Speciális szénhidrát diéta

Az SCD (speciális szénhidrát diéta) egy New York-i orvos, Dr. Sidney Haas által kifejezetten cöliákiában szenvedő páciensei számára kidolgozott étrendből ered. A cöliákia egy immunválasz a glutént tartalmazó élelmiszerekre, amelyek számos gabonában megtalálhatóak, beleértve a búzát, az árpát és a rozsot. A betegséget már a második században dokumentálták (egy Kappadókia Aretaeus nevű görög orvos). Azóta az orvosok számos kutatást, lépést tettek annak azonosítására és a kezelése, tünetek enyhítése érdekében.

Az SCD az IBD (irritábilis bélbetegség: Crohn, colitis) betegeken kívül azok számára is jótékony hatású lehet és a gyógyuláshoz vezető úton sikerrel alkalmazhatják, akik SIBO-ban, IBS-ben szenvednek.

Az SCD bizonyos típusú szénhidrátok és egyéb, az emésztést és a gyógyulást elősegítő élelmiszerek fogyasztásán alapul. A cél a sérült bélnyálkahártya helyreállítása, a bélbaktériumok egészséges egyensúlyának elérése, a tápanyagok táplálékból történő felszívódásának javítása, valamint az immunrendszer gyulladásos reakciójának csillapítása, amely számos emésztési probléma és betegség esetén jelentkezik.

Megérted majd a "specifikus" szót a diéta nevében. Ez azért van, mert nem távolítasz el minden szénhidrátot, csak azokat, amelyek összetettek és nehezen emészthetők. Az egyszerű szénhidrátok vagy monoszacharidok a cukor legalapvetőbb formái, és nem igényelnek emésztőrendszeri hasítást (enzimatikus emésztés), hogy a bélnyálkahártyán keresztül felszívódjanak a véráramba. A monoszacharidokat tartalmazó élelmiszerek például a méz, a gyümölcslé és bizonyos zöldségek.

Az összetettebb szénhidrátok - diszacharidok és poliszacharidok - felszívódást igényelnek. A diszacharidok közé tartozik a laktóz (a sajtban és a tejben), a feldolgozott cukor (például a nádcukor) és a kukoricaszirup. A poliszacharidokat tartalmazó élelmiszerek közé tartozik például a rizs, az édesburgonya, a gabonafélék és néhány zöldség.

A rost számos élelmiszer másik hasznos összetevője. A rostok a megfelelő mennyiségű vízzel együtt lehetővé teszik az élelmiszerek gyors és könnyű átjutását az emésztőrendszeren keresztül, miközben söpörnek és tisztítanak. A gyümölcsökből, diófélékből és bizonyos zöldségekből származó rostok fogyaszthatók az SCD követésekor, de a gabonákból származó rostok nem.

Csirke lasagna

2023.01.20

Legjobb ebben a receptben (azon túl, hogy SIBO és IBS kompatibilis), hogy a maradékot le is fagyaszthatod. Az íze, állaga ugyan olyan szuper marad, ha sütőben melegíted fel újra, mint amikor frissen készült.

Íme egy egyszerű édes "kuszkusz", amely szinte bármilyen grillezett zöldséghez vagy húshoz jól passzol. Hal ételekhez is szuper köret lehet, amelyeket például citrusfélékkel is ízesítettek. Gyömbér és fahéj hozzáadásával lehet kicsit fűszerezni, de én legtöbbször ezt az alapverziót részesítem előnyben. Ez az étel néhány napig hűtőszekrényben,...