Vöröslencse, kelkáposzta saláta

2020.10.07

Jönnek lassan a hűvösebb napok és az időjárás is eléggé változó, a hőmérséklet különbségről a reggelek és a délutánok között nem is beszélve. De ami még ennél is fontosabb, a szervezet biológiai óráját becsapni nem lehet. Évszakonként, periódusonkét, más zöldség, gyümölcs és gabonafélék emésztéséhez szükséges enzimek lesznek jelen a szervezetünkben. Egyszóval mondva a testünk is a szezonnak megfelelően termő növényekre van rákattanva. :) Most következnek azok az ételek, amik belülről is melegítenek bennünket. A természet gondoskodik rólunk, hogy ilyenkor a C-vitaminban gazdagabb, télálló növények fogyasztásával is fenntartsuk az immunrendszerünk megfelelő védekező képességét.

Vöröslencse, kelkáposzta saláta
Vöröslencse, kelkáposzta saláta

Előkészület: 20 perc

Főzési idő: 30-35 perc

1 adag 393.8 Kcal I Zs: 30 g  ebből telített zsír: 1.2 g I Sz: 24.6 g ebből cukor: 4.5 g I F: 10.8 g I Rost: 7 g I Nátrium 133.2 g 


Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 1/2 bögre ( 1 bögre 236 ml) vöröslencse megmosva, lecsöpögtetve
  • 1/2 bögre bio piros kaliforniai vagy kápia paprika, apróbb kockákra vágva
  • 1/2 bögre bio sárga kaliforniai paprika, apróbb kockákra vágva
  • 1/2 bögre bio cukkini, apróbb kockákra vágva
  • 8 db bio koktélparadicsom, negyedekre vágva
  • 8 szál spárga (kihagyható) feldarabolva
  • 10 db cukorborsó (lehagyható) 
  • 5 nagyobb kelkáposzta levél, feldarabolva, vastagabb erezetet vágd ki
  • 1/4 bögre feta sajt, ha lehet házi gazdálkodásból n, nem homogénezett tejből készültet válassz( elhagyható), vagy növényi alapú sajtra cserélhető
  • 1/4 bögre natúr vagy pirított tökmag
  • 1 fej lila vagy fehér hagyma, vékonyabb szeletekre vágva, vagy apróbb kockákra
  • 1-2 ek. extra szűz olívaolaj
  • Só, bors, őrölt kömény ízlés szerint

Elkészítés: a lencsét egy lábasban tedd fel főni, annyi sós vízben, hogy 2 ujjnyira ellepje. Figyelj arra, ne főzd túl, általában 15 perc alatt kész. Inkább zárd el előbb, öntsd le róla a vizet és visszatéve rá a fedőt a gőzében párolódjon egy kicsit. Ha kész, öblítsd le hideg vízzel. 

A felaprított zöldségféléket keverd össze egy nagyobb tálban, add hozzá a lencsét, sajtot, hagymát és a tökmagot, locsold meg az olajjal, alaposan keverd össze.

Jó étvágyat! :)