Rozmaringos karfiol kenyér

2022.01.25

Ez egy sós, gabona és gluténmentes, alacsony szénhidráttartalmú, AIP (Autoimmun Protokoll) étrend szerint összeállított karfiol kenyér recept. Tele van egészséges zsírokkal, rostokkal és immunerősítő gyógynövényekkel. Ha gyulladáscsökkentő táplálkozási irányelvek szerint étkezel, és szeretnél élvezni egy remek, finom kenyeret, akkor ezt imádni fogod!

A rozmaring polifenol rozmarinsavban gazdag, amely segít egyedi illatával, aromájával, valamint támogatja az immunrendszert és a  mentális, érzelmi egészséget. A fokhagyma gazdag kénvegyületekben, például allicinben, amelyek természetes antimikrobiális hatásúak és erősítik az immunrendszert.

A kókuszliszt tele van prebiotikus rosttal, amely támogatja az egészséges mikrobiomot, a tojás pedig zsírban oldódó vitaminokat, valamint fehérjét és egészséges zsírokat biztosít. Próbáld ki ezt a receptet, és osszd meg velem, hogyan ízlik.


  • Előkészület: 15 perc
  • Sütési idő : 45 perc
  • A recept tojást tartalmaz
  • Fázis 1 és 2, kivéve tojásallergia/intolerancia estében
  • 1 szelet 116 Kcal I Zs: 8 g I Sz: 7 g ebből rost: 3 g és cukor: 2 g I F: 6 g 

Hozzávalók 16-18 szelethez**:

  • 3 bögre (1 bögre 240 ml) karfiol lereszelve vagy apróbbra turmixolva (kb rizsszem nagyságúra) és párolva
  • 10 bio/házi nagy tojás (kókuszliszthez több tojás kell, mert morzsalékos típusú)
  • ¼ teáskanál gyógyszertári tisztaságú borkősav (savanyúságot szabályozza természetes módon)
  • 1¼ bögre kókuszliszt
  • 1½ ek alumínium mentes sütőpor
  • 1 tk rózsaszín himalaya só
  • 6 ek bio vaj/ghee/mangalica/vaddisznó/kókusz zsír
  • 6 gerezd fokhagyma, zúzva
  • 1 ek friss vagy szárított rozmaring
  • 1 ek friss vagy szárított petrezselyem, finomra vágva

**Kisebb veknihez használd a a receptek felét, és körülbelül 1000 kalóriás kenyeret készíthetsz így, amely 8-9 szeletből áll. Ekkora kenyérhez csak 5 tojás kell!

Elkészítés: 

  1. Melegítsd elő a sütőt 180°C. Egy gyümölcskenyér sütőformát sütőpapírral bélelj ki.
  2. A tojásfehérjét válaszd el a tojássárgájától és kézi mixerrel verd kemény habbá a tojásfehérjét a borkősavval.
  3. Keverd össze robotgéppel vagy kézzel a kókuszlisztet, a sót, a tojássárgákat, a sütőport, az olvasztott zsiradékot, a zúzott fokhagymát, felvert tojásfehérje ¼-ét.
  4. A párolt karfiolt tedd bele egy konyharuhába, és a felesleges vizet csavard ki jól belőle.
  5. Öntsd a masszához a karfiolt, és dolgozd jól össze.
  6. Add hozzá a maradék tojásfehérjét. Ha robotgéppel csinálod, akkor csak óvatosan dolgozd el, néhányszor pulzáljon, hogy összeálljon. Tedd hozzá a rozmaringot és a petrezselymet is.
  7. A tésztát a kibélelt tepsibe öntsd, és 40-45 percig süsd, amíg a teteje aranybarna nem lesz. Fogyasztás előtt hagyd teljesen kihűlni.

Egészségre fel! Jól étvágyat kívánok! Z <3