Szénhidrát csökkentett meggyes pite

2020.07.19


  • Gluténmentes
  • Laktózmentes verzióban is
  • Egész tepsivel 12 db és 550 Ft: 1443 Kcal I Zs: 113 g I Sz: 64 g I F: 46 g
  • 1 szelet: 120 Kcal I Zs: 9.4 g I Sz: 5.3 g I F: 3.8 g 
  • Előkészület: 10 perc
  • Sütési idő: 30-35 perc

A nyár nekem valahogy elképzelhetetlen egy jó pite nélkül..


Gyerekkoromban is imádtam, amikor anyukám meggyes pitét készített (ahogy ő hívta lábatlant) és a többi gyerekkel az utcában, leültünk a kinti lépcsőre, maszatosan, mosatlan kézzel, teletömtük magunkat és szaladtunk tovább játszani. Szinte érzem az illatát és ízét  a számban most is, hogy írok róla.

De felnőttünk és az igényeink is mások, hiszen már nem szaladunk és bandázunk egy jó süti után órákat sötétedésig, hanem nagy valószínűséggel éppen a munkahelyünkön vagy az autóban ülünk naphosszat. Már csak ezért is változtatjuk és formáljuk a receptjeinket úgy, hogy kevesebb kalóriát, egyszerű szénhidrátokat, cukrokat tartalmazzon. Esetleg az sem mellékes, hogy nem kell vele egész nap a konyhában robotolni, hanem pikk-pakk megvan.

Így született meg ez a szénhidrát csökkentett, alakbarát, gyümölcsös pite recept is. Igaz ezt még meggyel csináltam, de most meg jönnek a piros bogyósok, amivel szintén nagyon finom a kissé fanyar ízvilágukkal együtt.


Hozzávalók kb. 12 szelethez:

  • 115 g bio vaj vagy kókuszzsír
  • 100 g cukornak megfelelő édesítőszer pl. eritrit, de lehet ettől kevesebbet is
  • 2 db nagy bio tojás
  • 1 tk eredeti vanília kivonat
  • 70 g hajdina liszt...de bármivel helyettesítheted, amit használsz, én már sütöttem fehér tönköly lisztből is, de akkor magasabb lesz a szénhidráttartalma 16 grammal.
  • 70 g mandula liszt
  • 1 tk foszfátmentes sütőpor
  • 1 tk bio citrom reszelt héja
  • Ízlés szerint fahéj, 
  • kb. 25 szem magozott meggy vagy más piros bogyós

Elkészítés:

  1. Melegítsd elő a sütőt 160°C és kenj ki egy 20x20 cm sütőformát zsiradékkal
  2. Közepes méretű tálban a liszteket, sütőport, fahéjat, citrom reszelt héját keverd össze
  3. Robotgéppel keverd habosra a lágy vajat/kókuszzsírt az édesítővel, majd a tojásokkal is keverd jól el. Tedd bele a vanília kivonatot és a lisztkeveréket, keverd össze, de figyelj arra ne dolgozd túlságosan ki a tésztát, csak annyira mint egy muffinnál, legyen kicsit darabos.
  4. Öntsd bele és simítsd el a sütőformában, szórd meg a tetejét a gyümölccsel.
  5. 30-35 percig süsd vagy tűpróbáig. 


Jó sütést! Z