Bélflóra és a vérszegénység

2020.03.12

Vashiányos vérszegénység... 

Táplálkozási tanácsadóként, de edzőként is gyakran találkozok olyanokkal, akik ebben szenvednek. Kérdezhetitek: azt még megértitek, hogy táplálkozással kapcsolatban kérek ilyen irányú laboreredményt, de edzőként mi közöm van ehhez?

A tünetek leírásánál ez is világos lesz a számodra. Egy súlyos vérszegénység/vashiány azért elég kellemetlen tünetekkel járhat, amik kihatnak az egész szervezetre és annak terhelhetőségére és teherbírására is.

A vashiány az egyik leggyakrabban előforduló tápanyag hiány a világon, főként a nőket érinti, a vegánokat, vegetáriánusokat, állóképességi sportolókat. Ez akkor fordul elő, amikor a testünkben nincs elegendő vas ahhoz, hogy előállítson hemoglobint, ami a vörösvérsejtekben levő fehérje. A hemoglobin szállítja az egész testben az oxigént.

Vas hiányának a tünetei általában lassan jelennek meg, és sokszor fel sem tűnik, addig, amíg nem romlik az állapot.

Tünetei lehetnek:

 • Gyengeség vagy fáradékonyság érzés
 • Szédülés
 • Rosszkedv, levertség
 • Légzési nehézségek
 • Koncentrálási nehézségek, homályos gondolkodás
 • Sápadt arcszín
 • Fejfájás

Testünkben a vas egyensúlya rendkívül kritikus. Noha fontos tápanyag, amelyre szükségünk van az oxigén szállításához a szervezetünkben, de túl nagy mennyiségben toxikus folyamatok okozója lehet. Emiatt testünk, szigorúan szabályozza a vas felvételének mennyiségét és koncentrációját, - értve ezalatt az emésztőrendszerünket és a mikrobiomot is-.

A vaskapu

Na, nem a Dunánál levő szorosra gondolok, hanem a testünk vas felszívódásának szabályozására. :)

Májunk ebben jelentős szerepet játszik! Tehát a máj funkciója, egészsége rendkívül fontos a vas szintjének alakulásában. A máj sejtjei információkat vesznek fel a szervezetben keringő vas szintjéről, és válaszul szabályozó molekulákat választanak ki, amelyek vagy gátolják a vas felvételét, vagy növelik azt. Egyik ezek közül a szabályozó molekulák közül a hepcidin hormon. Amikor a vas szintje magas, a hepcidin a vasszállító csatornához kötődik majd (ez elsősorban a vékonybélben található) és megakadályozza, hogy a bélsejtjeink felszívják a vasat. Viszont ha alacsony, akkor a hepcidin felszabadulása gátlódik, miközben a csatornák szabadon felszívják a vasat az elfogyasztott ételekből (már ha volt benne).

Érdekesség: a gyulladásos citokinek (sérüléskor vagy betegség esetén szabadulnak fel) szintén növelik a hepcidin felszabadulását, gátolva a vas felszívódását.

Vas és a mikrobiomunk

Prebiotikus rostok (útifűmag, chiamag, lenmag) ismertek arról, hogy képesek megváltoztatni a bélflóránk összetételét, jó irányban. Amikor mi ezt a típusú rostot fogyasztjuk, a bélbaktériumok fermentálják és átalakítják azt anyagcsere végtermékük a Short Chain Fatty Acids (Rövid Láncú Zsírsavak-SCFA's), amely további üzemanyagként szolgál a jó bélbaktériumoknak és velük együtt mi is egészségesek és boldogok leszünk. :)

Kísérletekben már kimutatták, hogy a prebiotikus rostok fogyasztása növeli a vas felszívódását, amelynek egyik oka a SCFA tejsav előállítása, amely csökkenti a vastagbél pH-ját és így a vas oldhatóbbá válik és könnyebben felszívódik.

Az SCFA's segíti az egészséges bélhámsejtek kialakulását és működését, az abszorpciós képességük javulását. További tanulmányok arra is rámutattak, hogy a pH szint mellett a fitát- szint is csökkenhet, amelyről tudjuk, hogy megköti a vasat és megakadályozza annak felszívódását.

A vas képes megváltoztatni a mikrobiomunkat, mivel hozzájárul a bélben élő baktérium fajok növekedéséhez és túléléséhez. Régóta ismert, hogy a vas jelenléte javíthat a fertőző faktorok előre törésén a patogén bélbaktériumokban.

Noha az ételeinkből a vas felszívódása nagy részben a vékonybélben történik, a vastagbél is hozzájárulhat ehhez.

Lehetőségeink a vas felszívódásának javítására

Orvoshoz mindenképpen forduljunk, bár sajnos általában a sablonos protokoll tanácsokon kívül mást nem kapunk. A legtöbb orvos javasol valamilyen vas tartalmú készítményt + növelje a vasban gazdag ételek fogyasztását.

Ezek fontos lépések lehetnek, de a fentiek ismeretében az már világos, hogy az emésztőrendszer állapotának javítása nélkül a gyógyulás felé vezető út sokkal hosszabb és kevésbé célravezető.

Néhány tipp még ezeken kívül a vas abszorpciójának javításához:

 • A vasban gazdag ételeket párosítsuk C-vitaminban dús étellel vagy por, tabletta bevételével. a bél nyálkahártyája C-vitamin kíséretében könnyebben veszi fel a vasat.
 • Vastartalmú készítményt, ételt ne fogyasszon együtt tejtermékkel. A benne levő kalcium, akadályozza a vas felszívódását.
 • Támogassuk a jó bélbaktériumokat fermentált ételekkel vagy/és pre-, és probiotikum készítményekkel
 • Korlátozott mennyiségben fogyasszunk fitát tartalmú ételeket: gabonafélék, hüvelyesek és diófélék (fermentálva fogyasszuk ezeket is).
 • Limitált kávé (koffeinmentes még rosszabb, szinte kátrány) és fekete teafogyasztás. A tea tannin tartalma gátolja a vas felszívódását.


Jó egészséget kívánva! Z <3


Felhasznált szakirodalom:

 https://www.healthlinkbc.ca/health-topics/hw166953

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3734539/

https://academic.oup.com/femsre/article/38/6/1202/552682

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25672527

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2507689