PCOS

2018.12.03
Forrás: internet
Forrás: internet

A probléma az, hogy a nők gyakran nem is gondolnak arra, hogy PCOS-ban (policisztás ovárium szindróma) szenvednek vagy másnak tudják be az állapotukat, tüneteiket, pl. a stressznek, táplálkozási szokásaiknak. A legtöbb nőt zavarja és frusztrálja a gondolat, hogy PCOS-ban szenvednek vagy az, hogy azok lehetnek.

A leggyakrabban alkalmazott , fogamzásgátló felírása mint terápia, nem hozza meg a várt javulást, eredményt. Ez kézenfekvő is, hiszen a leggyakrabban az ösztrogén emelkedett szintje miatt a fogamzásgátló (ösztrogén tartalmánál fogva) felírása csak ront a helyzeten, elfedve a problémát.

Tünetei lehetnek (vérkép):

Hormonális zavarok, köztük emelkedett LH (lutenizáló hormon), tesztoszteron (vagy más androgénok, mint az androstendion, DHT vagy DHEA-S), emelkedett prolaktin, kóros kortizol szint, alacsony progeszteron, alacsony ösztrogén, ösztrogén dominancia és inzulinrezisztencia (enyhe vagy súlyos) lehet.

Előfordulhat még:

- Pattanások, acne (a testen és az arcon, jellegzetes helyeken)

- Hirsutismus (kórós szőrnövekedés)

- Ovuláció hiánya

- Terméketlenség

- Petefészek ciszták

Mivel a tünetek sokszor nem egyértelműek, egyes nők szinte a legtöbb tünetet produkálják, míg mások csak néhányat, valaki hízik, valaki fogy, éppen ezért a Pcos étrendben kiemelkedő szerep jut a személyre szabott táplálkozásnak.

Inzulin rezisztenciája van/nincs, túlsúlyos/sovány? Hogy is van ez?

A Pcos egyik fő jellemzője a vércukorszint szabályozásának megváltozása és az inzulin rezisztencia, de egyénenként különböző súlyossági formájában jelentkezhet.

A legnagyobb hibák között említhető az, amikor nem vesszük figyelembe a 'csak részben' jelentkező tüneteket, mint a súlyvesztés, szőrnövekedés (az arcon, melleken, hason), pattanások, menstruáció elmaradása, de nincs izulin rezisztencia vagy vércukorszint problémák.

A túlsúlyos emberek között van olyan, akinek normál tartományban vannak a hormonjai, míg az inzulin válaszai pozitívak lesznek a tesztelés során, másoknak túlsúly nélkül van inzulin rezisztenciája.

Éppen ezért fontos a vérvétel a fent említett hormonokra, amiből biztonsággal megállapítható a betegség. Továbbá az állandó és stabil hasnyálmirigy működés fenntartása az inzulinrezisztencia és a vércukorszint kóros ingadozása elkerülése végett.

Ezen tüneti különbségek következtében a PCOS táplálkozási tanácsadás sokkal árnyaltabb, ez nem olyan egyszerű, mint egy 'alacsony szénhidráttartalmú' étrend vagy éppen az ellenkezője, 'barátunk az összes szénhidrát'.

További segítséget nyújtok ahhoz, hogy felismerd...

A PCOS két testalkat típusa

Ezt a két típust gyakran úgy hívják:

- Izom rezisztens- túlsúlyos típus, könnyen hízik

Ennél a típusnál az izomsejtek rezisztensek/ellenállnak az inzulinnak és nem jutnak el a tápanyagok olyan gyorsan és a legtöbb tárolódik testzsír formájában, ami így még érzékenyebbé válik. Ezek a nők sokkal fáradékonyabbak, nehezükre esik bármilyen sport és testmozgás. Ez a típus jobban tolerálja és hatékonyabb számukra az edzés után bevitt minőségi szénhidrátok. Mivel az izom még nagyobb inzulin érzékenyéggel bír ilyenkor, ez köszönhető a GLUT4 transzporternek (edzés hatására stimulálva), amely a glükózt szállítja az izomba majd, inzulin felhasználás nélkül.

- Zsír rezisztens- sovány típus, nem hízik, sőt inkább fogy

Amikor a zsírsejtek rezisztensek/ellenállnak, nem reagálnak elég gyorsan az inzulin üzenetére, hogy raktározzanak, ezért ebbe a típusba tartozó nők nehezen híznak. Továbbá az ő izmaikba hamarabb jutnak el és kerülnek felhasználásra a tápanyagok és a glükóz. Ezért náluk gyakoribb az alacsony vércukorszint vagy az inzulin rezisztencia (magasabb vércukorszinttel), alacsony energia szinttel társulva.

Ez segíthet megérteni miért is különböznek egymástól és miért változnak a tünetek súlyossági fokai PCOS-el küzdő nőknél.

Összefügghet más betegségekkel, hormonokkal?

Sajnos igen...

Előfordul a pajzsmirigy, kortizol (mellékvese), triglicerid szint változásával.

A kortizol szint megemelkedése az alvászavarral küzdőknél fordul elő leggyakrabban, ez főleg az Izom rezisztens típust érinti. Számukra fontos a progeszteron támogatás és a mellékvese támogató kúra a hormonális egyensúly fenntartása miatt.

A Pcos szindróma gyakran jár párban a pajzsmirigy betegségekkel, főleg az alulműködés és a Hashimotos thyreoditis a jellemző.

Alulműködés kezelésének és a speciális étrend hatására általában megszűnik a Pcos is.

A kezeletlen vagy rosszul kezelt Pcos hatására a nőknél 3X nagyobb valószínűséggel alakul ki Hashimotos. Egyik feltételezés az, hogy a Pcos egyes formái is autoimmun eredetűek a másik lehetséges ok az emelkedett vércukorszint okozta oxidatív stressz, amely növelheti a szövetek pusztulását és az autoimmunitást azáltal, hogy kimeríti a fő antioxidáns rendszert a glutationt.

Tehát ha megérted melyik típusba tartozol és ésszerű, lehetőleg fogamzásgátló szerek nélküli természetes hormon terápiát, étrendet választasz, befolyásolni, javítani tudod állapotodat és egészségedet.

Jó egészséget! Zita <3