Pulykamell rolád, gombával töltve

2020.11.24

Ünnepi ételek sorozat...

Glutén és tejmentes recept. 

Köretnek vajon, fokhagymával párolt zöldbabot ajánlhatom? :)

  • Elkészítési idő, előkészülettel együtt: 1.5-2 óra
  • 6-8 adag
  • 1 szelet 352 Kcal (8 szeletre vágva) I Zs: 20 g I Sz: 5.6g I F: 35 g 

Hozzávalók:

  • 680 g csont és bőr nélküli bio pulykamellfilé
  • 8 szelet bacon a tetejére
  • só, bors

Gombatöltelékhez:

  • 54 g mandulaliszt
  • 54 g útifűmag héj
  • 120 ml növényi tej
  • 1-2 ek olívaolaj/kókuszszír
  • 2 db bio tojás
  • 1 nagyobb fej vöröshagyma, felkockázva
  • 1 szárzeller, apróbb kockákra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma, zúzva
  • 225 g barna csiperke gomba, felszeletelve
  • 58 g Parmezán sajt, reszelve
  • 113 g mozzarella, reszelve
  • 2 tk friss rozmaring, apróra vágva
  • 60 ml száraz fehérbor
  • Só, bors

Elkészítés:

  1. Melegítsd elő a sütőt 204°C-ra. Egy tálba öntsd bele a mandulalisztet és az útifűmagot, öntsd rá a tejet, keverd el jól és hagyd állni, amíg megszívja magát. A pulykamellet a fektesd le egy nagyobb vágódeszkára és 1 jó éles késsel a a legvastagabb résznél kezdve szúrd fel a húst, tasak szerűen. Ha nem alkalmas rá, akkor hosszában vágd félbe úgy, hogy még egyben maradjon a két fél rész, és ki tudd teríteni. Sózd és borsozd, hagy állni, amíg elkészíted a tölteléket.
  2. Egy serpenyőben közepes hőmérsékletűre melegítsd fel az olajat, tedd hozzá a hagymát, és a szárzellert, pirítsd amíg elkezd megpuhulni. Ekkor add hozzá a fokhagymát, azzal is kevergetve pirítsd össze, majd öntsd hozzá a gombát és főzd kb. 5 percet, amíg nem enged levet. Öntsd hozzá a bort és tedd bele a rozmaringot és főzd további 2-3 percet. Tedd félre hűlni, legalább 10 percet.
  3. Az útifűmagos, lisztes mixről öntsd le a felesleges tejet, és üsd bele a tojásokat, add hozzá a sajtokat, sózd, borsozd és keverd össze jól. Szűrd le a levét a gombatölteléknek is ha van és add hozzá a tojásos masszához, forgasd jól össze.
  4. Töltsd meg vele a felszúrt húst vagy kend meg és roládként tekerd fel és hústűvel tűzd meg, vagy spárgával (mint a sonkát) kötözd meg. Ha tekered a tűzött felével lefelet tedd a zsiradékkal kikent tepsibe, tegyél még alá 1-2 szelet bacont, a többivel takard be a tetejét.
  5. Süsd 45-60 percet, tűvel vagy villával/hústűvel bökd meg és, ha ne folyik már lé ki belőle akkor kész. Szeletelés előtt hagy állni 10 percet legalább.