Rostban gazdag zöldségleves
A zöldség-, és babfélékben található rostok rendkívül hasznosak a bélbaktériumaid számára. Ezek azok a tápanyagok, amik igazi csemegeként szolgálnak a bélflórádat alkotó mikroorganizmusok számára. A paradicsomot, fehérbabot és a burgonyát kihagyhatod, amennyiben még emésztőrendszeri problémákat okoz.
Én a cannellini/vajbab/limabab ajánlom, ezek az elnevezések általában egy könnyebben emészthető fehérbab félét takarnak. A babfélék rendkívül gazdagok ásványi anyagokban (pl. vas, kálium, cink, magán) és B vitaminokban (pl. B1, B2).
Egy valamire érdemes figyelned, ahhoz, hogy ez a leves tényleg passzoljon az AIP étrendhez és valójában kifejthesse gyulladáscsökkentő hatását. Az összes hozzávalónak organikusnak, bio-nak kell lennie. Vegyszerekkel kezelt vagy fém és műanyag dobozos konzerv vagy nagyüzemi kertészetekben előállított termékekkel nem lehet eredményt elérni, azokkal sajnos csak a gyulladásokat fogod erősíteni a szervezetedben továbbra is!

Hozzávalók 6 adaghoz:
- 2 ek extra szűz olívaolaj
- 1 kisebb fej vöröshagyma, apróra vágva
- 2 gerezd fokhagyma, zúzva
- 2 bögre (1 bögre 250 ml) sárga vagy lilaburgonya, apróbb kockákra vágva
- 1 1/2 bögre zeller, apróbb kockákra vágva (lehet szárzeller is)
- 1 1/2 bögre zöldbab, feldarabolva
- 1- 1 1/2 bögre hosszúkás vagy koktélparadicsom, negyedekre vágva
- 1 1/2 fehérbab, előfőzött
- 4-6 bögre házi húsleves alaplé
- 1 tk szárított kakukkfű
- 1 tk szárított oregano
- 2 bögre fodros káposzta levél, felkockázva
- 1/2 bögre friss petrezselyem zöldje, felaprítva
- 1/2 bögre friss bazsalikom, felaprítva
- Himalaya vagy parajdi só, frissen őrölt bors
Elkészítés:
- Egy kb. 4-6 literes edényben az olajat melegítsd fel közepes hőmérsékleten, add hozzá a vöröshagymát, dinszteld üvegesre. Ezután tedd hozzá a fokhagymát és addig pirítsd amíg az illatát meg nem érzed (ha tovább pirítod, keserű lesz). Tedd bele burgonyát, zellert, zöldbabot keverd jól el, öntsd fel a leves alaplével, és főzd együtt forrástól számított 15 percig. Ekkor add hozzá a paradicsomot, fehérbabot és a fűszereket és főzd együtt további 10-15 percet.
- Keverd hozzá a káposztalevelet, petrezselymet, bazsalikomot és kevergetve főzd pár percig, amíg a káposztalevél megpuhul. Sózd és borsozd ízlés szerint.
Tipp: Ne főzd túl! Ez sajnos a magyar konyha egyik nagy hibája, hogy mindent túlfőzünk, az értékes tartalmakat elveszítve. Továbbá a túlfőzött ételeket, nem kell 'rágni', ami az emésztőnedvek és a belek perisztaltikájának csökkenéséhez vezet!
Jó egészéget! Z <3