Szénhidrát anyagcsere típusnak ajánlott ételek- PDF

2021.10.12

Az letölthető táblázatban azokat az alapanyagokat találod, amik a szénhidrát/lassú anyacsere típusnak ajánlottak. Természetesen ez egy általános lista és leírás, az egyéni igényeket, problémákat itt nem tudjuk figyelembe venni.

A metabolikus típusnak megfelelő étrend következetes betartásával -az egyéni igényekhez igazítva-, elkerülhetjük olyan betegségek kialakulásának a kockázatát, mint a szív-, és érrendszeri, hormonegyensúly, immunhiányos állapotok, vércukorszint problémák, csontritkulás, ízületi gyulladások, emésztési rendellenességek. Ez a fajta étrend szervesen kapcsolódik a bélflórához és a regeneráló étrendhez is, ott is szükséges az egyéni célok sikeres eléréséhez a metabolikus típus figyelembe vétele.

Szénhidrát típussal szükséged van egy olyan étrendre, amely aránylag kisebb mennyiségű fehérjéből és zsírból áll a szénhidrátokhoz viszonyítva. Kerülnöd kell a nehezebb, magas purin tartalmú fehérjéket, és inkább a könnyebb, 'lájtosabb' fehérjéket részesítsd előnyben. Ezek alacsonyabb zsír és purin tartalmúak is. Ha hajlamos vagy az ételek lassabb metababolizálására, akkor éppen ezért kell kerülni a nagyobb mennyiségű fehérjék és zsírok fogyasztását, különösen a 'fajsúlyosabb' fehérje forrást jelentő húsokra. Ezek az ételek még jobban lelassítják az ebbe az anyagcsere típusba tartozók energiatermelését. A fogyás akkor indul be, és érzed magad energikusnak -testileg és lelkileg egyaránt-, amikor relatív alacsonyabb fehérje és zsírtartalmú étrendet tartasz be, ellenkező esetben levertnek, kimerültnek, ingerlékenynek érzed magadat.

Ez az arány  a napi kalória igényt elosztva:

  • Szénhidrát kb. 50-60 % 
  • Zsír kb. 15-20%
  • Fehérje 25-30 %

Még nincs egyéni étrended, de szeretnél? Keress és kérdezz bátran!