Vöröslencse, kelkáposzta saláta
Jönnek lassan a hűvösebb napok és az időjárás is eléggé változó, a hőmérséklet különbségről a reggelek és a délutánok között nem is beszélve. De ami még ennél is fontosabb, a szervezet biológiai óráját becsapni nem lehet. Évszakonként, periódusonkét, más zöldség, gyümölcs és gabonafélék emésztéséhez szükséges enzimek lesznek jelen a szervezetünkben. Egyszóval mondva a testünk is a szezonnak megfelelően termő növényekre van rákattanva. :) Most következnek azok az ételek, amik belülről is melegítenek bennünket. A természet gondoskodik rólunk, hogy ilyenkor a C-vitaminban gazdagabb, télálló növények fogyasztásával is fenntartsuk az immunrendszerünk megfelelő védekező képességét.

Előkészület: 20 perc
Főzési idő: 30-35 perc
1 adag 393.8 Kcal I Zs: 30 g ebből telített zsír: 1.2 g I Sz: 24.6 g ebből cukor: 4.5 g I F: 10.8 g I Rost: 7 g I Nátrium 133.2 g
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 1/2 bögre ( 1 bögre 236 ml) vöröslencse megmosva, lecsöpögtetve
- 1/2 bögre bio piros kaliforniai vagy kápia paprika, apróbb kockákra vágva
- 1/2 bögre bio sárga kaliforniai paprika, apróbb kockákra vágva
- 1/2 bögre bio cukkini, apróbb kockákra vágva
- 8 db bio koktélparadicsom, negyedekre vágva
- 8 szál spárga (kihagyható) feldarabolva
- 10 db cukorborsó (lehagyható)
- 5 nagyobb kelkáposzta levél, feldarabolva, vastagabb erezetet vágd ki
- 1/4 bögre feta sajt, ha lehet házi gazdálkodásból n, nem homogénezett tejből készültet válassz( elhagyható), vagy növényi alapú sajtra cserélhető
- 1/4 bögre natúr vagy pirított tökmag
- 1 fej lila vagy fehér hagyma, vékonyabb szeletekre vágva, vagy apróbb kockákra
- 1-2 ek. extra szűz olívaolaj
- Só, bors, őrölt kömény ízlés szerint
Elkészítés: a lencsét egy lábasban tedd fel főni, annyi sós vízben, hogy 2 ujjnyira ellepje. Figyelj arra, ne főzd túl, általában 15 perc alatt kész. Inkább zárd el előbb, öntsd le róla a vizet és visszatéve rá a fedőt a gőzében párolódjon egy kicsit. Ha kész, öblítsd le hideg vízzel.
A felaprított zöldségféléket keverd össze egy nagyobb tálban, add hozzá a lencsét, sajtot, hagymát és a tökmagot, locsold meg az olajjal, alaposan keverd össze.
Jó étvágyat! :)