Tönköly-kókuszliszt kenyér
Ezt a receptet az egyik kedves vendégemnek Andreának ígértem. Inzulin rezisztenciával is fogyasztható, természetesen az egyéni állapotokra figyelemmel kell lenni. Értem ezalatt az emésztőrendszer állapotát (gyulladások), gluténra allergia vagy intolerancia esetén. A napi mennyiséget 1 szeletet semmikép ne lépjük túl, lehetőleg reggel és a délelőtti időpontokban fogyasztva.
Én kenyérsütő gépet használok, de természetesen vekni formát használva a sütőben is megsüthető. Ebben az esetben ne felejtsetek egy edényben vizet tenni a sütőbe.
Azt a legtöbb kenyérsütő leírása tartalmazza, a kenyér állagára befolyással van a klíma (bizony, még az sem mindegy, hogy a 2. vagy a 10. emeleten laksz) és a liszt minősége. Lehet a hozzávalókkal picit szórakoznotok kell.
Hozzávalók kb. 750 gr kenyérhez:
Adagokat 200 ml-es bögrével mértem.
- 1 3/4 bögre langyos tisztított víz
- 1 1/2 t.k. parajdi/himalaya só
- 1 e.k. nádcukor/kókuszvirág (édesítőszerek nem jók)
- 1/4 bögre olíva/kókuszolaj/ ghí
- 2-2 bögre világos és teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 2 bögre kókuszliszt
- 1 t.k porélesztő vagy vadkovászt is használhatunk
- 2 e.k chia /lenmag