pH teszt
A pH-egyensúly felborulása a legtöbb embernél elsavasodást jelent és "lúgosítaniuk kell", és ez a nyugati típusú, de a nagy mennyiségű zsír és fehérje bevitelen alapuló étrendeken élőkre is vonatkozó állapot. Ebben a menüben Méregtelenítés, lúgosítás, máj detox ehhez találsz recepteket és útmutatót.

Az első teendő tehát: vásároljunk pH mérő teszt csíkot - közismert nevén lakmusz papírt, és ellenőrizzük rendszeresen a nyál és a vizelet kémhatását, pH-ját.
A szervezet elsavasodása kétféle módon mehet végbe, és erre utal a vizelet, illetve a nyál kémhatása, pH-ja.
Ha a vizelet pH-ja reggel 6,0 - 6,5 között, este pedig 6,5 - 7,0 között van, akkor a szervezet az egészséges tartományban működik.
Ha a nyál kémhatása egész nap 6,5 - 7,5 közötti értékű, akkor ugyancsak egészséges a szervezet.
A legmegfelelőbb időpont a pH mérésére: egy órával étkezés előtt, illetve két órával étkezés után.
Kevés kivétellel az lesz a tapasztalat, hogy akár a vizelet, akár a nyál pH értéke savas irányba fog eltolódni.
Ez az állapot arra kényszeríti testünket, hogy a szükséges ásványi anyagokat - különösen a kalciumot, a nátriumot, a káliumot és a magnéziumot - a létfontosságú szervekből és a csontokból vonja ki abból a célból, hogy semlegesítse és biztonságosan eltávolítsa a savakat a testből.
A vizelet pH-jának megállapítása azt jelzi, hogy a szervezet milyen mértékben képes hasznosítani az ásványi anyagokat. Az úgynevezett savpufferek arra szolgálnak, hogy a szervezet ellenőrzés alatt tartsa az elsavasodás szintjét. Ha savszint túl magas, akkor a testünk nem lesz képes a savak kiválasztására, és vagy kénytelen elraktározni őket a testszövetekben, vagy pedig semlegesíti, pufferolja őket.
A nyál pH-ja arra utal, milyen aktívan működnek a szervezetben az emésztőenzimek.
Savasodás mérése - PH mérő tesztcsíkkal, pH érték
pH: Oldatok savasságának, lúgosságának a mértékegysége. 1-14 közötti skálán mérjük.
pH1 - pH7-ig savas
pH7 semleges
pH7 - pH14-ig lúgos közeget jelez.
pH: "power of Hydrogen" rövidítése, jelentése: a Hidrogén ereje. A folyadékban lévő hidrogénionok /H+/ számának mértéke.
Szervezetünk állapotát házilag pH indikátorral (lakmusz papír) mérhetjük meg a vizelet segítségével.
A vér pH értéke: 7,365. Szervezetünk mindenáron törekszik ezt az értéket állandó szinten tartani.
Dr. Robert Young ajánlotta mérés
- Reggel, ébredés után rögtön mérjük meg nyálunk pH-értékét, még mielőtt fogat mosnánk, ennénk vagy innánk. Jegyezzük fel ezt az értéket. Az optimális nyál pH-nak ilyenkor 7,2 körül kell lennie.
- A második lépés a vizelet pH-jának mérése. Ezt az értéket szintén jegyezzük fel. Az optimális reggeli vizelet pH 6,8 és 7,2 között van. Ha ez az érték 6,8 alá csúszik, akkor az azt jelenti, hogy a szervezet lúgosító pufferei kimerültek, ezért lúgosító ételekre és italokra van szüksége: zöldségekre, gyümölcsökre. Ha a reggeli első vizelet pH 7,2 fölött van, akkor a szervezet rendelkezik akkora "lúgosító tartalékkal", hogy a nap közben elfogyasztott savasító táplálékokat képes legyen közömbösíteni. A vizelet pH-jának egyensúlyban tartásához a legjobbak az elektronban gazdag zöld színű zöldségek, az alacsony cukortartalmú gyümölcsök és az egészséges, többszörösen telítetlen zsírsavak.
- A harmadik lépés a felkelés utáni második vizelet mérése. Ezt még az étkezés előtt kell megmérni. dr. Robert Young mindenkinek azt ajánlja, hogy felkelés után rögtön pótolja az éjszaka során elvesztett folyadékot, ezért érdemes felkelés után rögtön 4-5 dl tiszta vizet vagy lúgosító italt inni. Nagyon fontos értéket mutat, ugyanis az első savterhelés előtti pH-t mutatja. Ez az érték ideális esetben 7,2 vagy annál magasabb érték. 6,8 alatti érték dr. Young szerint a lappangó szöveti acidózis tipikus jele. Ilyen állapotban a szervezet bikarbonát, nátrium, kálium, magnézium és kálium hiányban szenvedhet. Tipikusan azoknál jellemző a 6,8 alatti érték, akik sok állati eredetű fehérjét fogyasztanak.
- Dr. Young reggelire avokádó levest, zöldség turmixot, gyümölcs turmixot, mandulatejet vagy friss zöldségeket javasol. Ha ezt elfogyasztottuk, 5 perc múlva mérjük meg a vizelet és nyál pH-ját. Pontosan jegyezzük fel az értékeket. Aki megfelelő mennyiségű lúgosító tartalékkal rendelkezik, annak a második mérései sokkal jobb értékeket mutatnak.
- A további méréseket reggeli és ebéd, valamint ebéd és vacsora között kell megejteni. A pH-nak minden mérésnél 7,2 és 8,4 között kell lenni (közvetlen étkezés után) és 6,8 és 7,2 között néhány órával étkezés után.
Kérdésed lenne, tedd fel bátran a lenti űrlap segítségével!
Jó egészséget kívánok! Z<3