Rizses, cukkinis 'felfújt'

2024.06.12

Itt a friss cukkini szezon, ezt mindenképp érdemes kihasználni! Ez a gyors és egyszerű szelet tökéletes ebédre, uzsonnára vagy a gyerekeknek is pakolhatsz oda a suliba az elemózsiás dobozába. A cukkini a tökéletes zöldség ehhez a recepthez, de bármilyen alacsony FODMAP-tartalmú zöldséget is hozzáadhatsz ízlésednek megfelelően, ebbe a receptbe most répa került még. Melegen és hidegen is finom.

  • 4 főre
  • Előkészület: 5 perc
  • Elkészítési idő: 55 perc
  • 1 adag: 201 Kcal I Zsír: 14 g ebből telített zsír: 9.8g I Szénhidrát: 7.8 g I Fehérje: 11.9 g I Rost: 2g


Hozzávalók:

  • 1/3 bögre (1 bögre 250 ml) kb. 67 g hosszú szemű rizs (barna, fehér vagy basmati)
  • 2/3 bögre víz
  • 250 g reszelt cukkini
  • 100 g reszelt sárgarépa
  • 3 tojás, enyhén felverve
  • 150 g reszelt cheddar sajt


Elkészítés:

  1. Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra. A 9 cm x 19 cm-es tepsi alját és oldalait béleld ki sütőpapírral.
  2. Tedd a rizst és 2/3 csésze hideg vizet egy lábasba nagy lángon forrald fel, ekkor vedd le a legalacsonyabb fokozatra.
  3. Lefedve párold 10-12 percig. Vedd le a tűzről és lefedve hagy állni 3 percig.
  4. Keverd össze alaposan a rizst,  cukkinit, sárgarépát, tojást, rizst és ½ csésze sajtot egy nagyobb tálban.
  5. Öntsd bele egyenletesen a  keveréket előkészített tepsibe, a tetejére szórd rá a maradék sajtot.
  6. Süsd 30-35 percig, vagy amíg aranybarna nem lesz. Tedd félre hűlni.
  7. Vágd negyedekre. Javasolt hűtőbe tenni a főzést követő 2 órán belül.

Jó étvágyat! <3