TSH szint..Mindegy mikor nézetjük?

2019.11.18

Bizonyos értelemben igen, de számolnunk kell azzal, hogy egyes élettani tényezők és külső-belső hatások befolyással vannak rá. 

Nézzük, mik ezek!

Előadásaim során fény derült arra is többek között, az esetek többségében, a pajzsmirigy betegek nem lettek tájékoztatva arról, egyes napszakokban, menstruációs ciklusban miként alakul a TSH szintje. Továbbá érdemes itt megemlíteni, a laborvizsgálat napján a hormonpótló szer bevételét, lehetőleg a mintavétel utánra tegyük. Miért? Amikor pótoljuk a hormont az jelentkezni fog a vérben és ezzel egy fars eredményt kapunk, amit a T4 pótlás eredménye lesz csupán.

Miért fontos erről tudnunk? 

A helyes terápia és gyógyszeres kezelés beállításához elengedhetetlen azt ismerni, mikor készült a laborvizsgálat. Továbbá felhívhatja a figyelmet más, a TSH szintjét befolyásoló tényezőkre, betegségre (autoimmun betegség esetén is) pl. endogén/exogén hyperestrogenemia (magas ösztrogénszint) vagy Helicobacter pylori fertőzésre.

Menstruációs ciklus és a TSH kapcsolata

Egészséges pajzsmiriggyel élő hölgyeknél az Fsh (follikuláris,, a ciklus első szakasza) fázisban az E2 (ösztradiol) hatására emelkedettebb szintet mutathat a TSH, és egyes estekben a kutatások rámutattak arra, hogy a periovulációs (Fsh fázis vége) és a ciklus közepén, ez az érték a prolaktin szinttel együtt tovább emelkedhet. A hypothyreosis vagy Hashimotoban szenvedőknél úgyszintén ezek a jellemzők állnak fent, de mint említettem a reggeli szérumszinthez, hozzájárulhat a szintetikus T4 hormonpótlás hatása is a TSH-ra. 

Ez az emelkedett TSH érték akár elérheti a 4.5-5,0 mU/L is.

Nem menstruáló, de ösztrogénpótló terápia alatt álló hölgyeknél a thyrotropin hormon szintje szintén emelkedést mutatott a kutatási vizsgálatok során. 

Terhesség alatt:

A TSH szérum szintje fokozatosan növekszik a terhesség alatt.

Egyes hormonegyensúly betegségeknél:

A PCOS (policisztás ovárium) szindrómában szenvedő nőknek, vagy az estroprogesztin (szintetikus ösztradiol-progesztin tartalmú) fogamzásgátlót használóknál szintén magasabb az érték.

Napszak hatása:

Reggel (éhgyomornál még inkább) magasabb a szérumszint, délután csökken.

Életkor:

A TSH szintje emelkedni fog az életkor előrehaladtával. 

Továbbá befolyással van a szérum szintjére a faji-népcsoporti hovatartozás, nem, és közrejátszik a stressz, étrend, gyógyszerek. A pajzsmirigy állapotának vizsgálatának elemzésekor, ezeket is figyelembe kell venni


TSH szint alakulása nők, férfiak, gyermekek eseténFelhasznált szakirodalom:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5626818/ 

https://www.naturalmedicinejournal.com/journal/2012-12/thyroid-stimulating-hormone-fluctuates-time-day