádra?
  • Fogyasztasz-e elég rostot?
  • Megfelelő típusú rostot fogyasztasz?
  • Esetleg túl sok zsírt és fehérjét viszel be?


Hogyan történik a vizsgálat?


A vizsgálatot végző Deltabio labor, nem hagyományos mikrobiológiai labor, ahol a baktériumokat különböző táptalajokon tenyésztéssel és mikroszkópokkal vizsgálják. Ennek a hagyományos vizsgálatnak az a hátránya, hogy sok esetben a baktériumok nem képesek a testen kívül életben maradni, vagy csak olyan kis létszámban vannak jelen, hogy más baktérium fajok elnyomják őket a tenyésztéses vizsgálatok során. Genetikai állományuk azonban, hála a speciális mintakonzerválási eljárásunknak, megőrződik és kimutatható az Újgenerációs szekvenálási technológiának köszönhetően. Ezzel a technikával az összes mintában található baktérium genetikai lenyomatát azonosítani tudjuk. Ez az eljárás alkalmas akár élővizek, élelmiszerek, vagy bármilyen más mintából származó baktérium közösségek vizsgálatára is és a jelenleg elérhető technológia csúcsát képviseli. 


Hogyan rendelheted meg a vizsgálatot? Mennyibe kerül?

Mintavételes dobozt nálam is meg tudod rendelni a lenti űrlap kitöltésével, melynek ára 10.000 Ft (postaköltség nincs) a széklet elemzés díja összesen 98.000 Ft amit szintén a laboratórium felé kell rendezni.  Erről és a további vizsgálati lehetőségekről emailban adunk további felvilágosítást.

Kiértékelés kérése

Lehetőség van a kész teszt alapján tanácsadást kérni, amely online történik, szóbeli kiértékeléssel, írásban rögzített összefoglaló nélkül. A tanácsadás tartalmazza az eredmények alapján az étkezési, életmódbeli szokásokra és ha szükséges a táplálék kiegészítőkre javaslatokat. Ezeket írásban nem rögzítjük, nem készül róla kivonat!
A konzultáció díja: 20.000Ft/óra
Időtartalma: 60 perc
Jelentkezés menete: vedd fel velem a kapcsolatot az info@zsolnaizita.hu email címre írt levéllel.

Mintavételi doboz megrendeléséhez töltsd ki az  űrlapot