Zabmentes kása

2021.06.28

Még mielőtt azt hinnéd, valamilyen zab ellenes poszt lesz ebből, megnyugtatlak neeem....Természetesen továbbra is nagyszerű a bélflóra szempontjából  a rost és nyákaképző hatásának köszönhetően is, de itt is fontos az, tudd mikor fogyaszd, számodra mikor kedvező. 

Hogy egy példával éljek, ha a gyerek órákon át az iskolába ül vagy te a munkahelyeden, akkor egy szénhidrát bomba nem a legjobb választás regelinek. Nem fog hosszú távon energiával és jóllakottság érzettel ellátni, ilyen szempontból üres kalóriának is mondhatjuk. Persze, ha mozgalmasabb program előtt állsz, akkor fehérjével kombinálva (pl. zabos tojáslepény), akkor szuper választás. Arra is érdemes figyelni, hogy a gluténra érzékenyeknél, keresztreakciót válthat ki a zab.

Ez az esszenciális zsírsavakkal teli kása, feltölt és eltelít, továbbá olyan ásványi anyagokat is tartalmaz mint a króm, cink, amelyek szabályozzák a vércukor és az inzulin szinteket és ezáltal az éhségérzetet is.

  • Előkészület: 5 perc
  • Főzési idő: 5-8 perc
  • Fázis 2 - visszavezetés szakasza
  • Mindent bele verzió 1 adag 360 Kcal I Zs: 26 g I Sz: 13 g I F: 16 g 

Hozzávalók 2 főre: 

  • 1/4 bögre (1 bögre 250 ml) dió
  • 1/41 bögre natúr mandula
  • 2 ek. őrölt lenmag
  • 1 tk. mézeskalács fűszerkeverék
  • 3 db bio/házi tojás
  • 1/4 bögre natúr mandulatej
  • 1/2 banán pürésítve
  • 1 ek. mandulavaj
  • 2 ek. natúr tökmag (opcionális)
  • 1 marék friss vagy fagyasztott piros bogyós gyümölcs (opcionális)

Elkészítés:

  1. Robotgépbe öntsd bele a diót, mandulát lenmagot, fűszerkeveréket és durva állagúra turmixold össze, majd öntsd egy kisebb lábasba
  2. Egy kisebb tálban verd fel a tojásokat a mandulatejjel, hogy jó sűrű legyen. Keverd össze a pépesített banánt a  mandulavajjal és keverd hozzá a tojásos masszához, majd az egészet öntsd a diós keverékhez
  3. Alacsony hőmérsékleten, gyakran kevergetve főzd addig, amikor eléri a sűrű kása állagot. 

Szuper energikus napot kívánok! Z <3

Ha tetszett a recept, a lenti Facebook gombbal oszd meg! :)